Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan başkanlığında gerçekleştirilen On Birinci Kalkınma Planı Karadeniz Bölgesi İstişare Toplantısı’na katıldı.

2017’de Türkiye’nin yüzde 7,4’lük bir büyüme performansı gösterdiğini hatırlatan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan “Bu çok önemli ve ciddi bir başarıdır. Türkiye olarak biz, 2017 yılında G20 ülkeleri arasında birinci sırada yer alarak en hızlı büyüyen ülke konumuna geldik. Dünyada ise İrlanda’dan sonra ikinci sırada yer aldık. Bu şunu ifade ediyor: Oldukça sağlıklı bir büyüme gerçekleştirdiğimizi ortaya koyuyor. Bazı kesimler Türkiye’nin 2017 yılında sağlıklı büyümediğini, hatta hormonlu büyüdüğünü ifade edenlere en güzel cevap, Türkiye’nin yapmış olduğu ihracatın ve sağlamış olduğu yatırımların büyümeye katkısıdır. Yine 2017 yılımız ihracat performansı açısından önemli bir yıl oldu. İhracatımızı 157 milyar doların üzerine çıkardık. 2018’de de ihracattaki güçlü performansımız devam etti ve 2018’in ilk çeyreğinde ihracatımızda yüzde 9’luk bir artışla 160,4 milyar dolar ile rekor bir seviyeye ulaştık. Mali disiplini alsa elden bırakmadık, asla taviz vermedik. Bütçe açığımızın milli gelire oranı orta vadeli programımızda 2017 için yüzde 2’iydi. Biz yüzde 1,5’luk bir performans gerçekleştirdik. Yani beklenenden yüzde 0,5 daha düşük bir bütçe açığını 2017 yılında gerçekleştirdik. İstihdamda ise Aralık sonu itibariyle 1 milyon 635 bin kişilik ilave istihdam sağladık. İstihdam oluşturma oranında Türkiye dünyanın en başarılı ülkeleri arasında yer alıyor. Ekonomide, diplomaside ve askeriyede de emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz.” dedi.

Konu ile ilgili olarak Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Kamu kuruluşları ve özel kuruluşlar, üniversiteler ile sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla hazırlanan Onuncu Kalkınma Planının kapsadığı 2014-2018 dönemi tamamlanmak üzere, On Birinci Kalkınma Planı hazırlıkları, 2019-2023 yıllarını kapsamak üzere başlatılmış bulunmaktadır. On Birinci Kalkınma Planı'nın yükselen bir değer olan Türkiye'nin odaklanacağı kritik önemdeki yapısal dönüşüm alanlarını ve bunlara ilişkin hedef ve stratejileri de ortaya koyacak temel politika belgesi olacaktır.
Ülkenin uzun vadeli kalkınma politikaları, ekonomik büyümenin yanı sıra insani gelişmişlik, hukukun üstünlüğü, bilgi toplumu, uluslararası rekabet gücü, kurumsallaşma, sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık boyutlarını da içerecek şekilde çok yönlü bir anlayışla oluşturulmakta ve bütüncül bir bakış açısıyla hayata geçirilmektedir. On Birinci Kalkınma Planı hazırlıkları kapsamında yerel paydaşların, kadınların, gençlerin ve doğrudan vatandaşların kalkınma planı sürecine dâhil olması önem taşımaktadır. Ordu Üniversitesi de kurumsal kimliğinin gereği olarak bu sürece katkı sunmak için kendi ajandasını oluşturarak şehrimiz başta olmak üzere bölgemizin kalkınma, ekonomi ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi adına konuyla ilgili yol haritasının çizilmesine katkı sunmaya devam edecektir.” dedi. Haber Merkezi

 

 

Editör: Haber Merkezi