Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi  Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Pekşen, doğadan toplanan mantarlarda bir tane bile zehirli türün araya karışmış olması durumunda zehirlenme yaşanabileceğini, onun için hangi mantar türünün yendiğinin çok iyi bilinmesi gerektiğini belirtti.

 

Pekşen, ramazan ayında vakit geçirmek için doğaya çıkarak mantar toplayan kişilerin zehirli türlere karşı bilinçli ve dikkatli olması gerektiğini söyledi.

 

Mevsimin yağışlı ve güneşli  devam etmesinin doğanın canlı kalmasını sağladığını ve bu dönemde de doğa mantarlarının geliştiğini anlatan Pekşen, ''Ormanlarda, dağlarda yenilebilir değerli doğa mantarları yetişmekte. Yaşanan mevsim şartları nedeniyle de doğa mantarları toplama mevsimi başladı" diye konuştu. Mantar tüketiminde zehirlenmelere karşı duyarlı olunması gerektiğine işaret eden Pekşen, tüketim amaçlı toplanan doğa mantarlarının çoğunun halk pazarlarında satıldığını ifade etti.

 

Özellikle ramazan ayı olması nedeniyle insanların vakit geçirmek, tüketmek ya da pazarda satmak için mantar topladığını belirten Pekşen, "Toplanan mantarların özelliklerinin iyi bilinmesi çok önem taşıyor'' dedi. Pekşen,  mantar zehirlenmelerinin en önemli nedeninin bilmeyerek zehirli mantar toplamak ve tüketmek olduğunu da kaydetti. AA

Editör: Haber Merkezi