Eğitim-Sen Şube Başkanı Sezgin Yılmaz yapmış olduğu basın açıklamasında şunları dile getirdi; “Milli Eğitim Bakanlığı okullar açılmadan alınacak önlemler ile ilgili bir rehber yayınlayarak tüm kurumlara gönderdi. Bakanlığınızca “Okullarda COVID-19 Pozitif Vaka Çıkması Durumunda Yapılması Gereken Uygulamalar Rehberi" ile “COVID-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler” adlı rehberler öncekilerine göre daha anlaşılır ve yapılması gerekenler daha açıkça ifade edilmiş. Ancak rehberde yer alan öneriler ile okullarda karşılaşılan gerçekler arasında bir uyuşmazlık gözlenmektedir.

“Okullara gönderilen maskelerde şikayetler bulunmakta”

Son yayınlanan rehberde de alınması gereken önlem ve tedbirler kimi zaman yaşama geçirilememekte kimi zaman ise eğitim yöneticilerinin inisiyatifine bırakılmaktadır. Okullarda görev yapan birbiri ile ve öğrencilerle teması kaçınılmaz olan, aşı olmayan tüm eğitim emekçilerinin ve servis personelinin, kantin ve yemekhane görevlilerinin, haftada en az iki defa PCR testi taramasından geçmesi zorunlu tutulmalıdır. Ayrıca okullara gönderilen maskelerin niteliği konusunda ciddi şikâyetler bulunmaktadır. Eğitim-öğretim programında aksaklık oluşmaması, eğitim emekçilerinin kalabalık veya uzak hastanelere gitmemeleri için, Sağlık Bakanlığı ile yapılacak bir protokol ile PCR tarama testlerinin okullarda (iş yerlerinde) yapılması, hatta talep eden bütün eğitim emekçilerine ve öğrencilere ücretsiz yapılması okulların işleyişini büyük ölçüde rahatlatacaktır.

“Okullarımızda hiçbir önlem alınmadı”

Gelelim okullar açıldıktan sonra ki duruma.  İlimizde depreme dayanıksız olduğu için yıkılan okulların yerine yenileri yapılmadığı için bazı okullar birleştirilerek okullarda ikili eğitime geçilmiştir. Pandemi boyunca zaman olmasına rağmen hiçbir çalışma yapılmayan okullarda okul açıldığı gün okul bahçelerine iş makineleri sokulup çevre düzenlemeleri yapıldı. Özellikle Fatih Anadolu Lisesi ve Cumhuriyet Anadolu Lisesi bahçesi okul açılınca öğrencilerin güvenliğini tehlikeye atacak bir durumda çalışmalar yapıldı. 1500 ün üzerinde öğrencinin eğitim gördüğü bu alanda neden çalışmalar yaz döneminde yapılmadı? Aybastı Fen Lisesi’nde aynı binada 4 farklı okul türü bulunmaktadır. Yine aynı şekilde Gölköy de okullar birleştirilerek ikili eğitime geçen okullar var. Dün itibarı ile Aybastı Fen Lisesi öğrenci yurdu karantinaya alınmıştır. Yine ilimizde bu hafta itibari ile okullarımızdan karantina haberleri gelmeye başladı. Okullarımızda dönem başından beri yeterince demeyeceğim nerde ise hiçbir önlem alınmadı.  Okullarda salgın şartlarına hazırlanmadı. Bilim insanları 2 metre mesafenin korunması gerekirken şu haliyle okullarımızın %80 inde sınıf mevcutlarının kalabalık olması nedeniyle bu mesafeyi sağlamak imkânsız.

MEB sorunları çözmek, okulların ihtiyaç duyduğu miktarda kaynağı okullara aktarmak yerine, bütün yetersizliklerini; öğretmenlere, öğrencilere, velilere ve okul yöneticilerine fatura etmektedir. Görevi derse girmek ve öğrenmek olan öğrenciler; nöbetçi öğrenci yaklaşımı ve uygulamaları ile temizlik çalışanı gibi çalıştırılmaktadır. Ve yine görevi okullardaki eğitim-öğretim faaliyetlerini planlamak ve yönetmek olan okul yöneticilerine ise veliler ile karşı karşıya getirecek bağış adı altında yardım toplatılmaktadır. Bakanlık acil olarak ek bütçe çıkarıp bu yükü okul müdürlerinin üzerinden almalıdır.. Bu durumun bir sonuç değil, siyasal bir tercih olduğu gün gibi ortadadır.” Dedi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi