Ordu Büyükşehir Belediyesi ile Hizmet İş arasında yapılan toplu sözleşmenin tartışması devam ediyor. Toplu sözleşmede ücret artışlarının Şubat 2022 tarihinden geçerli olacağı belirtilmesinin Ocak 2022 ücreti üzerine yapılacak zamla olabileceğini vurgulayan Emek Partisi Altınordu İlçe Başkanı Yusuf Kaya, “Toplu sözleşmede Ocak 2022 tarihindeki ücret üzerinden toplu sözleşmede artış sağlandığı halde işveren asgari ücrette yapılan artışı kendisi veriyormuş gibi değerlendirerek artışı Aralık 2021 ücretine göre değerlendiriyor. Oysa Ocak 2022 de toplu sözleşme öncesidir. Ocak 2022 artışı, asgari ücret artışından kaynaklı. Bu nedenle yine vurguluyoruz ki, işçilerin ücretleri eksik ödeniyor. Bu kendi açıklamalarında da kabul ediliyor. Kendileri de Aralık 2021’e göre değerlendirdiklerini söylüyorlar. Oysa artış, Ocak 2022 maaşı üzerinde olmalıdır.” dedi.

Sendika neden suskun?

İşçi ücretlerinin eksik ödendiği konusunda herkesin değerlendirme yaptığını ancak sendikanın suskunluğunu koruduğuna dikkat çeken Kaya, “İşveren eksik ödeme yapmıyoruz diyebilir. Adı üzerinde işveren. İşçiler eksik ödendiğini iddia ediyor, haklılar. Biz de eksik ödendiğini söylüyoruz, toplu sözleşme metni elimizde. İnceledik ve artışın Ocak 2022 maaşı üzerinden hesaplanması gerektiğini belirledik. Ancak nedense toplu sözleşme yapan Hizmet İş’ten ses yok. Ortalığı ayağa kaldıracak olan asıl sendika olması gerekirken susuyor. Hizmet İş, işçilerin mi yoksa işverenin sendikası mı karar versinler.” diyerek sendikanın sessizliğine tepki gösterdi.

İki sendika da suskun

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde işçi ücretlerinin eksik ödenmesi dışında sınav skandalının da yaşandığını belirten Kaya, “Bir de memurların unvan sınavları yapıldı. 23 memur sözlü sınava girdi ancak hiçbiri kazanamadı mı, kazandırılmadı mı tartışma konusu. Bu olayda da memurların yetkili sendikası Bem Bir Sen sessiz kaldı. Hala da sessiz. Sormak gerekir ki, bu sendikalar neden var? İşçilerin, kamu emekçilerinin mağduriyetlerinde ses çıkarmayacaklar da ne zaman ses çıkaracaklar? Sendikaların suskunluğu işverene hizmet olarak sonuçlanıyor. Bu gerçeği görmüyorlar mı, görmezlikte mi geliyorlar acaba.” dedi. AA

           

Editör: Haber Merkezi