Türkiye’de örnek gösterilen, Altınordu, Perşembe, Fatsa ve Ünye ilçelerindeki mevsimlik tarım işçileri geçici konaklama alanları, misafirlerini bekliyor.

2017 yılında mevsimlik tarım işçileri geçici konaklama alanlarında verilen hizmetler hakkında bilgi veren Vali Seddar Yavuz, “İlimiz genelinde, Altınordu-Uzunisa, Altınordu-Saraycık, Fatsa ve Ünye ilçelerimizde olmak üzere 4 METİP alanımız mevcuttu. Bu alanlarda geçtiğimiz yıl 635 çadırda, 4.167 kişi kalmıştır. 138’i okul öncesi, 630’u zorunlu eğitim çağında olmak üzere toplam 768 öğrenciye eğitim hizmeti verilmiş ve çeşitli aktiviteler yaptırılmıştır. Ayrıca, 2.329 kişiye genel sağlık hizmeti sunulmuştur” dedi.

METİP alanlarında yapılan hazırlık çalışmalarına da değinen Vali Yavuz, “Yaklaşan fındık hasadı öncesinde, ilimizdeki tüm METİP alanlarındaki hazırlıklarımızı tamamladık. 2017 yılına kadar hizmet veren Altınordu-Uzunisa METİP alanı bu yıl kapatılacak. Onun yerine Altınordu-Saraycık mahallesinde yaklaşık 14 dönümlük alanda oluşturulan modern konaklama alanında hizmet verilecek. Saraycık METİP alanında, işçilerin temel ihtiyacını karşılayabilmeleri amacıyla daha önceki konaklama alanı olan Uzunisa METİP alanında 5 derslik olan okul binası 8 dersliğe, 20 kapasiteli tuvalet 36 kapasiteye, 10 kapasiteli banyo 16 kapasiteye çıkarıldı. Çamaşırhane ve çeşmeler kullanıma hazır hale getirildi. Uzunisa METİP alanı 11,5 dönüm iken, Saraycık METİP alanının 14 dönüm olması, işçilerin daha rahat konaklamasına olanak sağlamakta. Ayrıca, Uzunisa METİP alanının zemini toprak iken, Saraycık METİP alanında her bir çadır için 16 m2 beton dökümü yapılarak, işçilerin daha rahat konaklaması planlandı. Diğer taraftan, Perşembe ilçemizin Kırlı mahallesinde, yaklaşık 6,5 dönümlük bir alanda yeni bir METİP alanı oluşturduk. Fatsa ilçemizdeki 18 dönümlük METİP alanı ile Ünye ilçemizdeki 16 dönümlük mevcut METİP alanlarımızda da gerekli bakım-onarım ve iyileştirme çalışmaları, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığımız tarafından yapıldı” diye konuştu.

 

Açıklamasında, çocukların fındık hasadında çalıştırılmalarını önlemeye yönelik çalışmalara da değinen Vali Yavuz, “Her yıl fındık hasat döneminin gelmesi ile birlikte Türkiye'nin çeşitli illerinden Ordu'ya gelen mevsimlik tarım işçileri, beraberinde çocuklarını da yanlarında getiriyorlar. METİP alanlarında kurulan sosyal destek merkezlerinde İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri koordinasyonunda, Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri tarafından kurslar açılacak. Açılacak olan bu kurslarla, öncelikle 16 yaşından küçük ve çalıştırılması yasak olan öğrencilere yönelik tamamlayıcı ve destekleyici eğitimler, sosyal ve kültürel etkinliklerle kendilerini geliştirmelerine yardımcı olabilmek adına çalışmalar yapılacak. Çocuklara temel derslerin yanında, müzik, resim, satranç ve oryantiring gibi alanlarda da eğitimler verilecek. Gençlik ve Spor İlçe Müdürlükleri tarafından da futbol, basketbol, yüzme ve çeşitli sportif faaliyetlerin yapılması amacıyla çalışmalar yapılacak. Bu dönem için 1.000’e yakın öğrencinin bu kurslardan faydalanması öngörülmektedir. Ayrıca, İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve İlçe Müftülükleri tarafından, gerek alanın içindeki sosyal destek merkezinde ve gerekse çadır alanı içerisinde okuma-yazma kursları ve Kur’an kursları açılması planlanmakta. Bilindiği üzere, 2018 yılı ‘Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı’ ilan edildi. 16 yaşından küçük çocukların bahçeye götürülmemesi ve çalıştırılmaması için gerekli tüm hazırlıklar yapılarak, eğitim ortamları oluşturuldu” şeklinde konuştu.

METİP alanında verilecek sağlık hizmetlerine de değinen Vali Yavuz, “İl ve İlçe Sağlık Müdürlüklerimiz tarafından dönüşümlü olarak görevlendirilecek personel aracılığı ile sosyal destek merkezleri içerisinde kendilerine ayrılan sağlık odasında, mevsimlik tarım işçilerinin genel sağlık taramaları (kanser, ağız ve diş, gebelik, aşı takipleri vb.) yapılarak, poliklinik hizmeti verilecek” şeklinde konuştu.

METİP alanında güvenliğin sağlanması için her türlü tedbirin alındığına da işaret eden Vali Yavuz, şunları kaydetti: “Mevsimlik tarım işçilerinin güvenli bir şekilde konaklamalarını sağlamak amacıyla alanda 24 saat vardiya usulüne göre özel güvenlik personeli çalışacak. Ayrıca, METİP alanları güvenlik kamerası ile de izlenecektir. Jandarma Komutanlığımızca da konaklama alanlarının ve çevresinin güvenliğinin sağlanması için gece ve gündüz belirli zamanlarda devriye faaliyetleri, kimlik kontrolleri ve yol denetlemeleri yapılacaktır. Kaymakamlıklarca oluşturulacak denetim ekiplerince de hem METİP alanlarına giriş-çıkışında, hem de bahçelerde denetimler yapılacak olup, 16 yaşından küçük çocukların çalıştırıldığının tespiti halinde yasal mevzuatlar çerçevesinde cezai yaptırımlar uygulanacak.” Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi