YEDAŞ, 360 derece lazer tarama ve ölçüm teknolojisiyle tüm bölgenin dağıtım şebekesinin tomografisini çekmeye hazırlanıyor. Genel Müdür Türkoğlu, “2014 yılı sonuna kadar yatırıma büyük bütçe ayırdık. Hedefimiz, Avrupalının evinde kullandığı gibi kaliteli ve kesintisiz elektrik enerjisini bölgemizde de kullanmak” dedi

Bölgesinde gerçekleştirdiği teknolojik yatırımlarla operasyonel mükemmellik alanında büyük adımlar atan Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş.(YEDAŞ), elektrik dağıtım şebekesinin bütün detayları ile tomografisini çekmeye hazırlanıyor. YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, “Bölgemizde yer alan tüm köylerin, kasabaların, en ücra köşeden şehir merkezlerine kadar, 42 bin kilometre kare alanda 320 kişilik ekiple sahadayız” dedi.

DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ ÜLKELERİYLE AYNI SİSTEM
YEDAŞ, elektrik dağıtım şebekesine dair varlıkların yönetimini en üst düzeyde sağlayabileceği ve şebekenin bakım, işletme ve yatırım süreçlerinin de en ileri seviyede planlanması ve uygulanmasında temel olacak MOBİL GIS (CBS /Coğrafi Bilgi Sistemi) Ortamında Şebeke Varlık Envanter ve Numaralama Projesi’nin açılış toplantısını gerçekleştirdi. Mobil haritalama ve MOBİL GIS ( CBS / Coğrafi Bilgi Sistemi)  teknolojilerinin birlikte kullanılacağı projenin startını veren YEDAŞ, bu teknolojiyi şebeke varlık yönetiminde uygulayan Türkiye’deki ilk ve tek elektrik dağıtım şirketi olacak. Dünyada en gelişmiş ülkelerin kullandığı bu sistemi, ABD başta olmak üzere ve Avrupa ülkeleri Almanya, İspanya, Hollanda ve İngiltere gibi birçok büyük ülkelerde de bu sistem kullanıyor. 
 
3 BOYUTLU TEKNOLOJİ İLE DAĞITIM ŞEBEKESİ TARANACAK
Toplantıda uygulanacak olan proje hakkında çeşitli bilgiler veren Proje Koordinatörleri; “Proje kapsamında, saniyede 1,3 milyon lazer nokta bulutu ile hassas koordinatlı konum belirleme teknolojisi sunan 360 derece görüntülü LİDAR sistemi ile GIS Tabanlı Mobil Haritalama ve Envanter Konum Belirleme Sistemi kullanacağız. Dağıtım şebekesi ana tesisi ve hatlarının sanal gerçeklik verilerini de sisteme bu sayede 3 boyutlu olarak aktaracağız. Aynı zamanda projede kullanılan bu teknoloji ile saha kontrollerinin ofis ortamında belirli aşamalarının sanal olarak yapılabilmesine olanak sağlanacak. Proje kapsamında 1.5 milyon direk, 100 bin km şebeke hattı, 17 bin trafo, 15.000 SDK envanter özellik ve bağlantı verileri ile geo-code (coğrafi referanslı) olarak sahadan Mobil GIS ortamında toplanacak. Şebeke varlıklarının GIS ortamında envanter bilgilerinin toplanması, varlık yönetimi ve varlık yaşam döngüsünün takip edileceği barkotlu varlık numaralama çalışması yapılarak proje tamamlanacak” dedi.

TEKNOLOJİYİ MÜKEMMELLEŞTİREN YEDAŞ’TAN DEV BİR HALKA DAHA
YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, “Projenin çözüm ortağı olarak Mobil Haritalama ve Mobil GIS ortamında veri toplama konusunda Türkiye’de önemli projelere imza atan Ersel Harita firması ile birlikte çalışacağız. YEDAŞ, Türkiye’deki elektrik dağıtım sektöründe bu teknolojiyi uygulayan ilk ve tek elektrik dağıtım şirketi olma özelliğine sahip olacak. Projede kullanılan teknolojiye has özel donanımlar ve 320 kişilik bir ekip ile 5 il, 67 ilçe ve 3000 köyden oluşan toplamda 42 bin km2’lik bölgemizde, dağıtım şebekemizin tamamının varlık envanterini ve şebeke modellemesini Coğrafi Bilgi Sistemi’mize aktarmış olacağız. Altyapı Dağıtım Yönetimi’nde operasyonel mükemmellik için;  Bilgi ve Otomasyon Teknolojileri Sistemleri’nin ihtiyaç duyduğu coğrafi referanslı verilerin ortak veri modelleri üzerinden yönetileceği Coğrafi Bilgi Sistemi ile entegrasyonu sağlanmalıdır. Bu proje ile operasyonel mükemmellik için gerekli söz konusu sistemler arası entegrasyonun ana verileri elde edilmiş olacaktır” dedi.

12 AYDA TAMAMLANACAK
Türkoğlu, “Şirketimizin olmazsa olmazı, teknoloji yatırımlarında profesyonelleşen YEDAŞ çalışanlarından ve çözüm ortağı firma çalışanlarından, 12 ayda projenin tamamlanmasını bekliyoruz” diye konuştu.  Teknolojinin elektrik dağıtımı pazarındaki öneminin de farkında olduklarını ve gerçekleştirilen yatırımlarla Avrupa’daki dağıtım şirketleriyle aynı düzeye geldiklerini kaydeden Türkoğlu, “Şirketimizin vizyonunda olduğu gibi ‘Operasyonel mükemmellikte Avrupa’da ilk 10 şirket arasında olmak’ hedefi doğrultusunda yatırımlarımıza devam ediyor. 2014 yılını yatırım yılı olarak görüyoruz. Amacımız, Avrupalının evinde, işyerinde kullandığı elektriğin aynı şekilde bölgemizde de kaliteli ve kesintisiz kullanılmasıdır” dedi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi