Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Modern Arkeoloji Müzesi başta olmak üzere Ordu’da hayata geçirilmesi planlanan toplamda 100 milyon TL’lik 8 adet yatırım projesinin tanıtılması amacıyla düzenlenen Ordu Kültür Yatırımları lansmanı gerçekleştirildi. Lansmanda 8 adet proje; Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Ordu Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşçı, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ve Samsun Rölöve Anıtlar Müdürlüğü mimarlarından Rabia Nur Sula Aksakal’ın katkılarıyla, ildeki ve ilçelerdeki çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerine, Sivil Toplum Örgütlerine ve basına tanıtıldı.

 

Lansmanın açılış konuşmasını gerçekleştiren Ordu Valisi Seddar Yavuz, yapılacak olan Ordu Müzesi’nin şehre değer katacağını belirterek, “Bu şehir, önümüzdeki 10 yıl içerisinde tanınmayacak bir hale gelecektir. Çünkü; Ordu’nun naif insanlarına, şehrin coğrafi konumuna ve son dönemde Ordu’ya yapılan yatırımlara güveniyorum. Bu yüzden bizlerin de birlik ve beraberlik içerisinde şehrin vizyonuna katkı sunmamız ve bu şehri geleceğe taşıyarak kalkınmasını sağlamamız gerekiyor.” dedi.

Açılış konuşmasının ardından Ordu’daki kültür yatırımlarıyla ilgili bir sunum gerçekleştiren Samsun Rölöve Anıtlar Müdürlüğü mimarı Rabia Nur Sula Aksakal; Ordu Müzesi, Taşbaşı Kilisesi’nin onarımı ve çevre düzenlemesi, Ordu merkezindeki kentsel tasarım ve tarihi kent dokusunun sağlıklaştırılması amacıyla tarihi konut ya da yapıların iyileştirmesi, fındık temalı bir müze olarak kullanılması planlanan Kahraman Sağra Konağı, Ünye Kefelihan’ın restorasyonu, Ünye’de kentsel tasarımın ve tarihi kent dokusunun sağlıklaştırılması, Ünye Kalesi’nin restorasyonu, Fatsa Haznedaroğlu Konağı’nın müzeleştirilmesi ve Ünye Kültür Merkezi’nin yapımı ile ilgili bilgiler verdi.

 

Şehrin en büyük konferans salonu

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un talimatlarıyla, şehrin en büyük konferans salonuna da ev sahipliği yapacak olan yeni müze ile birlikte Ordu’da 8 ayrı yatırım projesi hayata geçirilirken, müzenin yüklenici firması olan UED Mimarlık’ın Genel Müdürü Uğur Emre Demirci de proje hakkında detaylı bilgiler verdi.

Çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak sergileme, depo ve sosyal alanların yer alacağı ‘Ordu Yeni Müzesi’ Altınordu’da 7 bin 590 metrekarelik bir arsa üzerine inşa edilecek ve 6 bin 520 metrekare kapalı alana sahip olacak müze, engelli ulaşımına yüksek ölçüde önem verilerek ve proje taslağı geleneksel mimarideki avlulu şema baz alınarak tasarlandı. Ordu’nun en büyük konferans salonuna da ev sahipliği yapacak olan yeni müze, 2 bin metrekare sergileme alanı, bin metrekare kütüphane, 600 metrekare depo alanı, 400 metrekare dinlenme, yeme içme alanları ile çocuk eğitim atölyeleri, geçici sergi salonu, canlandırma alanları, atölyeler, laboratuvar ve idari birimleri barındıracak. Karşıyaka spor yapılarının hemen yanında, yeşil alanı, deniz manzarası, gerekli diğer kentsel donatılara yakınlığı ve ulaşım kolaylığı ile ziyaretçilerin uğrak merkezi haline gelmesi bekleniyor.

 

Kurul Kalesi için ek ödenek

Lansmanda konuşan Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Ordu’da yer alan 2200 yıllık Kurul Kalesi’ndeki arkeolojik kazıları için bir önceki yıl 60 bin lira olarak ayrılan ödeneğin bu yıl itibariyle 200 bin liraya çıkarıldığını aktardı. Ordu’daki yüzey araştırmalarının sürdürüleceğini vurgulayan Kurt, “Ordu ilimizde yaklaşık 600’e yakın kültür varlığı bulunuyor. Bunların 41’i sit alanı içerisinde. Bu alanlarla ilgili tarafımızca her türlü planlama ve çalışma sürdürülmektedir.” diye konuştu.

 

Çamaş Konağı’na hibe sözü

Ordu’nun kültür ve turizm açısından her geçen gün daha ileriye gidebilmesi için çaba gösterildiğini kaydeden Enver Yılmaz ise, Çamaş Konağı ile ilgili bir sürecin işlediğini duyurarak “Şu anda Altınordu, Ünye ve Fatsa’dakiler dışında Kültür Bakanlığımızın devreye girip de yardımda bulunabileceği doğru dürüst bir proje yok. Çamaş ilçemizin hemen girişinde Cevat Bey Konağı’mız var. Tarihi bir güzelliğe sahip bu yapının bizim tarafımızdan yaklaşık bir milyon liralık bedelle birlikte satın alınma süreci devam ediyor.” dedi.

Yılmaz’ın konuşmasının ardından Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt da Çamaş Konağı projesi için, mülkiyet probleminin kalkmasının ve kamulaştırmanın sağlanmasının hemen ardından yüzde 100 hibe desteği vereceklerinin sözünü verdi.

 

“Ordu kültür şehri olacak”


Son olarak, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un Ordulu olmasının Ordu için büyük bir avantaj olduğunu söyleyen AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşçı da “Ordu’nun ekonomik ve sosyal anlamda fark yaratması gereken bir ildir. Yeni dönemde, yeni yönetim sistemiyle de ülke bütçesi katlanmasıyla birlikte kültür ve turizm adına imkânlarımız daha da artacaktır. Yürüttüğümüz proje ve çalışmaların ardından Ordu artık kültür şehri haline gelecek.” ifadelerini kullandı. Ordu Yorum/Yasemin Kuzu

Editör: Haber Merkezi