Yapılan açıklamada; “Ülkemizde varlığı ilk defa 2018 yılında tespit edilen Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) tahripkar ve istilacı bir türdür. Başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgil, şeftali, ceviz, Trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan gibi ürünlerde zarar yapan polifag bir zararlıdır. Kahverengi Kokarca kışı ergin halde çoğunlukla ev, ahır, depo gibi kapalı mekanların korunaklı kısımlarında geçirirler. Kışlayan erginler ortalama sıcaklığın 17 C° ye ulaştığında kışladığı yerlerden çıkarak 2-3 hafta beslenip yumurta koymaya başlar.

Ordu İlimizde çok yoğun bir şekilde görülmeyen bu zararlıyı takip etmek, popülasyon yoğunluğunu ve dağılımını belirlemek için, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde il genelinde toplamda 27 noktada Feromon tuzaklar asılmıştır. Tuzakların asıldığı Mayıs ayından itibaren her hafta kontrolü yapılarak bulaşma olup olmadığı takip edilecektir.

Zararlı ile mekanik ve kimyasal mücadele metodları da mevcut olup, konu ile ilgili olarak ayrıntılı bilgi almak için İl / İlçe müdürlüklerimizi ziyaret edebilirsiniz.” Denildi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi