Emek Partisi Altınordu İlçe Başkanı Yusuf Kaya açıklamasında gübre, ilaç ve mazotlara yapılan aşırı zamların üreticiyi tarımdan uzaklaştırdığını belirterek, “Son altı ayada gübre, ilaç ve mazota yapılan zam, üreticileri tarımdan koparıyor. Fındık üreticilerinin kullandığı gübre ve ilaçları alıp kullanmak lüks oldu. Tarımda gübre ve ilaç kullanmadan fındık üretimi yapılamaz. Fındık bahçeleri zaten yaşlı. Bu pahalılık, üreticiyi topraklarından uzaklaştıracaktır. Toprağını ya kiraya verecek ya da satacak. İktidar, uyguladığı tarım politikalarıyla üretici köylüyü yoksullaştırmakta, tarımda şirketleşmeyi teşvik etmektedir. Bundan zararlı çıkan üretici köylülerdir ancak tarım ve gıda şirketleri kazandıkça kazanmaktadır.” dedi.

İhracatçı kazandı ya üretici!

Kaya açıklamasında Karadeniz İhracatçılar Birliği verilerinden de söz ederek, “Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nden yapılan açıklamada, 2021 yılında 122 ülkeye 344 bin 370 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilerek karşılığında 2 milyar 260 milyon 105 bin 304 dolar gelir elde edildiği belirtildi. Bunun bir tarihi rekor olduğunu kendi açıklamalarında var. Evet, ihracatçılar kazandı. Tarihi rekor kırdılar. Ya üretici ne durumda? Üretici fındığını değerinde satabildi mi? Hatta 2021-22 ihracat sezonunun 1 Eylül-31 Aralık 2021 döneminde 158 bin 465 ton karşılığında 981 milyon 190 bin 866 dolarlık fındık ihracatı gerçekleştirilmiş. Hep kazanan ihracatçı.” dedi.

Tarımda üreticiye destek gerekiyor

Kaya tarımda üretici köylülerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak önerilerini şöyle sıraladı. “Üretici köylü korunup desteklenmeden tarım politikası olmaz. Tarımda yasa gereği olması gereken GSMH’ın yüzde 1’in az olmayacak şartı bile yerine getirilmiyor. Hatta desteğin çoğu da üretici köylüye değil tarım ve gıda şirketlerine verilmektedir. Bu nedenle birinci koşul, destek artırılmalı ve yalnızca üretici köylüye üretim üzerinden destek sağlanmalıdır. Gübre ve ilaca yapılan zamlar geri alınmalı, üreticilere gübre, ilaç ve mazot desteği sağlanmalıdır. Tarımda-fındıkta ürünün fiyatını üreticilerinin de içinde olduğu komisyon belirlemeli ve bu fiyatın altında ürün alımı yasaklanmalı. Üreticilerin yeni dönemde üretim yapabilmeleri için Tarım Kredi ve Ziraat Bankası borçları silinmeli. Ancak biliyoruz ki, üretici köylülerin sorunlarının ortadan kaldırılmasının yolu, demokratik halk iktidarıdır. Emek Partisi olarak üretici köylüleri örgütlenmeye ve mücadeleye çağırıyoruz.” dedi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi