27. dönem milletvekili seçimlerinde Ordu’daki en genç vekil adayısınız. Siyasetle hep ilgili miydiniz?

-Siyasete her zaman ilgimiz oldu. Lise yıllarında okul başkanlığı, üniversitede bölüm başkanlığı görevini üstlendik. Siyasetle uzun yıllardan beri hep iç içeydik.


Seçilmeniz dâhilinde Ordu ile ilgili ne gibi projeleriniz var? Ordu ekonomisi ve en önemlisi de Ordulunun temel geçim kaynağı olan fındıkla ilgili hedefleriniz neler?

-Ordu’nun şu andaki en büyük ekonomik sorunlarından birisi fındık. Ordu’da fındık yetiştiriciliğinin çok büyük önemi var ancak üretici son dönemlerde kendini sahipsiz ve değersiz hissediyor. Biz, kendimiz de fındık ticareti yaptığımız için fındığın değerli kılınması için çalışmalar yürüteceğiz. Üreticiye fındığı tekrar sevdirmeyi amaçlıyoruz. Üretici fındığı sevdiğinde bahçesiyle daha çok uğraşacak ve dolayısıyla da verim artacak, verim arttığında ise ürünün kalitesi artmış olacak. Hükümetin şu anki yaptığı desteklemeleri yetersiz görüyoruz. Uzun yıllardan beri bu desteklemeler var ancak hiçbir artış yok. Ancak değerler, enflasyon ve maliyetler artıyor, insanlar yine çaresiz kalıyor. Geçen yıl insanlar fındığını 13 ila 14 liradan sattığında işçilik maliyetleri düşüktü.  Bu dönem 9 ila 10 liradan satış yaptılar, maliyetler yükseldi. İnsanların maruz kaldığı bu çaresizlik için biz elimizden geleni yapacağız.

 

İstihdam sağlamaya yönelik ne gibi çalışmalarınız olacak?

-Gençler üniversiteye gidiyor, mezun oluyorlar fakat geldiklerinde kendi alanlarında iş sahibi olamıyorlar. Günü kurtarmak adına başka iş dallarında çalışıyorlar. Tabii ki her biri saygın meslekler ancak gençler eğitim gördüğü ve uzmanlaşabileceği alanlarda istihdam edilmeli. Ordu bir turizm şehri. Turizmin değerlendirilmesi veya sanayi olarak yeni tesislerin kurulması için çabamızı sürdüreceğiz.

 

Ordu’nun turizm şehri olduğunu söylediniz ancak OTSO Başkanı Servet Şahin’in, Ordu’nun turizmin yanı sıra sanayileşmeye yönelmesi gerektiğine vurgu yapan bir açıklaması bulunuyor. Bununla ilgili siz ne düşünüyorsunuz?

-Evet, Ordu turizm şehri fakat sadece yaz dönemlerinde turizm sektörü daha canlı olduğu için yaz sezonu da 3 aylık kısa bir dönemi kapsıyor. Geriye kalan 9 ayda şehir biraz daha sessiz ve durgun kalıyor. Bu nedenle de gençlerimiz şehirde işsizlik sorunu yaşıyor. Bunun için de sanayi kurulmalı ancak şöyle bir durum var, Ordu’nun sanayideki istihdam sayısı 7 ila 8 bin civarlarında. Fakat Ege’deki küçük illerimizde bile, örneğin Uşak ilinde, Büyükşehir olmamasına rağmen sanayi istihdamı 25, 30 bin civarlarında. Yani biz burada yeni OSB’ler kurarak, yeni teşviklerle birlikte büyük firmaları ve yatırımcıları Ordu’ya çekebilir, bilhassa yerli yatırımcıları Anadolu’ya çekmek amaçlı teşviklerde bulunabiliriz. Bunlar için çaba ve girişimlerimiz olacaktır.

 

Ordu’ya yönelik hedeflediğiniz farklı yatırımlar var mı? Daha önce Ordu için 5 mega projeden söz edilmişti ancak rafa kaldırıldı, sizin de benzer fikirleriniz bulunuyor mu?

-Ordu’da her dönem hükümet yetkilileri büyük mega projelerden bahsediyor fakat hiçbiri hayata geçmedi. Sanayici Ordu’ya ulaşamıyor, 150 yıldır devam eden bir demiryolu projesi var ve hala nihai sürece ulaşamadı. Maliyetler çok yüksek. Şöyle örnek vereyim: Ordu’da fındık üretimiz yapan entegre tesisleri var. Entegre tesisleri hammaddeyi bulmak için bile büyükşehirlerden İstanbul’dan, Ankara’dan veya Ege tarafındaki firmalardan alım yapıyor. Bunların maliyetleri var, bir tırın gidiş gelişi bile maliyetlere yansıyor. Bu yüzden Ordu’ya yatırım yapılacak projeler için maliyet yükünü azaltmak ve yeni bir istihdam alanı da sağlamak açısından projelere bağlı ve ilişkilendirilmiş fabrikalar kurulabilir. Ordu sadece fındıkla geçiniyor. Fındığa bağlı bir şehir olmuş durumda. Tekel bir piyasa var. Bunun alternatiflerinin yaratılması gerekiyor.

