Coşkun Yüce / Ordu Yorum

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) ve Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) tarafından ayda bir ortaklaşa düzenlenen istişare toplantısı dün gerçekleşti.

Ordu Aktuğ Otelde düzenlen toplantıya, OTSO Başkanı Servet Şahin, Meclis Başkanı Ufuk Ünal, GTSO Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Meclis Başkanı Fikret Günaydın ve her iki odanın yönetim kurulu üyeleri katıldı.

“Fındığa bağımla olmaktan kurtulamadık”

İlk olarak konuşmasını yapan OTSO Başkanı Servet Şahin, yaşanan don felaketinden dolayı,bölge olarak sıkıntıya düştüklerinin altını çizdi. Servet Şahin şunları söyledi:

“Ordu ve Giresun’un hepinizin bildiği gibi ortak bir kaderi olan; kültürü, ekonomik yapısı olarak birbirine çok yakın iller. Bizde Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları bir araya gelerek dertlerimize ortak olduğu için dertler neler masaya yatırıyoruz. Bunları gerekli olan siyasi mercilere, bürokrasiye göndermeye çalışıyoruz. Bölgemizde don felaketi nedeniyle sıkıntımız oldu. Aslında ayda bir toplantı bile az geliyor. Ama bölgemizde ki siyasilerde bölgeyi biliyorlar, onlarda fındık bölgesinin insanları, fındıkta olan don bizi etkilediği gibi siyasilerinde gündeminde olan bir konu. Biz sadece konuyu onlara izah etmek değil de hatırlatmak için bir araya geliyoruz. Zaten konuyu bölgemizin milletvekilleri, yetkili kişilerde biliyorlar. Çıkış yolu aramaya çalışıyoruz. Biz bölgemizi ekonomide etkileyen en önemli konu fındık konusudur. Daha fındığa bağımla olmaktan kurtulamadık. İki ilimizinde üniversitesi yeni büyüyor. Fındığa dayalı bir ekonomi olduğu için, Sanayimiz yok gibi… Fındık zarar gördüğü gibi kivide zarar gördü.”

“Don felaketi önümüzde ki 3 – 5 yılı etkileyecek”

“Bölgemizde diğer ürünlerde zarar gördü. Biz kısa ve uzun vadede hükümet bölgemize neler yapabilir. Neler isteyebiliriz diye sabah kahvaltısında bir araya geliyoruz. İstişare toplantılarında kısa ve uzun vadede neler alabiliriz. Neler bize verebilirler? Uzun vadede kısa vadede krediler şeklinde… Yine don felaketi bir yıla mahsus bir olay değil. En az önümüzde ki 3 – 5 yılı etkileyeceği için uzun ve kısa vadede krediler lazım. Bu KOSGEB kredisi olur, ticari kredi olabilir, sanayi üzerine ticari kredi olabilir. Alan bazlı destekleri kısa vadede 2 – 3 yıla mahsus uzatabilirler ve miktarları çoğaltabilirler. Bunları masaya yatırmak için bir araya geldik.” diye konuştu.

“5 yıldan bu yana uyum içerisinde çalışıyoruz”

GTSO Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu’da don felaketinin yarattığı olumsuz etkilerden bahsetti. Çekırmelikoğlu, hükümetin bir önlem alması gerektiğini, almazsa 2 ilinde insanının mutsuz olacağını ifade etti. Hasan Çakırmelikoğlu şunları dile getirdi:

“Sayın başkanında söylediği gibi kaderimiz bir, kültürümüz bir, ekonomimiz bir, insanlarımızda ticaretlerini birbirimizle istişare içinde birbirimizle yapıyoruz. Onun içinde birlikte hareket etmemiz zorunlu hale gelmiştir. Bunu da sayın başkanımızla 5 yıldan bu yana uyum içerisinde çalışıyoruz gayette güzel çalışmalarımız var. Yönetimiyle, meclisiyle uyum içerisinde çalışıyoruz. Kendilerine tekrar teşekkür ediyorum. Güzel bir çalışma oluyor. Hani derler ya ‘birlikten rahmet doğar’ hakikatten birlikten rahmet doğuyor.”

“İnsanlarımızın mutsuz olacağını düşünüyoruz”

“ Tabi burada en büyük sorunumuz ekonomiktir. Ekonominin olduğu yerde ne terör olur nede mutsuzluk olur. Ekonomi olduğu zaman mutluluk olur huzur olur. Tabi burada bizim endişe yaşadığımız bir konu var. Bundan 10 yıl önce 2004 yılında yaşadığımız bir don afeti vardı. Tabi o zamanlarda devletimiz eksiklikleri görerek burada bir takım desteklerde bulundu. Fakat 10 yıl sonra 2014 yılında tekrar bir afet yaşadık. Gelecekle ilgili kaygılar yaşıyoruz. Çünkü her iki ilde yaşayan insanlarımızın mutsuz olacağını düşünüyoruz. Esnaflarımızın mutsuz olacağını düşünüyoruz. Tabiî ki halkı ve esnafı mutsuzsa hükümetinde bir takım önlemler alması kaçınılmaz. Bizlerde bunu burada esnafımızın ve halkımızın sorunlarını dile getirme konusunda bir araya geldik.” dedi.
Editör: Haber Merkezi