Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, yaptığı açıklamada, fındık ürününde verim ve kalite için toprak analizinin önemine değindi.

Analiz yaptırmanın tam zamanı

Sarıkahraman, toprak analizi için toprak alma işleminin başladığını belirterek, “Toprak analiz çalışmaları başlamadan hazırlıklarımızı yaptık. Şu anda üreticilerimizden toprakların gelmesini bekliyoruz. Tarım danışmanlığı yapan arkadaşlarımız sahada, toprak analizinin önemini üreticilerimize anlatmaya çalışıyor.” dedi.

“Üreticiler toprağını tanımalı”

Ziraat Odası’na getirilen toprak numunesinin tahlil sonucuna göre toprağın neye ihtiyacı olduğunun tespit edildiğini belirten Sarıkahraman, “Bu tahlil sonucuna göre toprağın kirece mi ihtiyacı var, hayvansal gübreye mi, organik gübreye mi ihtiyacı var. O neticeye göre üreticilerimiz bahçelerinin bakımını yaparsa verim ve kalite daha iyi olur.” diye konuştu.

Numune toprağı nasıl alınmalı?

Sarıkahraman, toprak analizinin tam zamanı olduğunu vurgulayarak, toprak numunesi alınırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı:

“Fındık bahçesini bir bütün olarak düşünürsek, zikzak çizerek bahçeyi orantılı bir şekilde 4, 5 hatta 6’ya bölerek üstteki verimli kısmı sıyırıp, bir V çukuru eşmek suretiyle 30 santim derinlikte bir tabaka alacağız. Bu 5-6 yerden aldığımız numuneleri karıştırarak içinde ki tüm atıkları temizleyip, gölgede kurutup, Oda’mıza getirmeleri gerekiyor. Ama bu numuneler tümsek veya çukurdan alınmamalı.”

Oda Başkanı Sarıkahraman, üreticilerin topraklarını her 2-3 yılda bir mutlaka analiz yapmaları gerektiğini, analiz sonucunda uygulanan yöntemlerle bahçelerde ve üründe verim ve kalitenin arttığını sözlerine ekledi.ünyekent

Editör: Haber Merkezi