Ordu Basın İlan Kurumu (BİK) ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) işbirliği ile Ordu’da tamamlanan yerel gazeteleri kapsayan “Yerel Medya’da Dijital Reklamcılığın Geliştirilmesi” konulu eğitim seminerinin ardından dün de Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Yakup Karaca, BİK Ordu Şube Müdürü Murat Yürekli ve BİK Samsun Şube Müdürü Mustafa Bayraktar; Ordu, Samsun ve Giresun’daki gazetelerin işveren temsilcileriyle bir araya geldi. Ordu İli İşbirliği ve İstişare Toplantısı'nda, BİK Ordu Şube Müdürü Murat Yürekli tarafından gerçekleştirilen açılış konuşmasının ardından İŞKUR Uzmanı Metehan Kondak, KOSGEB Ordu Şube Müdürlüğü Uzmanı Cem Kalaycı ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Ordu Destek Ofisi Koordinatörü Harun Göçer, basın işçi ve işverenlerine yönelik yapılan destek ve yardımlar hakkında bilgiler aktardı.

 

Yazılı basın dönüşüyor!

Dijital medyaya geçiş sonrasında nitelikli eleman ihtiyacının önem kazandığını ifade eden Genel Müdür Yakup Karaca, “Basın İlan Kurumu olarak bizler daha makro ölçekte bakmak zorundayız. Gazete işletmelerinin, nihayetinde teknik anlamda analog diye tarif ettiğimiz gazetecilik faaliyetini, yani nihai ürün olarak matbaaya gönderip orada kâğıt baskı ile piyasaya sürdüğünüz gazetelerinizin acaba yeni dönemde mahiyeti ya da olmadı şekli değişecek mi, değişmeyecek mi? Bunları düşünerek dijitalleşmeden söz ediyoruz. Şu anda Cumhurbaşkanlığı tarafından da tüm sektörlerde dijitalleşme, en önemli stratejik hedef olarak belirlenmiş durumda. Öyle ki 2019 yılının da globalleşme yılı olduğuna dair duyumlar işitiyoruz.”

 

Sahte ‘tık’lara önlem gelecek!


Gelecek dönemde yazılı basının dijital basın karşısında tutunamayacağını, bu nedenle de dijitalleşmenin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Karaca, Basın İlan Kurumu olarak hazırlık içerisinde bulunduklarını aktardı. Karaca, “Yeni dönemde artık önümüzün açıldığını ve birçok beklemekte olan bu tür faaliyet ve çabalarımızı daha rahatlıkla yapma imkânımızın olacağını düşünmekteyiz. Yeni dönemde resmi ilanlar internette yer alacak. Elbette ki dijitaldeki ilan tarifesi de aynı olmayacak. Ancak gazetelerimiz, şu andaki kazanılmış haklarından da mahrum olmayacak. Dijital dönemde şeffaflık da BİK tarafından sağlanacak. Sahte ziyaretler ve sahte ‘tık’lar denetlenecek.” dedi.

Sektörü bekleyen dijitalleşmenin öncesinde, sonbahar döneminde eğitim programı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

 Konuşmalar sonrasında gazete imtiyaz sahipleri ve temsilcileri ile gerçekleştirilen soru cevap kısmında, beklenti ve şikâyetler dile getirildi.
Ordu Yorum/Yasemin Kuzu

Editör: Haber Merkezi