Çalışma alanlarında parti, sendika, dernek temsilcileriyle birlikte basın açıklaması yapıldı.  Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı görüldü. Şantiyelere mahkeme kararını astıktan sonra ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül basın açıklaması yaptı. Gönül basın açıklamasında, “Bugün buraya Anayasa’nın 56.maddesinde yer alan ödevimizi yapmaya geldik. Anayasa’nın 56.maddesi şöyle: “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir.” İşte biz de bu ödevimizi yerine getirmek için geldik.” dedi.

Hukuksal ve yasal yolları denedik

Mahkeme kararlarını ilgilere ilettiklerini belirten Gönül; “Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin burada, Melet Irmağı’nın doğu tarafında balıkçı barınağı yapmak istiyor, yapmaya başladı da. Bir kez daha vurgulayalım ki, balıkçı barınağı bir gereksinimdir. Yeri yanlıştır. Açtığımız dava sonucu önce yürütmeyi durdurma kararı çıktı ancak OBB, çalışmayı durdurmadı. Cumhuriyet Başsavcılığına iki kez suç duyurusu yaptık. Ordu Büyükşehir Belediyesine ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne de mahkeme kararı nedeniyle çalışmaların durdurulmasını istedik. Ancak çalışmalar durmadı. Yasal ve hukuksal görevlerimizi yaptık. Sıra Anayasanın bizlere verdiği ödevimizi yapmaya geldi. Fiili ve meşru mücadele hakkımızı kullanıyoruz.” dedi.

Duymayanlara yeniden duyuruyoruz

Mahkeme kararına uyulmak zorunda olduğunu belirten Gönül, “Mahkeme kararını şantiyenin girişine asıyoruz. Mahkeme kararı hoşunuza gitmeyebilir ancak uymak zorundasınız. Mahkeme kararına rağmen çalışılıyorsa suç işleniyor demektir. Burası muz cumhuriyeti değil. Valiliğe, emniyete ve yetkililere sesleniyoruz, mahkeme kararına uyulmadığında bundan sonra fiili durdurma eylemi yapacağız. Yaşanacaklardan bizler sorumlu değiliz. Bizler, yasadışı çalışma yapanlara karşı Anayasanın 56. Maddesinde bize verilen ödevi yerine getiriyoruz, getirmeye de devam edeceğiz.

Yeniden mahkeme kararını anımsatalım. Ordu 1. İdare Mahkemesi Rıhtımla Melet Irmağı arasındaki kıyı düzenleme ve deniz dolgusu projesini; Ordu 2. İdare Mahkemesi de Melet Irmağı balıkçı barınağı projesini kesin olarak durdurmuştur. Dört yerdeki çalışmalar hemen durdurulmalıdır. Buralara da mahkeme kararlarını aşacağız ve çalışmaların  durdurulmasını  sağlayacağız. Bu dört yer neresi açıklayalım: Birincisi, balıkçı barınağı; ikincisi, Civil Irmağı kenarında kumsala yapılan balık lokantası; üçüncüsü belediye karşısındaki iskele; dördüncüsü de belediye karşısındaki otoparkta yapılan Musumat 4 proje çalışması. Buralarda bırakın çalışmayı, araçları bile bulundurmak suçtur. Tüm araçlar buradan uzaklaşmalı, şantiye kaldırılmalıdır.” dedi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi