Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2021 yılı eylülden itibaren yaklaşık 100 bin ton fındık aldı. Sezon başında  (Eylül 2021) Levant  kalite fındığın kilosunu 26,5 tl; Giresun kalite fındığı 27 tl den aldı. Serbest piyasada fındık;  ilk turfanda iken 25 tl  bandında fiyat bulmuşken; daha sonra 23 – 24 tl bandına düştü.  Uzun sürede bu fiyat bandında  devam etti.

       Kurlar artınca serbest piyasada fındık 33 tl ye  kadar  alıcı buldu.  Sonrasında ise üretici elindeki fındığı büyük ölçüde sattı. Öyle sanıyorum üreticinin elinde  çok az bir fındık; ya kaldı veya hiç  kalmadı. Dolasıyla ihracaatın durmaması  gerektiği anlayışı ile TMO elindeki fındığı tam zamanında 39 tl den ihracatçılara satacağını  ilan etti;  ve 2021 yılı mahsulünden 17 bin ton  levant;  3 bin ton Giresun kalite Olmak üzere;  20 bin ton fındığı % 50 sağlam iç fındık esasına göre kdv hariç;  % 10 nu TMO  hesaplarına yatırdıklarına dair dekont ile birlikte 21 şubat 2022 günü mesai bitimine kadar TMO Başmüdürlüğüne müracaatla;  23 şubat tarihinden itibaren teslimatlara başlanacaktır. Satışlar Ordu, Giresun, Samsun, Trabzon Başmüdürlüklerince yapılacaktır.

     TMO nun fındığı ihracatçılara ilk parti 20 bin ton; 39 tl den satışı son derece olumludur. Bu şekilde bu ayın son haftasından itibaren Türk fındığının Avrupa Pazarına inmesi devam edecektir. Sonuçta   gelecek temmuz sonuna kadar eldeki fındığın tamamı satıldığı takdirde depolarda mal kalmıyacağı  için 2022 ürünü fındığın önü açılacak; pazara indiği tarihten itibaren  ederi karşılığında ihracı devam edecektir.

      2021 yılı fındık ihraç sezonu başladığında; ihracaatçılar hala 2020 ürünü fındığı satıyoruz dediler. Çünkü TMO dan geç gelen satış kararı mevcut ürünün ihracatının bitmesine  zaman yönünden sağlıyamamış; dolasıyla satışlar 2021 ürününün  çıktığı zamanda devam eder durumda kalmıştır.  Bu durum ilk anda serbest piyasada daha iyi fiyat oluşmasını önlemiştir.

       Her şeye rağmen şu andaki TMO nun izlediği satış politikası son derece uygun olmuştur. Eğer üreticide fındık var ise; bu fiyat;  iç piyasadaki (Serbest Piyasa ) fiyatlarınıda yukarı çekecektir.