Cumhuriyet Halk Partisi Ordu İl Başkanı Atila Şahin, Ordu gündemine dair konularla ilgili bir basın açıklaması düzenledi. Şahin, TMO’nun geçtiğimiz günlerde fındık satışı yapacağına ilişkin açıklama yaptığını belirterek, 16 Şubat 20 bin ton 39 TL’den, 17 Mart’ta 15 bin 100 ton 39,80 TL’den, 1 Nisan’da 20 bin ton 41 TL’den, 8 Nisan 15 bin 500 ton yine 41 TL’den, 13 Nisan 2022’de bin 14 ton 43,50 Giresun kalite, 19 Nisan’da 500 ton 43,50 TL’den Giresun kalite satış yapacağını ilan etmişti. Şimdi bu ilan ettiği tarihlerde kime ne kadar ne satış yapıldığına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. Bu satışlar o an itibariyle yapıldı mı? Yapılmadı mı? Bu sorular bütün kamuoyunun merak ettiği bir husustur.” dedi.

TMO gelirleri ne yaptı!

Şahin, şöyle devam etti: “Örneğin 16 Şubat’ta 20 bin ton fındık satışı gerçekleştiyse hemen peşinden 15 bin 100 ton neden yapıldı ve devam ediyor. Şimdi burada hepimiz bildiği üzere Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ilimizde destekleme fiyatını 26,5 TL’den açıklamıştı. Şimdi 39, 39.80, 41, 41,50 gibi fiyatlarla satışlar yapıldı ise ne kadar yapıldı ise şimdi soruyoruz. TMO toplamda ne kadar fındık aldı? Ben TMO’nun sitesine giriyorum. Hiçbir bilgiye ulaşamıyorum. Peki TMO alım için ne kadar bedel ödedi ve satışlardan dolayı ne kadar gelir elde etti. TMO’nun elinde kalan fındık miktarı nedir? TMO fındık alırken hepimizin bildiği üzere belli bir randımandan alıyor. Bu ortalama randıman neydi? Çünkü randıman farklarından da kilogram farkları doğuyor. Satarken kaç randıman ortalama, yani her satış her parti için söylemiyorum. Elbette fındığı bilen birisi olarak, her partide farklı olarak randımanlar çıkacağını biliyorum. Ortalama ne oldu? Bunu kimse bilmiyor. Fındık alırken yine Toprak Mahsulleri Ofisi nem düşüyor. Örneğin yüzde 5 ise yüzde 6’nın altında ki nem oranını asla kabul etmiyor. Yüzde 5 yüzde 4 yüzde 3 bundan fide düşüyor. Ortalama yüzde kaç nem oranıyla fındığı aldı, kaç nem oranıyla fındığı sattı ? şimdi ortada bir rakam doğuyor. Yani alım ve satım arasında bütün bu soruların sonucunda bir rakam ortaya çıkar. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki TMO Fındık Kooperatifleri yerine geçerek ne yaptı? Eğer destekleme alımı yapıyor ise yani bir ticari kuruluş değil ise  elde ettiği geliri, bir gelir etti ise ki 26,5 liradan alıp 39,40,41,43 gibi rakamlara satıyor ise bir gelir elde etmiştir. Şimdi bu elde ettiği gelirleri ne yaptı? Bir ticari kuruluş olmadığına göre bunun neticelerini paylaşacak mı? Hepsi muallak en ufak bir açıklama görebiliyor musunuz hayır. TMO üreticiden aldığı ne kadar fındık aldıysa kaç lira bedelle aldıysa ve kaça sattı kaç lira gelir elde ettiyse hepsini açıklamak zorundadır.”

Doğalgaz yoksa yatırımcı yok!

2. Organize Sanayi Bölgesine doğalgaz bağlanamamasını eleştiren Şahin; “ Ordu maalesef gelişmiş yatırımda gerilerde olan bir il. Sonuç itibarıyla fakir bir il olduğumuz herkes tarafından tescillenmiş vaziyette. Peki bu geliri artırmak için Ordu’ya bir vizyon kazandırmak için şehrimize yerel ve ulusal bazı yatırımcılar yatırım yapmak istiyor. Peki bir yatırımcı eğer bir yere yatırım yapacak ise bunun için organize sanayi bölgelerine ihtiyaç var. Hepimizin bildiği üzere organize sanayi bölgesindeki 1.sanayi bölgesi Karapınar bölgesinde organize sanayi bölgemiz artık orada yeterince arsa yatırımcının ihtiyacını karşılayacak artık arsa tahsisi mümkün değil. Yine yukarıda Hacılar ve Karaoluk tarafında 2. Organize sanayi bölgesi çalışmaları devam ediyor ama artık kaç yıl geçti bilmiyorum. Hepimizin bildiği üzere organize sanayi bölgesi çok hızlı bir şekilde yapılmalı ki yatırımcı buraya gelsin. Öğrendik ki kamulaştırma işlemleri tamamlanmamış. Altyapı eksik. Bunlar tamamlanabilen şeyler. Acı olan bir şey var, bunu da yeni öğrendim açıkçası 2. Organize sanayi bölgesinde an itibariyle istenilse de doğal gaz bağlanamıyor. Arkadaşlar düşünün hangi yatırımcı doğal gaz olmayan organize sanayi bölgesinden bir arsa satın alır. Şuan yapılan şehir hastanesinin tarafına gittim ve sordum doğal gaz bağlantısı yok. Yani bir şehir hastanesinde jeneratörler çalışacak. Yani bunlar mazotla mı çalışacak. Böyle bir şey olabilir mi bir hastanede? Bir sürü şey var ve doğal gaz bağlantısı yok. Peki, bir diğer bölge yine aynı imar planları çerçevesinde imar planı dışında bırakılan Karacaömer bölgesinde Ordu ekonomisinin neredeyse yüzde 25’ni oluşturan Çamsan, Poyraz, Çebi, Aksu Gıda gibi yerlerde doğal gaz var mı diye yok! Peki bağlanabilir mi sordum aldığım cevap hayır. Neden bağlanamaz çünkü ana hatta ki bölümlerde bunların yapılabilmesi için regülatörler koyulması gerekiyor. Dağıtım regülatörü olması gerekiyor. Ama kurulmamış yok. Yani Ordu’yu planlayanlar maalesef planlayamamışlar. Üstüne üstük Büyükşehir Belediye Başkanımızda eski enerji bakanı. Yani inanılır gibi değil. Tabi bu soruların cevaplarını da yetkililerden bekliyoruz.” Diye konuştu.

Esnafın sesini duyun!

Çarşamba pazarı esnafının seslerinin duyulmasını isteyen Başkan Şahin; “Çarşamba pazarı hepimizin bildiği üzere köylü pazarıdır adı öyledir köylü başkasının yerine geçerek tezgahını açabiliyor, tezgah vermiyorlar. Buradaki diğer yerleşik olanlar izin veriyorsa, köylülerin maalesef elde ettikleri, ürettikleri satabilecek bir mekanları yok. Bütün bir kışı soğukta titreyerek hiçbir altyapı çalışması olmadan gerçekleştiren bu belediye, köylü pazarımıza da maalesef bir çözüm bulmuyor.” dedi. Ordu Yorum/Neşe Çakar Erkin

Editör: Haber Merkezi