İYİ Parti Ordu İl Başkanı Sayın Ekrem Şentürk verilen soru önergesine ilişkin açıklamada bulundu. Başkan Şentürk; “ 04-05/02/2021 tarihlerinde ilimizi ziyarete gelen İYİ Parti milletvekillerimizin ilimizdeki tespit ettikleri problemleri TBMM’de gündeme getirmeye devam ediyorlar. Her ne kadar iktidar olmasak da Ordu meselelerine çözüm aramak, gayretlerimizi yılmadan, yorulmadan, bıkmadan devam ettireceğiz. Halkımızın dertlerini ve çözüm yollarını dillendirmekte kararlıyız.

Ordu halkının taleplerini Trabzon Milletvekilimiz Sayın Dr. Hüseyin Örs beyefendinin verdiği soru önergesini halkımızla paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, Korgan’daki HES projelerini TBMM’ye taşıdı. Konu ile ilgili bir açıklama yapan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs “Bir süre önce İYİ Parti heyeti olarak, Ordu’da vatandaşlarımızla görüşmüş, onların sorun ve taleplerini yerinde dinlemiştik. Bu ziyaretimizde esnafımızın sıkıntılarının yanında Ordu’da yaşanan çevre tahribatı ile ilgili şikayetler tarafımıza iletilmişti. Daha önce TBMM’de yaptığım bir konuşma ile Fatsa halkının, toprağına, suyuna, deresine, denizine, balığına, fındığına, kısacası geleceğine sahip çıkma mücadelesini gündeme getirmiştim. Fatsa halkının bölgede siyanürle altın arama ve ayrıştırması yapılmasına karşı olduğunu ifade etmiştim.” dedi.

Korgan ilçesinde yapılması planlanan HES’lerle ilgili vatandaşların şikayetlerini yerinde dinlediğini belirten ÖRS, açıklamasına şöyle sürdürdü: “Ordu’ya yaptığım ziyarette; denizi, deresi, ormanı,  mavisi yeşiliyle Karadeniz’in güzel şehri Ordu’da HES’ler ile tabiatın tahrip edilmesine karşı bölgede yaşayan vatandaşlarımızın tepkilerini bizzat yerinde gördüm. Korgan ilçemizde Güllü Deresi ve Karakoyun Deresi üzerinde yapımı planlanan HES elektrik santrallerine karşı vatandaşlarımız tepkilerini dile getirmiş, endişelerini ifade etmişlerdi. Bu konu ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından cevaplanması isteğiyle soru önergesini TBMM Başkanlığına sundum. Önergeme verilen cevabı da kamuoyuyla paylaşacağım, bölgedeki vatandaşlarımızı bilgilendireceğim. İYİ Parti olarak Türkiye’nin her yerinde sahadayız. İlçe ilçe, köy köy vatandaşımızın yanındayız. Onların sorunlarının takibi noktasında çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Korgan’daki vatandaşlarımızın HES ile ilgili taleplerini dile getirmeye, sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Örs, Korgan’daki yapılması planlanan HES’lerle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verdiği önergede 10 soru sordu. İşte Örs’ün cevaplanmasını istediği sorular:

1) İlgili şirket tarafından 06.10.2020 tarihinde Çevre ve Şehircilik Ordu İl Müdürlüğü’ne Eylül ayı itibariyle kazı ve imalat çalışmaları yaptığına ilişkin dilekçe verdiği ancak hiçbir inceleme yapılmadan ve resmi tutanak tutulmadan ÇED sürecinin devam etmesine karar verildiği doğru mudur? İnceleme ve resmi tutanak olmadan ÇED sürecinin devam etmesine karar verilmesinin amaç ve gerekçesi nedir?

2) Şirketin 7 yıllık sürenin bitimi olan 11.11.2020 tarihine kadar; ÇED raporunda belirtilen ‘’Kamulaştırma hazine ve kamu arazilerinin tahsisi ve mülkiyet” ile ilgili düzenlemeleri tamamlamadığı belirtilmektedir. Bu doğru mudur? Doğru ise ÇED sürecinin devam ettirilmesi kararına ilişkin Bakanlığınız ya da ilgili kurumların bir yaptırım ya da iptal söz konusu mudur?

3) Nihai ÇED raporunda zorunlu görülen ve mutlaka alınması gereken izinlerin alınmadığı doğru mudur? Doğru ise bir yaptırım olacak mıdır? İzin alınmış ise, resmi  bir evrak mevcut mudur?

4) Projenin yapılacağı bölge ile ilgili kamulaştırma çalışmalarının tamamlanmadığı ve hazine arazilerinin tahsis işlemlerinin yapılmadığı doğru mudur?

5) Mülkiyet düzenlemesi yapılmadan inşaata başlanamayacağı bilinmektedir. Mülkiyet düzenlemesinin tamamlanmış mıdır?

6) HES yapılmak istenen akarsu üzerindeki canlılar için çalışmalara başlamadan önce uzman bir hidrobiyologtan balık ve sucul yaşam için rapor alınmış mıdır? Alınmış ise raporun sonucu nedir?

7) Orman İşletme Müdürlüğü’nden gerekli izinlerin alınmadığı, hangi ağaçların kesileceğinin işaretlenmediği hususu doğru mudur? Bu izinler alınmadan projeye başlanabilir mi?

8) Eylül 2020 tarihi itibariyle Güllü Deresinde OSKİ ve Korgan Belediyesi tarafından mini baraj yapım inşaatının başlatıldığı bilinmektedir. Bu durum dere havzasının içme suyu ihtiyacı için kullanıldığını ve debinin daha da düştüğünü gösterir. Bu durumda bahse konu yere HES projesi yapılması doğru mudur?

9) Projelerin yapılmak istendiği bölgelerde içme suyu, sucul yaşam, doğa tahribatı, ağaç kesilmesi ve bölgeye etkileri ile ilgili denetimler yapılmış mıdır? Yapılmış ise kim ya da hangi kurumlar tarafından yapılmıştır? Yapılmamış ise denetimsiz bir şekilde ısrarla projeye ÇED raporunun devam kararı verilmesinin nedeni nedir?

10) Belirtilen bilgiler ve belgeler doğrultusunda Bakanlığınızca ne gibi iş ve işlemler yapılacaktır? Projelerin iptali için girişimde bulunup işlem yapacak mısınız? Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi