Fındıkla ilgili başlayan açıklamaların geçen yıllarda yapılanlardan farklı olmadığını belirten Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, “Fındıkta izlenen politikalar devam ediyor. Şimdi de fındık rekoltesinin yüksekliğinden söz ediliyor. Fındık fiyatını belirleyen rekolte olsaydı 2016-2017 sezonunda üreticilerin yüzü gülerdi. Ama gülmedi, güldürmediler.” dedi.

 

Fiyatı belirleyen tekeller

 

Fındık fiyatını belirleyenlerin yerli ve yabancı büyük fındık-çikolata tekelleri olduğunu belirten Poyraz, “Hükümetin tarım politikası serbest pazar üzerine şekillenince fındık alıcılarının eli güçlendi. Fiyatı kendileri belirliyor. Yani fındık az olmuş, çok olmuş önemli değil. Fındık fiyatı; ihracatçının, tekellerin ne kadar kâr etmek istediklerine bağlı. Üretici fındık alıcısının insafına terk edildi” dedi.

 

“Devlet destek olmalı” demek yetmiyor

 

2016-2017 sezonunda da ‘devlet desteği gerekir’ açıklamaları yapıldığını söyleyen Poyraz, “Sürekli ‘devlet desteği gerekir’ demenin anlamı yok. Geçen sezon Hükümet yetkilileri, Ordu milletvekilleri de üretici mağdur etmeyeceğiz dediler ama küçük bir müdahalede bulunmadılar. Ortaya konuşuyorlar, üreticinin sesini de duymazlıktan geliyorlar. Serbest pazar politikası değişmediği sürece alıcının eli güçlü olacaktır.” dedi.

 

Fındıkta sorun yalnızca fiyat değil

 

 Fındıkla ilgili tartışmaların fiyatla daraltılmasını yanlış bulduklarını belirten Poyraz, “Fındık tartışılırken fiyatı öne çıkarmak ana sorunu gündemden düşürüyor. Üreticileri bekleyen tehlike büyük. Toprakları zaman içinde şirketlerin denetimine geçecek. Fındık tartışılırken; göç, bahçelerin yaşlılığı, üreticiye kredi, ürüne destek, arazinin parçalanması, tarım işçiliği, masrafların düşürülmesi, pazarlama, kooperatifleşme, üreticilerin kendi çıkarları için örgütlenmesi, fındığın mamul haline getirilmesi, fındığın satmadan önce bekletilmesinin-depolanmasının sağlanması, il dışında yaşayanların fındığını toplar toplamaz satmasını önleyen olanağın yaratılması gibi sorunlarında değerlendirilmesi gerekir.” dedi.

 

Fiyatı nasıl belirlenmeli?

 

Fındık fiyatının rekolteye bağlı kalmaması gerektiğini vurgulayan Poyraz, “Fındığın fiyatını belirlerken maliyet, kâr hakkı ve geçim standardını da dikkate almak gerekir. Ama böyle olmuyor. Fiyatı belirleyen serbest pazar kuralı gereği alıcı oluyor. Önce bu işleyiş değiştirilmeli. Bu nedenle de acilen yasal değişiklikler yapılmalıdır. Ama biliyoruz ki, Hükümet de fındık- çikolata tekellerinden yana. Üretimi artıralım diyenler nedense rekolte fazla diyerek fiyatı düşürmenin hesabını yapıyorlar. Fındık fiyatını neden üretici bahçeye girmeden açıklamıyorlar? Fiyatı uygun bulmayan üreticinin fındığı toplamayacağından mı korkuyorlar? Üretici için tek yol kalıyor, kendi çıkarları için örgütlenmek.” dedi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi