Geçen hafta yaşanan don, fındıktan kiviye pek çok ürünü vurdu. Soğuğun etkilediği ürünlerde fiyat artışı beklenirken çiftçinin zararı büyük.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 29-30 Mart tarihlirinde etkili olan kar yağışının ardından yaşanan don, Doğu Karadeniz üreticilerini vurdu. Fındık, çay ve kivi bahçeleri büyük zarar gördü.

Rize'nin Fındıklı ilçesinde don nedeniyle en büyük darbeyi yüksek kesimlerdeki kivi üreticileri yaşadı. Tarım alanları ve meyve bahçeleri zarar gören yüzlerce üretici ilçe kaymakamlığana dilekçe vererek zararlarının tazminini istedi. Fındıklı Organik Meyva Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Gürkan öncülüğünde başlatılan çalışmalarda ilçenin 'afet kapsamına' alınması talep ediliyor.

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLEBİLİR

Fındıklı Kaymakamlığı şahıs dilekçelerini kabul etmeme kararı aldı. Dilekçelerin köy muhtarlarınca verilmesi konusunda talimat verdi. Fındıklı Ziraat Odası Müdürü Şendoğan Ergüven'in verdiği bilgiye göre, kaymakamlığın görevlendirdiği tarım mühendisleri tarım alanlarında incelemelerde bulunup zarar tespit raporu düzenlendi. Bakanlar Kurulunun talepleri dikkate alıp bölgeyi, 'afet bölgesi' ilan edip etmeyeceği merak konusu.

ZARAR ÇOK BÜYÜK

Kivi üreticileri ürünlerinin hepsinin dondan etkilendiğini zararlarının çok büyük olduğunu söylüyor. İlçenin Hara köyü Kozmağa Mahallesi'nde kivi üretimi yapan Murat Alişan, Esat Falakaoğlu ve Mustafa Şimşek, tarım sigortasının üreticilerin lehine işlemediğini, sigorta şirketinin oluşan zararın ancak dörtte birini karşıladığına dikkat çekiyor.

Kivi üreticisi Mustafa Şimşek, primlerin yüzde 50'sini devletin karşıladığı tarım sigortasını neden tercih etmediklerini şu verilerle özetliyor: "Sigorta bitki başına 17-27 kilogram arasında destek veriyor. Bizim bir bitkimiz 100-150 kilogram ürün veriyor. Onun için tarım sigortası yapmak bizim için avantajlı değil." Üreticiler mahallelerinde sadece kivideki zararın 300 ila 500 bin lira arasında olduğunu belirtiyorlar.

Ayrıca çayda da büyük ürün kaybı yaşadıklarını ifade eden üreticiler, devletin yardımına muhtaç olduklarını, yaşadıklarının kendileri açısından afet olduğunu ve afet yasasından yararlanmak istediklerini vurguluyorlar.

FINDIKTA KAYIP YÜZDE 80

Fındık bahçeleri de büyük zarar uğramış durumda. Ordu'nun Altınordu ilçesi Osmaniye Mahallesi'ndeki fındık bahçesinde hasar tespit çalışmaları devam ederken, Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt bir açıklama yaptı. Arazide hasar tespit çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Cörüt, "Doğu Karadeniz Bölgesi'nde aldığımız bilgilere göre yüzde 70-80'lik bir zarar vardır. Bu detayları teknik heyetlerimizin çalışması sonucunda netleştireceğiz. Alınan ön bilgiye göre rakım 400'ü aşınca zararın yüzde yüz olduğu söyleniyor" dedi.

İNCELEMELER DEVAM EDİYOR

Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, "30 Mart gecesi Yağan yoğun kar yağışından dolayı fındık ürünümüz zarar görmüştür. Bahçelerde incelemeler yaptık. Böyle bir afetin 2004 yılında olduğu söyleniyor. Üreticimiz tamamen mağdur olmuştu. Bu yılda aynı şekilde üreticilerimizin mağduriyeti söz konusudur. Göründüğü gibi fındık ocaklarında yaprakların tamamen haşlandığı, yandığı açıkça ortadadır. Biz bu konuyla ilgili teknik heyetimiz incelemelerde bulunuyor, raporlar hazırlıyoruz. Bu raporları önce Ziraat Odaları Birliğine, daha sonra Bakanlığımıza bildireceğiz. Aynı zamanda fındığın zarar görmesi fındık fiyatların artmasını sağladı" diye konuştu.Haberler.com
Editör: Haber Merkezi