Sağlığımızı içten dışa iyileştirmek için önemli uyarılarda bulunan Medical Park Ordu Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu, duygu durum değişikliklerinin mide bağırsak sistemimizde etkilerini anlattı.

Prof. Dr. Ali Kutlu, “Ağzımızdan başlayıp çıkışa kadar mide bağırsak sistemimiz, trilyonlarca bakteri, virüs, mantar gibi çok farklı mikroskobik canlının yuvasıdır. Vücudumuzda hücrelerden daha çok bakteri barındırmaktayız. Bağırsak Florası ismi verilen bu mikrobiyolojik karışımın içeriği ve çeşitliliği sağlıklı bir yaşam, dengeli bir duygu durum için çok önemlidir. Bağırsaklar aynı zamanda en önemli immün sistem organıdır” diye konuştu.

Sağlıksız bağırsak mutsuz ediyor!

Dengeli mikrobiyolojik floranın sağlıklı bir yaşam ve immün sistem açısından önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ali Kutlu; “Sağlıksız bir bağırsak florasının oto immün ve sinir sistemi dejenerasyonu hastalıkları, depresyon, anksiyete, alerjik hastalıklar, diyabet gibi hastalıklarla daha sık bir arada olduğu görülüyor. Bazı durumlarda hastalıkların kendisi ya da kullanılan ilaçlar bağırsak florasını olumsuz etkileyebilmektedir. Aradaki ilişki çoğu zaman tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar benzeri karmaşık olabilmektedir. Bilim insanları sağlıklı bir bağırsak florasının kendimizi daha enerjik ve mutlu hissetmemiz, daha az hasta olmamız için önemli olduğunu düşünmektedir. Flora yapısı ve çeşitliliğinin yaşlı insanlarda sağlık durumuyla ilişkili olduğu, daha zengin bakteri çeşitliliğine sahip olmanın ruh sağlığıyla ilişkili olduğu belirlenmiştir” ifadelerini kullandı. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi