Sadakanın kurban yerine geçmeyeceğini belirten Müftü Kolukısaoğlu, "Ne kadar çok sadaka verilirse verilsin, o sadakadır. Kurban yerine geçmez. Kurbanın kurban olabilmesinin temel şartı kurban edilmesi dinen uygun görülen bir hayvanın ibadet niyetiyle Kurban Bayramında kesilmesidir. " dedi.

Borçlu kişinin kurban kesmesinin gerekli olmadığını da söyleyen Kolukısaoğlu, şu sorulara cevap verdi:

"Kredi kartıyla kurban satın almak dinen caiz mi?

Kredi kartının borcunu ödeme tarihinde öderse faizli işleme düşmeyeceği için, kredi kartıyla kurban satın alınabilir. Zamanında kredi kartı borcunu ödemezse faizli işlemden dolayı ayrı bir günah işlenmiş olacak. Banka kredisiyle kurban almak dinen uygun değildir. Krediyle kurban satın almaktansa kesmemek daha uygundur.

Kurban keserken abdestli olmak şart mıdır?

Hayır, şart değildir. Ancak abdestli olarak kurban kesme ibadetini yerine getirmek daha faziletlidir.

Ölmüş bir kimse için kurban kesilebilir mi?

Dinimizde ölü kurbanı diye bir kurban yoktur. Ancak kişi kendi kurbanını kestikten sonra mali durumu müsaitse kurban keser ve bunun sevabını ölmüşüne bağışlar… Ölenin vasiyeti varsa, servette bırakmışsa kurban kesilir, ancak tamamı fakirlere dağıtılır. (Adak hükmünde)

Vekâletle kurban kesilir mi?

Evet kesilir. Kendisi ilgilenemeyecekse, müsait durumu ve yeri yoksa ayrıca başka fakirlere de kurban eti gitsin denilirse vekâlet yoluyla kurban kestirilir. Ancak bu işi gerçekten yapacaklara kestirilmelidir.

Vekâletle Kurban kesiyoruz deyip kesmeyenlerin olduğunu biliyorsunuz. Onun için vekâlet verirken güvenilir olanlara vermeliyiz. Vekâletle kesim yapan kişi ve kurumlar aldığı kurbanı vekili olduğu kişi adına ihtiyaç sahiplerine ulaştırması sorumluluğu vardır. Dini hassasiyeti olmayanlar yıllarca bu vekâletle kurban konusunda milletimizi aldattılar" Ordu Yorum

Editör: Haber Merkezi