İstanbul Ticaret Borsasından (İSTİB) yapılan açıklamaya göre, Borsa'nın mayıs ayı Meclis toplantısında konuşan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, dünya gıda pazarının küreselleşme eğiliminin sürdüğünü, dünya tarihinde gıda pazarının hiç bugünkü kadar küreselleşmediğini ifade etti.

"Katma değerli ürün desteklenmeli"

Türkiye'nin önemli bir tarım ülkesi olduğunu belirten Kopuz, "FAO verilerine göre 80 tarımsal üründe dünyanın en büyük 10 üreticisinden biriyiz. 51 üründe ise ilk 5 üreticiden biriyiz. Tarımsal ihracatımızdaki artış da sürüyor. Ancak katma değerli ürün konusunda kendimizi geliştirmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Kopuz, fındık, incir, kayısı, kiraz üretiminde dünyada ilk sıradayken, bal, nohut, karpuz gibi birçok üründe de dünya ikincisi olunduğunu aktardı.

Elma, domates, koyun peynirinde üçüncü sırada, mercimek, ceviz ve ayçiçek yağında dördüncü, zeytinyağında ise beşinci sırada yer alındığını bildiren Kopuz, 2021 yılı tarımsal ihracatın 25 milyar dolar olduğunu, bu senenin ilk iki ayındaysa 4,5 milyar doların aşıldığını hatırlattı. AA

Editör: Haber Merkezi