İç Mimar Burak Pamuk, Murat Turan, ve Zeynep Yüksel’in, Perşembe ilçesi için hazırladıkları proje ile 1. olarak ödüllerini Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’den aldılar.

Birincilik perşembe ilçesi için hazırlanan projeye

Yarışmada Perşembe ilçesi için Burak Pamuk, Murat Turan ve Zeynep Yüksel tarafından hazırlanan proje birinci, Gülyalı ilçesi için Gökhan Karabacak ve Fatma Gençdoğuş Karabacak’ın hazırladığı proje ikinci ve Altınordu için Mustafa Şen’in hazırladığı proje üçüncü oldu. Yarışmada birinci 50 bin TL, İkinci 35 bin TL, üçüncü 25 bin TL ve mansiyon alanlara 10’ar bin TL olmak üzere toplam 200 bin TL ödül verildi.

İç Mimar Burak Pamuk, Murat Turan, ve Zeynep Yüksel’in, Perşembe ilçesi için hazırladıkları projenin detaylarını paylaştı.

Detaylarında şu bilgiler yer aldı;

Konum ve Konutlar

Ordu ili Perşembe ilçesinde Karadeniz’e bakan bir doğu yamaçta yer alan proje alanı Kaleyaka mahallesinde 597. Ada 2,3,4,5,6,7 ve 8. Parseller baz alınarak oluşturulmuştur. Projenin toplam taban alanı 13 810  m² ve bir mahalle oluşumu içinde 4 farklı konut tipi içermekte olup özellikleri şu şekildedir: 2 adet 3 katlı 2+1 daire tipinde taban alanı 150 m² toplam 24 kişi, 4 adet 2 katlı 4+1 konut tipinde taban alanı 138 m²  toplam 48 kişi, 2 adet 2+1, 2 adet 3+1 tek katlı konut tipinde taban alanı 150 m² toplam 16 kişi olmak üzere toplamda sürekli olarak 88 kişinin yaşayabildiği bir mahallededir. Ayrıca 10 odalı misafirhanede 24 kişi, konutlarda yer alan 10 adet misafir odasında da 20 kişi konaklayabiliyor.

Gelenekten doğan ilham

Ordu genelinde ve Perşembe ilçesi özelinde kullanılan muska dolma tekniği, dolma taşları kullanmadan teknik ve desen olarak yapıya bütünleştirdiğimiz ve bu tekniği mahalle ambleminde ve diğer yapıların cephelerinde kullandığımız konseptimizin temel taşı ve kalbidir. Karadeniz evlerinde önemli bir yeri bulunan ve manzaraya bakan teraslarımızda, yine Karadeniz mimarisinde en ilgi çekici yapı elemanlarından biri olan serenderlerde kullandığımız fındık ışkınlarından meydana getirilen geleneksel örme sistemini panjur olarak kullandık ve cephelerimizi bu şekilde tamamladık. 

Konsept

Oluşturulan mahalle bir örnek teşkil etmesi açısından teknolojinin ve günümüz tekniklerinin geleneksel tekniklerle uyumlu bir biçimde birleşmesiyle  “YENİKÖY” oluşuyor. Yeniköy yeni bir bakış açısını eski adetler kullanarak gün yüzüne çıkarıyor.

Yaşam ve Ulaşım

Mahalle sakinleri her bir konut bahçesinde yer alan tarlalarda kaldirik, pancar, mısır, fasülye, kabak, sakarca, melocan gibi yöresel ürünleri üretip komşuluk ilişkilerinin de gelişmesi amaçlanarak çarşıda yer alan dükkânlarda takas yöntemiyle bir paylaşım içerisine giriyor. Böylece besin olarak mahallenin kendi kendine yetebilmesi amaçlanıyor. Ayrıca bu üretimi yapılan ürünler meydanda yer alan lokantada misafirlerin ve mahallenin tadımına sunuluyor. Öte yandan her evin bir bahçesinin olması ve mahalle içerisindeki ortak çocuk parkı sayesinde hem çocuklar doğadan kopmadan oyun oynayabiliyor, hem de bisiklet gibi motorsuz taşıtlar için bir kullanım ve park alanı meydana gelmiş oluyor.

Enerji ve Sürdürülebilirlik 

Kendi kendine yetmesi amaçlanan bu mahallede enerji bağımlılığının önüne geçmek için çatılara yerleştirilen ve hala geliştirilmeye devam edilen geleceğin teknolojisi, yağmur damlalarından üretilen piezoelektrik enerjisini güneş enerjisiyle kombine eden TENG sisteminden faydalanılmıştır. Bu sistem sayesinde yoğun yağış alan bölgemizde güneş enerjisinin kayıpları da ortadan kaldırılıp, yağmur enerjiye dönüştürülmüş olacaktır. Ayrıca yağan yağmur suları yağmur zinciri sayesinde çatılardan bahçe sulama sistemi için toprak altında yer alan depolama alanlarına sevk edilecek.  

Üretim ve Sosyal Hayat 

Tarlalarda üretilen ürünlerin komşular tarafından paylaştırılması geleneklerimizde önemli bir yeri olan evde yer almayan ürünün komşudan istenmesi ve karşılığının boş tabak yerine başka bir ürünle verilmesi kültüründen gelmektedir. Kendi bahçesinde yer alan ürünü komşunun bahçesinde yer alan farklı bir ürünle değiş tokuş edilmesi hem üretimi hem de komşuluk ilişkilerini desteklemektedir. Ayrıca meydanda yer alan oturma alanları, lokanta ve kahvehanede hem dışarıdan gelen misafirlerle hem de komşularla sosyalleşmek için hem kamusal hem de özel alanlar oluşturulmuş insanların mahallesinden çıkmadan yine diğer insanlarla da sosyalleşmesi amaçlanmış bu da kendi kendine yetebilen mahalle kimliğini pekiştirmektedir. 

Deniz ve Balıkçılık 

Deniz kenarında yer alan “Yeniköy” deniz üzerine yapılmış olan iskele sayesinde Perşembe’de yer alan geleneksel balıkçılık kültürüne de vurgu yapmakta balıkçılık sayesinde hem mahallenin besin ihtiyaçları karşılanmakta hem de ekonomiye katkı sağlanabilmektedir. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi