Ordu Çevre Derneği yönetim kurulu adına yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Kararnamesi’yle zeytinlikler maden ve enerji şirketlerinin çalışmalarına açıldı. Yasalara aykırı olan bu kararnamenin iptali için dava açılmaya başlandı. Ancak yeni bir kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla korunması gereken alanlar da koruma alanı olmaktan çıkarıldı. 05.03.2022 günlü Resmi Gazete’de “Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik” değişikliği yayımlandı. Bu değişiklikle yapılaşma yasağı olan “Kesin Korunacak Hassas Alanlar”da, atıksu, içme suyu, doğal gaz ve elektrik hatları, ulusal güvenlik için zorunlu olan tesisler, orman yolları ve balıkçılığa izin verilebilecek.” denildi.

Doğal alanlar korunmalı

Açıklamada, “Yeter artık tarım arazileri, ormanlar, sularımıza yönelik saldırılara karşı mücadelemizi sürdürürken yeni saldırılarla karşılaşıyoruz. Maden ve enerji şirketleri için zeytinlikler yok edilmek isteniyor. Yetmedi doğal sit alanları da tehdit ediliyor. “Nitelikli Doğa Koruma Alanları” nda, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğine, iskele ve balıkçı barınaklarına, kültür balıkçılığı faaliyetlerine, güvenlik tesislerine, enerji santrallerine, atık su arıtma tesisleri, otoparklar, trafo ve enerji nakil hatları, baraj ve göletlerin yapılmasına imkan tanınıyor. “Sürdürülebilir Koruma ve Kullanma Alanları”nda yargının hukuka aykırı bulduğu, tarım ve hayvancılık amaçlı entegre tesislere, enerji santrallerine turizm ve yerleşimlere, değişiklikle yoğunluğuna ve kapasitesine bakılmaksızın izin çıktı. Doğal alanların yok edilmesine yönelik yönetmelik de iptal edilmeli.”

Mücadele edeceğiz

Yaşam alanlarına sahip çıkılacağı vurgusu yapılan açıklamada, “Ordu Çevre Derneği ve tüm ekoloji mücadelesi verenler bu saldırıya karşı sessiz kalmayacağız. İktidarın maden ve enerji şirketlerinin çıkarına çıkardığı yasalar yetmiyor, kararnamelerle yeni olanaklar yaratıyorlar. Şirketlere tanınan bu olanaklar, yaşam alanlarını, doğayı yok ediyor. Bileşeni olduğumuz Ekoloji Birliği, odalar ve emek – demokrasi güçleriyle birlikte maden ve enerji şirketleri lehine yapılan değişikliklerin iptali için mücadelemizi sürdüreceğiz.” denildi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi