Progıda Olam Türkiye Temsilcisi Ufuk Özongun:İyi tarım uygulamaları bahçeden fabrikaya kadar geçen süreçtir.ülkemiz açısından iyi tarım uygulamaları çok büyük önem arz ediyor.

Progıda Olam Türkiye Temsilcisi Ufuk Özongun Progıda Olam olarak iyi tarım uygulamalarını çok önemsiyoruz.Gerekli süreci Progıda Olam olarak başlattık.İyi tarım uygulamaları bahçeden fabrikaya kadar uzanan çok önemli bir projedir.Ülkemiz açısından  ve firmamız için iyi tarım uygulamaları çok önemlidir, diyerek iyi tarım uygulamalarıyla ilgili şu açıklamaları yaptı:
Çağımızın gerektirdiği tempolu yaşamla birlikte, artan gelir düzeyi ve eğitim seviyesi, güvenli gıda tüketiminin de önemini arttırmıştır. Tüketiciler direk tükettikleri tarımsal ürünler başta olmak üzere, satın aldıkları tüm gıda ürünlerinin güvenliğinden emin olmak ister hale gelmiştir. Bu bilinçle, gerek doğrudan tarımsal ürünlerin, gerekse işlenmiş gıdaların güvenle üretildiğinin garantisini tüketicilere sunabilmek için, birtakım sistemler ve standartların oluşturulması ihtiyacı kaçınılmaz olmuştur.

Dünyada tarımına öncülük eden ülkelerin bu ilerleme çabaları, Türkiye'de de uluslararası alanda kabul görmüş çeşitli standartların izlenmesi ve uygulanmasını gerekli hale getirmiştir. Ülkemiz sahip olduğu iklim, toprak ve su koşulları ile tarımsal üretim için son derece avantajlı konuma sahiptir. Buna karşılık, üreticilerimizin babadan kalma üretim teknikleriyle üretimi gerçekleştirmeleri ve buna bağlı olarak da teknik hizmet almak konusundaki isteksizlikleri tarımsal üretimimizde bir takım sorunlar ortaya çıkartmıştır. Özellikle bilinçsiz zirai ilaç uygulamaları, tarımsal ürün ihracatımızda kalıntı sorunu yaşamamıza neden olmuştur. Ülkemizde "İyi Tarım Uygulamaları" şartlarının, başta tarım danışmanlarımız olmak üzere, tüm sektör çalışanları tarafından benimsenip, doğru şekilde uygulanması ve uygulatılması, ülke tarımımızın geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. İyi Tarım Uygulamaları konusundaki gelişmeler sayesinde başta meyve-sebze üretimimiz olmak üzere, tarımsal üretimimizin tamamı ve ihracatımız iç ve dış pazarda rekabet şansını yakalayacaktır. Dış pazara güvenli ürün sunulurken, ülkemiz insanının da sağlıklı ve güvenilir ürün tüketmeleri böylece sağlanacaktır. İyi Tarım Uygulamaları konusunda ülkemizin gerekli ilerlemeyi sağlaması, meslekte çalışan ziraat mühendislerinin ve üreticilerin konudaki eğitimleri ve bilgilendirilmeleri ile mümkün olacaktır.

Olam şirketler grubu sorumlu büyüme ilkesiyle faaliyette bulunduğu 65 ülkede üretimini çevreye ve sosyal standartlara uygun şekilde gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Progıda’nın Olam bünyesine katılmasından sonra fındık üretiminin sürdürülebilir hale getirilmesi için çalışmalara başladı. 2010 yılından beri fındık üretimi koşulları uluslararası kuruluşlar ve uluslararası kurumlar tarafından gözlemlenmektedir. Bu kapsamda, dünyanın en büyük fındık üreticisi ülkesi konumunda bulunan Türkiye’de fındığa layık üretim şartlarının desteklendiği bir sosyal sorumluluk programı başlatıldı. 
Programın temel hedefi fındığa layık tarım ve işçilik uygulamaları ile fındık üretiminde verimliğin artması ve fındık üreticiliğinin profesyonelleşmesi. Pilot çalışma olarak başlayan programa bu sene Orta ve Batı Karadeniz Bölgesi’nde 7 tüccar ( manav) toplamda 650 üretici dahil edildi. Çalışmanın her sene daha fazla üretici ve tüccara ulaşması amaçlanıyor. Progıda bu sene uygulanmaya başlanan sosyal sorumluluk programı ile üreticileri ve tedarikçileri ile birlikte sorumlu büyümeyi hedefliyor. 
Program kapsamında fındık kalitesinin takibinin kolaylaşması ve gıda güvenliği ilkelerinin takip edilmesi için pilot manavları kapsayan bir izlenebilirlik sistemi kuruldu. Sistemin 2014 hasat yılında uygulamaya geçmesi planlanıyor.

Böylece iyi tarım uygulamaları şartlarına uygun şekilde elde edilen ürünün, insan sağlığına zararlı kimyasal, mikrobiyolojik ve fiziksel kalıntılar içermediği; çevreyi kirletmeden ve doğal dengeye zarar vermeden üretildiği; üretimi sırasında insan ve diğer canlıların olumsuz etkilenmediği; üretildiği ve tüketildiği ülkelerin tarımsal mevzuatına uygun olarak üretildiği belge ile garanti altına alınmış olmaktadır.Progıda Olam olarak iyi tarım uygulamalarını başarıyla uygulayan bir firmayız.Gerekli süreç başarılı bir şekilde devam ediyor.Haber Merkezi





Editör: Haber Merkezi