(Dünden Devam)

RÖPORTAJ:Hasan Özata

 

---Bu yasa ile akademi öğretim görevlileri için ne amaçlanmıştır?

Hakan Kırmacı:Gerek 1984 yılında yürürlüğe giren 3087 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanunu’nda gerekse de 2001 yılında yürürlüğe konulan 4652 sayılı Polis Yükseköğretim Kanununda akademik kadrolu öğretim elemanlarının istekleri dışında Ankara’da bulunan Polis Akademisi dışına atanması veya görevlendirilmesi özellikle eğitim kalitesinin dönemsel siyasi etkilerden korunması amacıyla yasa hükmüyle sağlanmıştır. Ancak, Tasarının 13 üncü maddesi ile Polis Akademisi Başkanlığında görev yapan öğretim görevlileri ve idari personelin iki ay içerisinde başka illerdeki okullara atanması getirilmektedir. Bununla birlikte Tasarı ile Polis Akademisi öğretim görevlilerinin YÖK’e bağlı üniversitelere gönderilmesi amaçlanmaktadır. Buna karşın bir yandan Polis Akademisine halen öğretim görevlilerinin alınmasına devam edilmektedir. Polis Koleji öğretmenlerinin ise MEB’e bağlı okullara aktarılması düzenlenmektedir.

 

---Burada bir tezat oluşuyor mu?

Hakan Kırmacı:Hali hazırda Polis Akademisine bağlı enstitülerde ve Polis Meslek Yüksek Okullarında öğretim görevlisi eksikliği çokça bulunduğundan bu ihtiyaç üniversitelerden karşılanmaktadır. Bu ise yeterli verimin alınmasını engellemektedir. Bu eksiklik olmasına rağmen öğretim görevlilerinin YÖK’e bağlı üniversitelere gönderilmesi tezat oluşturmaktadır.

 

---Eğitilmiş öğretim kadrolarının üniversitelere gönderilmesi bir kayıp mıdır?

Hakan Kırmacı:Halen Polis Akademisinin akademik kadrolarında görev yapmakta olan öğretim elemanları; 1989 yılından başlayan ve başta İngiltere, Amerika ve Fransa gibi gelişmiş ülkelerin üniversitelerinde master ve doktora eğitimi almış, demokrasi ve güvenlik alanları ile diğer ülkelerin polis teşkilatları hakkında 20 yılı aşkın süredir uzmanlaşmış birikimleri ve deneyimlerine ilaveten bu konularda yıllar içerisinde yayımladıkları akademik makaleler, kitaplar ve faaliyetlerin tamamının bir kenara bırakılarak, Emniyet Teşkilatının güvenlik bilimleri alanındaki akademik müktesebatının sıfırlanması ve bunların yerine bu konularda hiç birikimi, deneyimi, tecrübesi ve akademik kariyeri bulunmayan yandaş kişilerin getirilmesi Türk milleti ve Emniyet Teşkilatı adına büyük bir kayıp olacaktır.

 

  YENİDEN SINAV  YAPILMASI ADI ALTINDA; POLİS OKULLARINDAN MEZUN OLANLARIN “EMNİYET TEŞKİLATINA ATANMA HAKLARI”NIN ELLERİNDEN ALINMASI

 

----Bu yasa ile POMEM mezunları için ne amaçlanmaktadır?

Hakan Kırmacı:Yasanın 13 üncü maddesi ile 4652 sayılı Kanuna eklenen geçici 8 inci maddesi uyarınca; Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte eğitim gören; Emniyet Genel Müdürlüğü adına Fakülte ve Yüksekokullardan (FYO) mezun olanlar, Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) ve Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü (POMEM) mezunlarının sınava tabi tutulmak ve başarılı olmak koşuluyla Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına atanabilecekleri öngörülmektedir.  Bu yasayla, halen eğitime devam eden ve eski yasa hükümlerine göre bulundukları eğitim kurumlarından mezun olmaları halinde Emniyet Teşkilatı kadrolarında iş bulma garantileri yasayla teminat altında bulunan kişilerin bu haklarının isteklerine bakılmaksızın ellerinden alınmaktadır. Bu maddede sınav olarak yazılan düzenlemenin benzeri, Polis Koleji öğrenciler için de uygulanmış ve Polis Koleji’nden başarı ile mezun olmuş 316 öğrenciden 236 sı (%75’i) kanunen hakları olmasına ve Danıştay’da açılan ve yürürlüğü durdurulan dava bunu teyit etmesine rağmen mağdur edilerek Polis Akademisine alınmamıştır.

 

---Bu yasanın POMEM öğrencileri için sakıncası nedir?

Hakan Kırmacı:Geçici 8 inci maddesi ile getirilen bu düzenleme, daha önce bu eğitim kurumlarından mezun olanlara uygulanmış bir kural değildir.  Geçici 8 inci madde kapsamında bulunan ve genel olarak sadece halen eğitim görmekte olan öğrencileri kapsayan bu düzenleme sonraki dönemlerde aynı eğitim kurumlarına alınacak öğrencileri kapsamamaktadır. Düzenleme sınav adı altında tasfiye amaçlıdır. Polis Koleji ve Polis Akademisinin kapatılıp, öğrenci ve öğretim elemanlarının Emniyet Teşkilatından tasfiyesini öngören ve bu yasanın değişik maddelerinde yer alan düzenlemelerin bir değişik şeklinin, halen FYO, PMYO ve POMEM’lerde eğitim gören öğrencilere de uygulanacağı anlaşılmaktadır.

 

Devamı Yarın

Editör: Haber Merkezi