 

Ülke bazında İYİ Parti teşkilatı seçime hazır mı?

-İYİ Parti, 6 aylık yeni kurulmuş bir parti. Ben ise İYİ Parti’de en genç Ordu milletvekili adayı olmaktan bundan da onur ve gurur duyuyorum. Bu sayede hep birlikte partimizin gençlere ve kadınlara göstermiş olduğu değere şahit oluyoruz. Partimiz kurulduğundan bu yana biz hiç ara vermeden çalışmalarımızı sürdürdük. Kuruluş aşaması, kurucular kurulu –kurucular kurulunda da görev aldık-, il ve ilçe kongrelerimizi yaptık, bunları tamamladıktan sonra Nisan ayında kurultayımızı yaptık, insanlarla sahaya inip kucaklaşma serüvenimizde de erken ve baskın bir seçimle karşı karşıya kaldık. Ancak bizim teşkilatlarımız hazır. Diğer partiler gibi seçimi yeni öğrenmedik, genel merkezimizin bize telkinleri vardı. Bu ihtimali göz önünde bulundurarak hazırlıklı bir şekilde adımlar attık. Sadece Altınordu merkezde değil bütün ilçelerde teşkilatlarımız seçime hazır.

 

İYİ Parti iktidarında Türkiye’de neler değişecek?

-Her zaman söylediğimiz en büyük hedefimiz şu: Adalet! Biz İYİ Parti iktidarında yıkılan adaleti yeniden tahsis edeceğiz. Hukukun üstünlüğünü sağlayacağız. Gençlerin ve kadınların önem gördüğü bir Türkiye hedefliyoruz. Dünya piyasasında ekonomik olarak Türkiye’ye dair yatırımlar yok. 2015 yılından sonra Türkiye’deki yabancı yatırımlarda azalma yaşanmaya başladı. Bunun sebebi ise istikrarsızlık ve güvensizlik. 16 yıldır iktidarda olan bir partinin yeni seçim döneminde halen daha istikrar ve demokrasi vadetmesi açıkçası oldukça komik bizim için. Bizler, bu istikrar ve güveni sağlamak için hükümete talibiz.

 

Son olarak seçmenlerinize neler söylemek istersiniz?

-Ordu siyaset tarihinin en genç milletvekili adayıyım. Bu genç yaşta omuzlarıma yüklenen büyük sorumluluğun ve şahsıma verilen bu teveccühe layık olmak amacıyla bölgemde elimden gelenin fazlasını yapacağım. Ben bu şehirde büyüdüm.  Bu şehrin insanlarını ve gençlerini çok iyi tanıyorum. Eğitim maksadıyla farklı illerde bulunduğum dönemler dışında şehirden hiç uzak kalmadım. Şehirde, sahilde gezdiğim zamanlardan insanların dertlerine ister istemez kulak misafiri olmak ve çözüm olamamak beni oldukça üzen bir durum olduğu için artık çözüm üretmeyi hedefliyorum. “Bütün ümidim gençliktedir.” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün gençliğini mecliste en güzel şekilde temsil etmeyi istiyorum. Gençlerin umudu ve sesi olmak maksadıyla bir yola çıktık ve bu yolculuğumuzda da halkımızın desteğini bekliyoruz.

 

Barış Candan kimdir?

1993’de Ordu'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ordu'da tamamladı. 2011 yılında İngiltere’de dil eğitimi aldı. 2016 yılında Başkent Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümünden mezun oldu. Fındık üretimi yapan bir tesiste tedarik zinciri bölümünde stajını ve Ankara Ticaret Odası’nda Dış Ticaret Uzmanlığı eğitimini tamamladı. Askerlik görevini Tekirdağ'da yaptı. 2017 yılında Ordu'da uzun yıllardır fındık sektöründe faaliyet gösteren aile şirketinde göreve başlayan Candan, halen aynı şirkette yönetici olarak çalışıyor. 2017’de İYİ Parti’de kurucu üye oldu. İl Başkanlığında muhasip olarak da hizmet veren 25 yaşındaki Barış Candan 27. dönem milletvekili seçimlerinde İYİ Parti’den aday gösterilerek aynı zamanda Ordu siyaseti tarihinin en genç milletvekili adayı oldu. Halen nişanlı olan Barış Candan iyi derecede İngilizce biliyor. Ordu Yorum/Yasemin Kuzu/özel

Editör: Haber Merkezi