Ordu’nun Altınordu ilçesi Selimiye Mahallesi'ndeki tarihi üç katlı Kahraman Sağra Konağı, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in girişimleri ile restore edildi. Yöre halkının desteği ile fındık tarımında kullanılan eşyaların da bir araya getirilmesiyle tarihi konak, fındık müzesi olarak kullanılmaya başlandı.

Ordu’nun tanınan isimlerinden fındık sanayisinde yaptığı çalışmalarla bilinen Kahraman Sağra’nın torunları da çocukluklarında bolca ziyaret ettikleri tarihi konağı restorasyon sonrası ilk kez görme fırsatı yakaladı. Torunlardan Zeynep Selgur ve dedesi ile aynı adı taşıyan Kahraman Sağra, çocukluklarında güzel anılarının geçtiği konağı gezerken duygu yüklü anlar yaşadı. Konağın restore edilerek fındık müzesine dönüşmesinin çok güzel bir çalışma olduğunu belirten Sağra’nın torunları, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e de teşekkürlerini iletti.

 “Müzeyi görünce çok etkilendim”

Torunlardan Zeynep Selgur, Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek müzeye dönüşen konak hakkında duygu ve düşüncelerini paylaştı.

‘Şehirler ve ülkeler yetiştirdikleri değerlere ne kadar sahip çıkarlarsa o kadar ileriye giderler’ diyen ve Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkürlerini ileten Selgur, “İçinde bulunduğumuz bu konağa çocukluğumda gelirdik. Bugün restore edilmiş haliyle ilk kez görüyoruz. Gerçekten çok etkilendim, çok güzel bir restorasyon olmuş. Hem Ordu için hem Türkiye için çok güzel bir müze yapılmış. Fındık üzerine yapılması ayrıca sevindirici. Kullanılan argümanlar ve müze yapısı ile yurt dışındaki müzelerden hiçbir farkının olmadığını gördüm ve çok beğendim. Öte yandan belediyenin çocuklar için yaptığı proje kapsamında çocukları buraya getirmesi o kadar hoşuma gitti ki bu çalışma modern bir binada yapılsa çok anlam ifade etmeyebilirdi. Ama bu konakta olması Ordu’nun geçmişini de görmelerini sağlıyor. Turizmin her konuda geliştiği Ordu’da bu müze çok sayıda misafiri ağırlayacak ve geçmişi yaşatacak. Şehirler ve ülkeler yetiştirdikleri değerlere ne kadar sahip çıkarlarsa o kadar ileriye giderler” dedi.

 “Dedemizin adının yaşatılması gurur verici”

Dedesi ile aynı ismi taşıyan Kahraman Sağra’da konağın müze olması dolayısıyla çok mutlu olduğunu vurguladı. Torun Sağra, “Bugün bu müzede olmak çok büyük gurur benim için. Dedem gibi Türkiye’ye mâl olmuş birisinin Ordu halkı, Büyükşehir Belediyesi ve Bakanlık eliyle burada yaşatılması çok önemli. Bundan dolayı torunları olarak bizler de çok mutlu oluyoruz. Bu müzenin yapılmasında emeği geçen Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Fındık tüm detayları ile bu müzede

Öte yandan fındığın zorlu yolculuğunun materyallerle hikayeleştirildiği müzeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere fındığın dikiminden üretimine, hasat sürecinden işlenmesi ve nakliyesine kadarki süreci aktarılıyor. Ziyaretçiler her aşamayı bu müzede adım adım görme imkânı bulurken fındık hakkında da detaylı bilgiler edinebiliyor.

Ordu Büyükşehir Belediyesi bu müze ile fındığın geleneksel yaşamdaki yerinin gelecek nesillere aktarılmasını amaçlıyor.

Altınordu ilçesi Selimiye Mahallesi’nde bulunan Kahraman Sağra Fındık Müzesi hafta içi 8.00 ile 17.00, hafta sonu ise 09.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık oluyor. Müzeye girişler ise ücretsiz yapılıyor.

Editör: Haber Merkezi