Vergilerin toplanmasının tüm kamusal faaliyetler için önemli olduğunu ifade eden Bahadır Baş; “ Vergi bilinci, devletin görevlerini yerine getirebilmesi açısından verginin önemini bilen bireylerin, vergisel yükümlülüklerini yerine getirme konusundaki istekliliklerinin düzeyini ifade etmektedir. Kayıt dışı ekonomi ve vergi kaçakçılığı ile mücadelede sadece yasal yaptırımların ve caydırıcı politikaların yeterli olmadığı bu konuda meslek mensuplarının katkı ve desteklerinin alınması gerektiğine inanıyoruz. E- uygulamaların başarılı bir şekilde hayata geçmesinde meslek mensuplarının çok büyük özverisi ve katkısı vardır.

Türk Vergi sistemi, vergi gelirlerinin dolaysız vergilerden ziyade dolaylı vergilere dayandığı bir görünüme sahiptir. Ülkemizde vergi gelirlerinin yüzde 75’i dolaylı vergilerden elde edilmektedir. Dolaylı vergilerin mükelleflerin ödeme gücünü ihmal ettiği ve bu nedenle de vergi adaletini zedelediği genel kabul gören bir yaklaşımdır. Vergi sistemimizin sade, anlaşılabilir bir yapıda olması, vergi yasalarının hukukun genel kurallarına uygun olması, kazanç üzerinden alınan verginin payının artması, vergi adaletinin sağlanması temel beklentimizdir.

Ülkemizde verginin amir hükmü Anayasa’nın 73. maddesinde yer alıyor. Yani ülkemizdeki vergilendirme rejimi kaynağını yasallığını Anayasa’nın 73’nçü maddesinden alıyor. Bu madde diyor ki; ‘herkes kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücü oranında vergi ödemekle mükelleftir.’ Buradaki herkes ifadesi genellik ilkesini kapsıyor, ayrım yapmıyor. Bir de mali güç ilkesine vurgu yapıyor. Yani az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması prensibinin vergi sistemimize hakim olmasını, harcama ve tüketimden değil, kazanç üzerinden vergi alınmasını anayasamız emrediyor.

Biz Mali Müşavirler mali idaremizin en büyük destekçisiyiz. Muhasebeci, Mali Müşavirler şimdiye kadar olduğu gibi yarınlarda da mali idaremizle iş birliği içinde çalışmaya ve vergi sistemimizin işlemesine destek olmaya devam edeceğiz.” Diye konuştu. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi