Alınan bilgiye göre yangının, Bahçelievler Mahallesi Denizciler caddesi üzerinde bulunan bir dairede, prizde unutulan saç kurutma makinesinin kısa devre yapması sonucu çıktığı öğrenildi.
 Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Altınordu İtfaiye Grup Amirliği ekiplerinin kısa sürede müdahalesiyle yatak odasında başlayan yangın diğer odalara sıçramadan kontrol altına alındı.
İtfaiye Ekiplerinin yangından sonra yaptığı açıklamada, evlerde alınacak basit önlemlerle büyük zararların önlenebileceği belirtildi. İtfaiyeden yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi;
Evlerde meydana gelen yangınların en önemli sebepleri;
1. Hatalı elektrik kablolaması, elektrik kontağı
2. Isıtıcılar
3. Ocak
4. Şömine
5. Sönmemiş sigara, kibrit, çakmak
6. Ateşle oynayan çocuklar
Evlerde yangın 5 dakikadan az sürede evin tümünü kaplayabilir. Evlerdeki eşyalar daha doğal malzemelerden daha çabuk yanan sentetik malzemelere dönüştükçe yangın daha kısa sürede yayılır ve öldürücü zehirli gaz çıkarır. Bunun için yangın anında ne yapacağınızı önceden planlayın. Özellikle bebeğiniz varsa yangın sırasındaki güvenlik önlemlerinin alınması daha da önem kazanır.
Yangın – Haşlanmaları Önlemek için Alınacak Önlemler:
1. Yılda en az bir kez tüm aile beraber yangın çıkış planı için pratik yapmalıdır. (Evden yangından çıkarken yere çömelip kapıya veya pencereye dizleri ve elleri üzerinde sürünmeyi öğretilmesi gerektiğini biliyor musunuz?)
2. Yetişkinler çocuğa çıkış yolunu göstermeli, küçük bebek ve yetişkin çocuğu yangın anında nasıl taşıyacağını önceden pratik yapmalıdır.  Yangın anında ellerin serbest kalıp kapıları açabilmesi için bebeğin odasında bebeği taşıyabileceğiniz bir taşıyıcı bulundurun.
3. Yangın sonrasında dışarıda nerede konusunda öncesinde pratik yapılmalıdır. Yangın sonrası ev dışında buluşulabilecek iyi aydınlatılmış, güvenli bir buluşma noktası belirlenmelidir. Sokak lambası önü gibi.
4. Çakmak, kibrit, yanmış sigaraları ve kül tablalarını bebeğinizin ulaşamayacağı şekilde kaldırılmalıdır. Yatak ve çevresinde sigara içilmediğinden emin olun.
5. Elektrik kesilmelerine karşı mum yerine fener bulundurulmalıdır.
6. Soyulmuş, yıpranmış kabloları yenisiyle değiştirilmelidir.
7. Eskiyen, kırılan elektrik prizleri değiştirilmeli, prizler ve uzatma kablolarına kaldırabileceği kadar voltaj kullanılmadır.
8. Evde mümkün olduğunca benzin, gaz yağı vb. tutuşabilecek sıvıları bulundurmayın. Eğer bulunduruluyorsa sıkıca kilitli kapaklı şişelerde saklayıp, üzerine “yanıcı” diye uyarı işareti yazılmalı ve ısıtıcılardan uzak bir yerde tutulmalıdır.
9. Duman alarmlarını uygun bir şekilde evinize yerleştirin. (Tavsiye edilen yerler girişteki tavan, yatak odasının dışındaki koridora, her katın tavanına, tavan arasına ve bodrum katına yerleştirebilirsiniz. Eğer yatak odalarının kapısını kapatıyorsanız her yatak odasının içine bir adet alarm konulmalıdır. Alarmların çalıştığını periyodik aralıklarla-her ay test düğmesine basarak kontrol edin. Pilleri yılda bir kez değiştirin ve uzun ömürlü lityum pil kullanın.
10. Yangında gaz algılaması için karbonmonoksit alarmı alın. Karbonmonoksit (CO) ,renksiz, kokusuz bir gaz olup özellikle şofben, ocak, gazlı fırın veya ocaktan çıkan gazın düşük seviyesi bile çocuklar için öldürücüdür. Karbonmonoksit alarmı gaz tehlikeli seviyeye geldiğinde uyarıcıdır. Gazlı ocak, fırın, gaz kaynağının bulunduğu mekanlara da birer tane koyun. Pille devreye giren modeller tercih edilmelidir. Pillerin yılda bir kez değiştirilmesi ayda bir kez de alarmların test edilmesi gerekmektedir.
11. Karbonmonoksit zehirlenmesinde nefes almakta zorluk, zihin karışıklığı, baş dönmesi, yorgunluk ve mide bulantısı gibi belirtiler gösterdiğinde acilen doktora başvurunuz.
12. Eğer karbonmonoksit alarmınız çalarsa durdurma düğmesine basın, patlamaya neden olabileceğinden, elektrik düğmelerini kullanmayın,  pencereleri açıp mekanı havalandırın ve acil doğalgaz ihbar telefonu 187’yi arayın. Doğalgaz görevlileri gelene kadar açık pencereden uzaklaşmayın.
13. Yangın söndürücüleri A-B-C tipi –evlerdeki bir çok yangın tipini söndürecek şekilde(ahşap, kağıt, plastik, gaz, benzin vb. yanıcı sıvılar ile elektrik kaynaklı yangınlara karşı) olanlardan seçilmeli,  her katta bir adet olacak şekilde ayrıca mutfak, garaj ve ısıtıcıların olduğu mekanlarda da olacak şekilde bulundurulmalıdır.
14. Portatif ısıtıcıların güvenli yerde bulunduğundan emin olun. Isıtıcıların perde, mobilya ve tutuşabilecek her türlü eşyadan en az 100 cm. uzakta olduğundan emin olun. Isıtıcıları çalışır halde gözetimsiz bırakılmamalıdır. Isıtıcıların devrilip düştüğünde otomatik olarak kapanan modellerini tercih edin.
15. Yemek pişirilirken, çocuğunuzun ocağın çevresinde- yakınında olmadığından emin olun. Ocaktan tencere ve tavanın sapından çekip düşürmesini, ocağa ulaşmasını önlemek için ocak bariyeri kullanın.
16. Ocağın çevresinde yakınında havlu, tencere tutamağı, perde vb. tutuşabilecek eşyaların olmadığından emin olun.
17. Çocuğun sıcak fırının camına ulaşıp yanmasını önlemek için fırın önü koruyucu bariyeri kullanın, fırının kapağını açmaması için fırın kilidi kullanın.
18. Çocuğunuzla birlikte itfaiyeyi ziyaret edin ve nasıl çalıştığını öğretin.
19. Evden en kısa zamanda dışarı çıkılmalı eğer çıkılamıyorsa, itfaiye gelene kadar penceresi olan bir odada kapısı kapatılıp, altındaki açıklıkta ıslak bez, battaniye vb. ile kapatılıp beklenmelidir. Kapı asla kilitlenmemelidir. Pencere ancak havasız kalındığında açılıp, hemen kapatılmalıdır. Havalandırmak odayı daha dumanlı hale getirebilir.
20. Yangın sonrasında merdivenleri kullanın. Asla asansörü kullanmayın. Asansör yangın katında durabilir veya katlar arasında kalabilir.Haber Merkezi


Editör: Haber Merkezi