Hasta Hakları, Sağlık hizmetlerinden faydalanma ihtiyacı bulunan fertlerin, sırf insan olmaları vasfıyla sahip bulundukları ve T.C. Anayasası, milletlerarası antlaşmalar, kanunlar ve diğer mevzuatlar ile teminat altına alınmış bulunan haklarını ifade eder.

Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği (HAYAD) tarafından 26 Ekim Hasta Hakları Günü olarak kabul edilerek 1 Ağustos 1998 tarihinde yürürlüğe giren Hasta Hakları Yönetmeliği ile ülkemizde ilk kez, “Hasta Hakkı” kavramı hukuki bir metinde yer almıştır.

Bu yönetmelikte yer alan hakların kullanılmasının sağlanması ve hak ihlallerinin giderilmesi amacıyla da 2003 yılında Hasta Hakları Uygulama Yönergesi çıkarılarak, 26 Nisan 2005 tarihinde yeniden düzenlenen bu hukuki metin ile Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında Hasta Hakları Kurulu ve Hasta Hakları Birimi kurulmuştur dedi.

Küçükoğlu;Ordu İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği olarak amacımız kurumlarımıza müracaat eden tüm hastalarımıza kaliteli sağlık hizmetlerinden tam olarak faydalanabilme imkanını sağlamak ve hak ihlallerinin önüne geçmektir dedi.

Küçükoğlu açıklamasının son bölümünde ise “Bu kapsamda, tüm kurumlarımızda hasta iletişim birimleri hizmet vermektedir. Hak ihlaline uğradığını veya yeterli sağlık hizmetinden yararlanamadığını düşünen hastalarımız, hastanelerimizde hizmet veren Hasta İletişim Birimlerine müracaat edebilir, ALO 184 SABİM hattını arayabilir ya da www.saglik.gov.tr  adresine başvuruda bulunabilirler” dedi.

Bu bilgiler ışığında tüm hastalarımızın 26 Ekim Hasta Hakları Gününü kutlar, bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ederim dedi.Haber Merkezi
Editör: Haber Merkezi