İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ordu Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından Aybastı Perşembe Yaylası'nda ''Koç Katımı Töreni'' düzenlendi. 
Törene Ordu Valisi İrfan Balkanoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, İl Jandarma Komutanı J.Albay Şeref Çakmak,23. Dönem Ak Parti Ordu Milletvekili Ayhan Yılmaz, İl Tarım Müdürü Kemal Yılmaz, Ak Parti İlçe Başkanı Fazlı Eren olmak üzere resmi kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür V. Kemal Yılmaz yaptığı konuşmada Ordu’nun tarım ve hayvancılık sektöründeki durumu hakkında katılımcılara kası bilgiler verdi. Müdür Kemal Yılmaz konuşmasında şunları söyledi;

“HAYVANCILIĞA VERİLEN DESTEK 25 KAT ARTTI”
Fındık-kivi-bal diyarı olarak anılan ilimizde 50.000 hektarı bulan yaylalarımızın ve bahçe altı otların varlığı yanında hayvancılığa verilen desteklerin 10 yıl öncesine göre 25 kat artmış olması hayvancılığı özelliklede küçükbaş hayvancılığı ilimiz için avantajlı kılmakta ve üzerinde önemle durulması gereken tarımın önemli bir kolu olarak karşımıza çıkarmaktadır. Bu kapsamda mera alanlarımızın iyileştirilmesi ve ıslah edilmesi amacıyla 8.500 hektar alanda 21 proje uygulanmıştır. Bu projelerin 14'ü tamamlanmış 7'si devam etmektedir. Uygulanan projelerle; 101 adet sıvat, 18 adet koyun banyoluğu, 1063 adet kaşınma kazığı, 30 adet gölgelik, 880 adet tuzluk yapılmıştır. Ayrıca 1.250 dekar alanda diri örtü temizliği, 300 kg karışık tohum ekimi, 805 ton kimyevi gübre uygulaması yapılmıştır.

“39 ÇOBANIMIZ SERTİFİKA ALDI”
İlimizde 2010 yılından beri mevcut sürülerde et verimi ve kalitenin artırılmasını hedefleyen Halk Elinde Hayvan Islahı Projesi uygulanmakta ve bu projeden 41 yetiştiricimiz faydalanmaktadır. Bakanlığımız, İŞKUR ve Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından organize edilen ''Sürü Yönetimi Elemanı Benim'' projesi kapsamında düzenlenen eğitimlerde başarılı olan 39 çobanımıza sertifika verilmiştir. Bu çobanlarımızı istihdam eden en az 300 baş anaç koyun-keçi varlığına sahip olan işletmelere yılda 5.000 TL destekleme yapılacaktır.

“1 HAYVAN İÇİN 500 TL DESTEK ÖDENECEK”
2014 yılında hayvancılık desteklemeleri konusunda bakanlığımız tarafından son derece önemli konularda destekleme uygulamaları başlatılmıştır. Bu kapsamda ahır/ağıl yaptıracaklara %50 hibe desteği, yetiştiricilerin sürülerine katacakları yeni damızlık boğa, koç ve tekelere %80 hibe desteği verilecektir. Aynı zamanda 2014 yılında destekleme kapsamına alınan ve et üretimini artırmayı amaçlayan Besilik Materyal Desteği kapsamında saf holstein ve jersey dışında kalan anaç sığırlara, simental, montofon, angus gibi etçi hayvanlarla suni tohumlama yaptıran yetiştiricilerin anaç sığırlarına 350 TL, doğan buzağılarına da 150 TL olmak üzere 1 hayvan için toplam 500 TL destekleme ödemesi yapılacaktır.
 
Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ise yaptığı konuşmada geçmiş yıllarda  tarım ve hayvancılıkla kendisinin de  ilgilendiğinden bahsederek, katılımcılara ve programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Başkan Enver Yılmaz 10 Ağustos’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda da görüşlerini ifade ettiği konuşmasında Aybastı ilçesinin % 76’lık oyla 12 Cumhurbaşkanını seçtiğini, Çatalpınar ilçesinin de % 86 destek verdiğini söyledi.

BAŞKAN YILMAZ: “BİZİMDE KÖYÜMÜZDE MANDIRAMIZ, ÇİFTLİĞİMİZ, YAYLAMIZ VAR”
Geçmişte de babasının koyun üreticisi olduğunu belirten Başkan Enver Yılmaz, “Benim babam da bir koyun üreticisiydi.  Bizimde köyümüzde mandıramız, çiftliğimiz, yaylamız var. Özellikle Çambaşı yaylası tarafında olan ve bu meslekle uğraşanlar hem rahmetli baba mı hem de hayvancılık sektörün de faaliyet gösterenler birbirlerini çok iyi tanırlar. Bizde lise ve üniversite dönemimizde bu hayvanlarımızla koyunlarımızla içli dışlı olmuş, hatta İstanbul ‘a kurbana götürülmesiyle bizzat ilgilenmiş bir kardeşinizim. Koyunun  bir hiyerarşik sıralaması vardır; önce  kuzu olurlar, toklu olurlar, sonra şişek olurlar, daha sonra koyun ve kuzu olurlar. Buradaki çobanlarımız bu sıralamayı bilirler. Memleketimizde sadece bir şeftali ürününün 95 çeşidi varken, koyununda bir hiyerarşik düzeni olduğunu bilelim. Kebe yün yağmurda ve kar da özellikle çok dayanıklı bir korunma aracıdır. Aynı zamanda TSK’ nın veya emniyet güçlerimizin çelik yeleklerinin ana dolgu maddesidir. Kurşun geçirmez yeleklerin içindeki çelik değil tam tersi sıkıştırılmış yündür. Bu yün bizim zamanımızda çok değerli bir üründü. Ama zamanla elyaf ve pamuklu ürünlerin çıkmasıyla birlikte yün ürünlerine olan ilgi gösterilmez oldu. Koyun hayvanı yada koç hayvanı tırnağıyla gübresiyle yünüyle etiyle, çok faydalı çok temiz bir hayvandır. Bu anlamda Çambaşı yaylamız, Akkuş, Ünye yaylalarımız ve Kumru yaylalarımız küçükbaş hayvanların yetiştirilmesi için uygun ortama sahiptir. Bu bağlamda tarım il Müdürlüğümüzün yapmış olduğu çalışmalar bilinçlendirme anlamlarında önemlidir” şeklinde konuştu.Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi