Altınordu Belediyesi tarafından, basın mensupları, STK'lar, Meclis Üyeleri ve Teşkilatları ile birlikte projeleri yerinde incelmek amacıyla saha gezisi düzenlendi. Altınordu Belediyesi’nin 2014 yılından bu yana yapmış olduğu çalışmaların ve Altınordu ilçesinin 4 yıl içerisinde nasıl bir değişim ve dönüşüm yaşadığının incelenmesi amaçlanan geziye İstanbul’dan, Altınordu Kültür ve Dayanışma Derneği başkan ve üyeleri tarafından da katılım sağlandı.

Gezinin ilk durağı olarak Karacaömer Mahallesi Küçük Sanayi Sitesi yapım işini anlatan Engin Tekintaş, “Bu proje ile birlikte şehir merkezinde ev altlarında hizmet eden, çevreyi rahatsız eden, trafiği artıran, ses ve toz üreterek çevre kirliliği oluşturan sanayileri tek bir merkeze toplayacağız. Binaların ana yapım işleri bitmek üzere. Sadece bir sosyal tesisimiz kaldı. Çevre üzeni itibarıyla arka cephesi heyelanlı bir bölge olduğu için istinat duvarı ile kontrollü bir hale getiriyoruz. Sadece çevre düzeni ve altyapı için bile 3 milyona yakın masraf yapıyoruz. Toplamda ise 11 milyonu aşkın bir maliyete sahip. Projenin tamamının finansörlüğünü Altınordu Belediyesi kendi imkânlarıyla üstleniyor.” ifadelerini kullanırken projenin 24 Haziran seçimine kadar tamamlanmasını öngördüğünü belirtti.

15 bin 900 metre kare kapalı alana sahip olan küçük sanayi sitesi; cam, demir, çelik kapı, plastik ve mobilya gibi ürünlerin imal edildiği bir imalat sanayi konumunda yer alacak. Toplamda 60 iş yerinden oluşan sanayi sitesinde 100 metre kareden başlayan dükkânların büyüklüğü 800 metre kareye kadar değişiyor. 800 metre karelik 6 ana işyerinde üretimin sürdürüldüğü sanayi sitesinde bulunan iş yerleri, aynı zamanda 2 katlı bir alana da dönüştürülebiliyor. Böylelikle 100 metre karelik bir dükkândan 200 metre kerelik bir alan elde edilebilme imkânı bulunuyor. İçerisinde camii, lokanta ve kafeterya gibi sosyal tesislerin de yar aldığı 28 dönümlük alan üzerine kurulan sanayi sitesindeki ihale usulü satılacak iş yerleri ile toplamda 450 kişi çalışma imkânı bulacak.

 

Daha modern bir Altınordu


“Her alanda daha modern bir Altınordu için çalışıyoruz.” diyerek Altınordu ilçesinin yeni turizm alanı olarak tanımlayan Engin Tekintaş, Çavuşlar Şelalesi’nin daha fazla yatırıma kavuşacağını ifade etti. Tekintaş, 2016 yılında yapılan çevre etkinliği dolayısıyla başlayan bir projenin devamı olduğunu belirttiği Çavuşlar Şelalesi çevre düzenlemesi ile ilgili, “Arazi sahipleri olarak Engin ve Emin kardeşler, bu şelalenin ortaya çıkarılması için istediğimiz gibi çalışabilme imkânını bizlere sundular. Şelalenin çevresi tamamıyla geçilmeyen, otlarla çevrili bir yerdi. Ancak şu anda çevre halkımız, ister mangal ister kahvaltı yaparak bir piknik havasında diledikleri gibi güzel vakit geçirebiliyorlar. Aynı zamanda buranın bir turizm ve bir ekonomik değeri bulunuyor. Bu ekonomik değeri ortaya çıkarabilmek için de yol ve ulaşımın tam sunulabilmesi gerekiyor. O yüzden bu alanla ilgili yeni bir çalışma programımız var. Bir cafe türü yeme içme mekânı ve belki de konaklama imkânı sunabileceğimiz bir girişimde bulunmayı düşünüyoruz. Buradaki yılların tarihi değirmenini de restore ederek değerlendirmeyi istiyoruz.” dedi. Tekintaş, şelalenin yanı başına da bir yüzme göleti projesini düşündüklerini söyledi. Halka açık bir mekân olan Çavuşlar Şelalesi ile ilgili vatandaşlara da ikazda bulunan Başkan Tekintaş, “Burayı ziyaret eden kardeşlerimiz özen gösteriyorlar. Burası asla alkollü içki alınamayacak bir mekân. Gelen kardeşlerimizin buna uymasını istiyoruz. Zaten valilik ve bizim kararımızla özel olarak tebliğ edilmiş durumda. Burada kesinlikle sosyal kamu hayatını etkileyecek olumsuzluklara izin vermeyeceğimizi belirtmek istiyorum.” dedi.

 

Markalaşma yolunda ilerliyorlar


Çevreden sütleri direkt teslim alarak muhafazasını yapan 6 çalışanlı yerel bir dondurma işletmesinin ziyaret edildiği gezide, “Şehirde marka olarak üretilen dondurmanın imalatının yapılabilirliğini düşünerek yola çıktık. Bu girişim 2 yönüyle önem arz ediyordu. Birincisi süt üreticilerinin doğrudan sütlerini teslim edebileceği yer olarak tarımsal gelişime katkı sunsun diye; ikincisi ise, şehirden bir markayı daha da kalıcı hale getirip satış noktalarında bizim kendi markalarımızın olmasını sağlayabilmek üzerine yaptığımız bir çalışmaydı. Bu sayede Çavuşlar Mahallesi eski ilkokul binası yenilenerek, virane bir alandan bir dondurma fabrikasına dönüştü. Özellikle çevreden üretilmiş sütleri doğrudan teslim alan, onu depolamada sterilize etmede ve dondurmaya dönüştürmede sanayici kimliğini ortaya koyarak maharetini konuşturan Cihan kardeşimiz burayı bu hale getirdi. Şimdi ise ürettiklerini hem merkezde hem de Giresun ve çevre bölgelerde satışını yaparak ulusal ve uluslararası boyutta marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.” şeklinde konuşan Başkan Tekintaş, hem imalathane sahibine hem imalathanede hem de şehir merkezindeki satış noktalarında çalışanlara da teşekkürlerini iletti.

 

Oylamaya sunulacak


Mostar Köprüsü projesini inceleyen Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, “Bir proje çalışması yapıyoruz, o projede de yer üstünde fındıktan sonra bizim bir diğer sembolümüz mantar şeklinde seyir terasına çevireceğimiz bir yapı inşa edeceğiz. Sunduğumuzda vatandaşlarımız uygundur derse uygulayacağımız bir çalışma içerisine girdik. O çalışmaya göre burayı çocuk oyun gruplarıyla seyir terasını çok daha öteye taşıyacak bir sosyal mekâna dönüştürme hedefimiz var. Bunun projesini çıkardıktan sonra halkın takdirine sunacağız. Oylamayla kabul edilirse, seyir terası şeklinde düşündüğümüz kuleyi yüksekliği ve çevre düzeniyle halkımız nasıl istiyorsa ona göre yapıp teslim edeceğiz. Boztepe’ye çıkma imkânı olmayıp şehri görmek isteyen vatandaşlarımız için böyle bir planlama içerisindeyiz.” Ordu Yorum/Yasemin Kuzu

Editör: Haber Merkezi