Sözleşmeli personele kadro imkanı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen 'Kamudaki sözleşmeli personelin kadroya alınmasına ilişkin yasa teklifine göre, 28 Kasım 2022'den önce sözleşmeli personel kapsamında çalışanlar memur kadrosuna geçebilecek. Kadroya geçmek isteyenler, kanun yürürlüğe girdikten sonra 30 gün içinde başvuru yapabilecek.

Önce işe alınıp, sonra çıkarıldılar

18.01.2023 tarihinde sözleşmeli olarak çalışan bazı kişilere sabah saat 05.00’de, “Siz artık Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin kadrolu elemanlarısınız. Hemen bağlı bulunduğunuz kuruma giderek istifalarınızı ve özlük haklarınızı veriniz.” şeklinde bir mesaj geldi. Özlük haklarından vazgeçip istifa eden kişilerin SGK girişleri yapıldı. Kadroya geçtiklerini düşünen bu kişiler yine aynı gün, bir anda işten çıkarıldılar. Olay üzerine işten çıkarılan kişiler ve memur kadrosuna geçirilmemiş diğer personellerden oluşan kalabalık bir grup Büyükşehir Belediye önüne gelerek, sabah saat 04:00 sularına kadar eylem yapmaya başladı.

500 çalışandan 248’i istifa ettirildi

Her bir daire başkanı, kendi birimlerinde bulunan çalışanlar içerisinde göreve yeni başlayan ve eski çalışanların bulunduğu listeler hazırladı. Sayıları 500’e yakın sözleşmeli personelin sayısal oranına bakılarak, aralarında 248 kişinin kadrolu yapılmalarına karar verildi. Bu kriterlere uyanların, mevcut görevlerinden istifa ederek başvuru yapmaları istendi.

Akın Çiçek Medya gece nöbet tuttu

Gazeteci Akın Çiçek yaşanan tüm bu olaylar üzerine devreye girerek, yıllardır belediyede çalışan insanların mağdur edilmemesi için 18 Ocak 2023 saat 20.00’de başladığı canlı yayını 19 Ocak 2023 saat 05.00’a kadar sürdürdü ve mağdur olan vatandaşları yalnız bırakmadı. Gece yapılan eylemde Genel Sekreter Sait İnan’ın istifası istendi.

Diğer illerde ne oldu?

Türkiye’deki birçok belediye, işçi ve personellerinin tamamına yakınını dışarda bırakmamak adına belediye meclisini olağanüstü toplayarak norm kadrosu değerlendirmesiyle, işçilerin tamamını bu sistem içerisine dahil etti.

İtirazlar sonrasında iptal edilip kura sistemine dönüldü

Gece yapılan eylem ve yoğun baskılar sonrasında işe alımlar durduruldu ve OBB hesabı üzerinden işe alımların kura ile yapılacağı açıklandı. Kura ile alımların da başka sorunlar yaratması sonucunda durum kaosa döndü.

CHP’den tepki

19 Ocak 2022 günü saat 13:00’da CHP grubu açıklamalar yaptı. Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Eski İl Başkanı M.V. adayı Atilla Şahin, Meclis Üyesi Sami Torun açıklamalarda bulundu. Sürecin doğru yönetilmesiyle işe daha fazla sayıda personel alabilecekken, alınamamasını ve de sürecin çok yanlış yönetildiğini konusunda eleştirilerini aktardılar.

Kura basın ve çalışanlara kapalı yapıldı

Sistemin kuraya dönmesi ile beraber kamuoyunda itirazlarında olması sebebiyle noter huzurunda basına kapalı olarak dün akşam saat 18:00 itibariyle yapılma kararı alındı.

Editör: Haber Merkezi