Karadeniz Bölgesi’nde sıklıkla yaşanan, can ve mal kayıplarına yol açan sel, taşkın ve heyelanların değerlendirmesi amacıyla Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından önemli bir çalıştaya imza atıldı. Ordu Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya Ordu Valisi Tuncay Sonel, Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanvekili Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, ilçe belediye başkanları, bürokratlar, genel müdürler ve çok sayıda davetli katıldı.

 “Artık sellerin beklenen bir periyodu yok”

Programda konuşan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, sel, taşkın ve heyelanların tüm Türkiye’nin özellikle de Karadeniz’in derdi olduğunu belirtti.

Sellerin beklenen bir periyodu olmadığına dikkat çekken ve yapılan çalıştayın bu sorunların tespiti için önemli olduğunu dile getiren Başkan Güler, “Bugün Ordu’muzda Karadeniz’in hatta Türkiye’nin dertli olduğu seller, heyelanlar ve taşkınlarla ilgili bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Bu yılda sel ve taşkınlar canımızı yaktı. Bunları değerlendirmek, sebeplerini tespit etmek amacıyla bu toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Karadeniz’in derdi bu, çocukluğumuzdan bu yana bu selleri yaşıyoruz. Artık belli dönemlerde değil, 12 ay seller yaşanabiliyor. Artık selin beklenen bir periyodu yok. Bu durumda bize sürekli olarak teyakkuz içinde olmamızı ve tedbirler almamızı gösteriyor” dedi.

“Yenilenebilir enerji yasasını çıkarttık”

Yaşanan sel ve taşkınların sebepleri ve bu sorunlara yönelik çözümler ürettiklerini aktaran Başkan Güler, “Bunların sebepleri başında küresel ısınma geliyor. Yapılan tüm çalışmaları iyi etüt ederek yapmamız gerekiyor. Bir diğer husus hava kirliliği. Karbondioksit salınımı artınca bütün denge bozuluyor. Bunun üzerine bizler yenilenebilir enerji yasasını çıkarttık. Güneş ve rüzgar enerjisini devreye koyarak karbon salınımın önüne geçmeyi hedefledik. Yaşanan bu olaylarla birlikte Ordu Büyükşehir Belediyesi ve OSKİ ile beraber Su Verimliliği Yasa Tasarısı’nı sorumluluğumuz olmamasına rağmen bir sosyal sorumluluk olarak biz hazırlayıp Bakanlığımıza teslim ettik.”

“Suyun konuşulması çok değerli”

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen çalıştaya konuşmacı olarak katılan Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanvekili Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe’de konuşmasında sel, taşkın ve heyelanların sebepleri üzerine tarihsel süreçlerden bahsederek katılımcılara örnekler üzerinden bilgiler verdi.

 “Karadeniz Bölgesi’ndeki Sel-Su Baskını, Taşkın ve Heyelanların Değerlendirilmesi Çalıştayı” belediyeler ve kurumların sunumlarının ardından sona erdi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi