1\1000’lik imar planının bütün eksiklikleri ile birlikte yürürlüğe sokulduğunu ifade den Saymaz; “İmar planı yürürlüğe girdi ama uygulanabilirliği üzerinde ciddi problemler var. İmar uygulaması denilen bir uygulama yapılması gerekiyor. Daha önceden yapılmış olan insanlara verilmiş olan tapular, belirli bir kısımda yaklaşık yüzde 80’inde iptal edilecek, yeni düzenlemeler yapılacak, yeniden tapu dağıtımına gidilecek. Bununla ilgili bu sene Altınordu’da da, Büyükşehir Belediyesinde de bütçede ödenek yok. Bir dahaki seneye bütçeye konması bekleniyor. Altınordu Belediyesi bu iş için yaklaşık olarak 1 milyon lira gibi bir rakam ayırdı ama bu para yeterli değil. Altınordu Belediyesi diyor ki; biz konuştuk bunu büyükşehir yapacak ama büyükşehirle de konuştuğumuzda bizim böyle bir planımız yok diyor. Haliyle imar planı uygulamaya girmesine rağmen uygulanamaz durumda olduğu ortada.” diye konuştu.

İşler kilitlenmiş durumda!

Yol genişletmeleri nedeniyle mevcut binaların, daha önceden yapılmış ruhsatı alınmış olan inşaatların artık yolun içinde kaldığını söyleyen Saymaz; “Bu insanlar yaptıkları daireleri satamıyorlar, mevcut dairelerinin iskanını alamıyorlar, kat irtifakı kuramıyorlar, bankaya ipotek veremiyorlar. Yapılmış olan plan notları yönetmeliklere aykırı, kanunlara da aykırı haliyle büyükşehir belediyesi, Altınordu’ya bunu bu şekilde uygulayın diyor ancak Altınordu’daki bürokratlar bu plan notlarına göre hiçbir belgeye imza atmak istemiyorlar. Haliyle işler tamamen kitlenmiş durumda. Olan vatandaşa oluyor; vatandaş mağdur, şehir mağdur, esnaf mağdur, inşaatçılar, mimar mühendisler herkes mağdur.” Dedi.

Herkes ekonomik olarak perişan!

Saymaz, şöyle devam etti: “O kadar çelişkili uygulamalar var ki mimarların da kafası karışık. Plan yürürlüğe gireli kısa bir süre oldu, plan notları tadilata girdi şuanda. Plan notlarının uygulanamayacağı ortaya çıktı. Bu belediyelerin bu konudaki basiretsizliğini gösteriyor. Bu kadar uyarıya rağmen bu işin bu hale gelmesi ancak kasıtlı olur. Bu yanlışlıkla olacak bir iş değil. 2 yıldır imar ile ilgili hiçbir hareket olmayan Altınordu ilçesi inşaat malzemesi satıcılarından müteahhitlere kadar, işçilere mimar mühendislere kadar herkes ekonomik olarak perişan oldu. Yılların birikimini kaybetmeye başladı insanlar. Bunun bir tane sorumlusu var o da Hilmi Güler. Güler, her şeyin farkında büyükşehir belediyesinde imar komisyonu başkanı ne mimar ne şehir plancısı. Altınordu Belediyesinde ve büyükşehirde görev yapan iki tane mimar var, bu iki mimar hiçbir şey olmamış gibi ticaret odası yönetimine de aday olmuşlar. İmar planı kanuna aykırı olduğu için mahkemelerin de planı iptal etme ihtimali var. Mahkemeler bunu iptal ederse tam bir kaos olur.”

Bütün kaynaklar tüketildi!

Büyükşehir belediyesinin farklı yatırımlar adı altında sürekli bir kaynak israfı halinde olduğunu belirten Saymaz; “Projeleri çizdirdiler, inşaata başladılar para ödediler sonra vazgeçtiler sürekli, iptaller söz konusu. Aynı yere 4 proje yaptılar. Hepsini kaldırdılar şimdi iskele yapıyorlar. Bu kaynakların ziyan edilmesidir. Bir yandan yandaşlara peşkeş çekiyorlar, bir yandan suiistimal ediyorlar. Kaynakları çarçur etmek, kötü kullanmak bir suçtur. Yol kenarlarına fındık satış yerleri yapılacak dediler, atıl duruyor. Yatırım yapıyoruz dediler vazgeçtiler. Borçlu oldukları esnafa biz Ünye Limanını kiraya veriyoruz 30 yıllığına buradan gelecek gelirle borcunuzu ödeyeceğiz dediler. İlana çıktılar ilana kimse girmedi. Sanki burayı satmaya, devretmeye hiç niyetleri yokmuş gibi yalandan bir Ro-ro gemisi yüklediler diye sanki yeni bir yatırımmış gibi millete anlatmaya çalışıyorlar. Şuanda bütün kaynaklar bitmiş durumda, belediyenin bütün gayrimenkulleri satılık. Her mecliste 100, 150 milyon borçlanma yetkisi alıyorlar. Borcun ne kadar olduğundan Hilmi Güler bile haberdar değil.” şeklinde konuştu.

Kent hafızası yok ediliyor!

Kent hafızasının yok edildiğini söyleyen Saymaz; “Mıdı restoran yıkıldı, Mıdı 60 senedir hizmet veren bir yerdi. Çarşamba Pazarını yok etmeye çalışıyorlar. Yüz yıllık bir mazi var orada. Bir sürü böyle örnek var. Belediyenin ne kadar hizmet alanı varsa hepsini konut ticaret alanına çevirip ya satıyor ya da inşaat yapıyor. Bu memleketin müteahhitlerine rakip misiniz?” dedi.

Yanlışa devam ediliyor!

Yapılan bütün uyarı ve ikazların sonucunda hiçbir şey olmadığını, yanlışa devam edildiğini vurgulayan Saymaz; “Çünkü Ak Parti grubu bütün eleştirilere kulağını tıkamış durumda. Ne olursa olsun vicdanlarını harekete geçirmiyor Ak Partililer. Bunun için toplumsal bir harekete ihtiyaç var. Bu şehrin önde gelenlerinin artık seslerini yükseltmesi lazım. Aksi takdirde belediyenin bütün kaynakları tükenecek. Hilmi Güler ve ekibi kimseyi dinemiyor. Altınordu Belediyesi de her şeyi kabul etmeye başladı. Meclise ne gelirse el kaldırıyorlar, geçiyor. Bu konu siyasetten çıktı. Ordu’nun geleceği söz konusu. Buna Ordu halkının bir çözüm üretmesi gerekiyor. Ordu’nun geleceği yok ediliyor. Belediyenin bütün yerleri satılık. Her şeyi paraya çevirmenin peşindeler. Kamuoyu mutlaka aydınlatılmalı. Doğruları mecliste, komisyonlarda, sosyal medyada dile getiriyoruz. Ordu halkının kendi geleceği ile ilgili durumu ele alması lazım. Acilen belediyenin tüm yaptığı şeylerin durdurulması lazım. İmar planı konusunda söylenecek tek şey var o da bu planın uygulanması mümkün değil. İptal edilip yeni baştan bir planın yapılması gerekiyor.” diye konuştu. Ordu Yorum/Neşe Çakar Erkin

Editör: Haber Merkezi