Ordu Çevre Derneği’nin Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Rıhtımla Melet Irmağı arasındaki kıyı düzenleme ve deniz dolgu projesinin iptali için açtığı davada Ordu 1. İdare Mahkemesi tarafından verilen ÇED iptal kararından sonra bu kez de Ordu 2. İdare Mahkemesi 2022/298 nolu kararıyla Melet Irmağı’nın doğu tarafına yapılmak istenen balıkçı barınağı hakkında da yeni bir ÇED süreci başlatılması gerektiği gerekçesiyle projenin iptali kararını verdi.

İddialarımızı mahkeme de kabul etti

Ordu Çevre Derneği yönetim kurulu adına yapılan açıklamada, “Dernek olarak kıyılarımızın ve denizimizin ekolojik yapısının korunması için çaba harcadık. Ordu Büyükşehir Belediyesi ekolojik ve hukuksal durumları göz ardı ederek planlamalar yapıyor. Bütüncül projeleri parçalayarak ÇED sürecini işletmiyorlar. Mahkeme kararında bu da vurgulanmakta. Rıhtımla Melet Irmağı arasında yapılan kıyı düzenleme ve deniz dolguları için dört proje vardı. Bunlara ayrı ayrı dava açtık ve kazandık. En son, Rıhtımla Melet Irmağı arasına ait bütün projenin de hukuka ve ekolojik konuma uygun olmamasından dolayı Ordu 1. İdare Mahkemesi lehimize karar vermişti. Şimdi de Melet Irmağı’nın doğu tarafına yapılan balıkçı barınağı için açtığımız davayı kazandık. Burası için de ÇED süreci işletilmediği için mahkeme lehimize karar verdi. İki karar da Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin “ben yaptım oldu” mantığıyla hareket ettiğini kanıtladı. Ordu Çevre Derneği olarak yaşanabilir bir şehir için mücadelemizi sürdüreceğiz.” denildi.

ÇED süreci gerekir

ORÇEV açıklamasında mahkeme kararının Rıhtımla Melet Irmağı arasındaki projeyle bütünlüklü olduğunu, Ordu 1. İdare Mahkemesi’nin kararıyla bağlantı kurduğunu belirterek karar hakkında bilgi verdi: “… Bu durumda dava konusu “Melet Balıkçı Barınağı” Kıyı Düzenleme ve Rekreaktif Amaçlı Dolgu Projesi” kapsamında yapılan mahmuz olmaksızın yapılamayacağı, hukuken ve inşa faaliyetler kapsamında fiilen dayanağı konusunda olan “Kıyı Düzenleme ve Rekreaktif Amaçlı Dolgu Projesi’ne dair verilen “ÇED Olumlu Kararı”nın ise yargı kararı ile iptal edilmesi karşısında, dayanağı kalmayan dava konusu “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir”  kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmaktadır.

Öte yandan, her ne kadar, duruşma sırasında davalı ve müdahil vekillerince, “dava konusu balıkçı barınağının 20.02.2019 tarih ve 5349 sayılı ÇED Olumlu Kararı verilen Kıyı Düzenleme ve Rekreaktif Amaçlı Dolgu Projesi kapsamında Melet Irmağı’nın doğu kesiminde yapılması planlanan “mahmuz” olmadan da inşa edilebileceği” ileri sürülmüşse de, anılan “mahmuz”un dava konusu proje ile kesişen kısımlarına ilişkin hesaplamaların tümüyle değişeceği ve ilave dolgu alanı gerektiren yeni bir proje ortaya çıkacağı, bu haliyle de ortaya çıkacak yeni projeye ilişkin olarak ayrıca ÇED sürecinin işletilmesi gerekeceği açıktır….. Dava konusu işlemin iptaline… oybirliğiyle karar verilmiştir.”

Balıkçı barınağına karşı değiliz

Açıklamada derneklerinin balıkçı barınağına karşıymış gibi yansıtılmak istendiği vurgulanarak, “Ordu Çevre Derneği olarak balıkçı barınaklarına karşı olamayız. Balıkçılara barınak gerekli. Ancak Melet Irmağı’nın doğusuna yapılan barınağın yeri uygun değil. Irmağa, denize ve balıklara zarar verir. Melet Irmağı’nın doğusunda 500 metre kadar ilerde eskiden balıkçı barınağı yapılmış, yarım bırakılmış. Bu barınak yenilenebilir. Bu barınak neden tamamlanmamış? Burası değerlendirilebilir.” denildi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi