Büyükşehir Belediyesi İmar Dairesi Başkanlığı’nın Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ali Bayhan ile birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında, bütün ilçeler gezilerek tarihi ahşap camiler tespit ediliyor. Camilerin son halleri fotoğraflanarak mimari ve teknik özellikleri kayıt altına alınıyor.

 

Tarama çalışması başlatıldı

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu’nun dört bir yanında ahşap kullanılarak imal edilen birçok tarihi caminin bulunduğuna dikkat çekerek; “Her biri 100-200 yıllık olan bu camiler tamamen yöresel mimarimize uygun olarak ahşaptan ve çivi kullanılmadan imal edilmiş, fakat bu camilerin birçoğu bakımsızlık yüzünden yok olmaya yüz tutmuş durumda. Camilerimize sahip çıkmalı, onları gelecek nesillere aktarmalıyız.” dedi.

 

20 ahşap cami tespit edildi

 

Bölgemizde kaybolmaya yüz tutmuş ve çantı (kurtboğazı) tekniğiyle inşa edilmiş olan camiler, ahşap sanatının nadir örneklerinden kabul ediliyor. Yapılan araştırmalarda şimdiye kadar 20 tane ahşap cami tespit edildi.  Tespit edilen camilerle ilgili bilgiler envanter hâlinde basılacak. Böylece koruma ve çevre düzenleme çalışması yapılacak söz konusu camilerin gelecek nesillere aktarılması sağlanmış olacak.

 

Camiler kurtboğazı tekniğiyle yapılmış

 

Ordu’daki ahşap camilerin kapalı alanları kare ya da dikdörtgen planlı olup, genellikle giriş cephesi veya kıble dışındaki diğer cepheleri ahşap dikmeler kullanılarak yarı açık olarak düzenlenmiş. Camilerin inşasında ise ahşap elemanların çivi kullanılmadan birbirine geçirilmesi şeklinde uygulanan kurtboğazı tekniği kullanılmış. Bazı camiler sadece harim (zemin) kattan ibaretken, kimi camilerde ise harim kısmın üzerinde içten merdivenle çıkılan mahfil (asma) katlar yapılmış. Dört taraftan kırma çatılar, alaturka kiremitle örtülmüş. Minber ve mihraplar ise kazıma tekniği ile yazılan ayetlerle bezenmiş. Ordu Yorum

 

 

Editör: Haber Merkezi