Ordu SMMM Odası Başkanı Bahadır Baş ; “Ülkemizin kalkınması, toplumsal refah seviyesinin yükselmesinde büyük bir öneme sahip olan vergi, aynı zamanda Anayasamıza göre bir vatandaşlık görevidir. Vergi Haftası’nın amacı, vatandaşlarımızın vergiyi gönüllü olarak ödeme alışkanlıklarının arttırılması, toplumda ve özellikle yarının mükellefleri ya da ülkenin yöneticileri olacak çocuklarımızda sağlıklı bir vergi bilincinin oluşturulması, vatandaşlarımızın vergi konusundaki görüş ve önerilerinin alınması, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması ve idare ile mükellef ilişkilerinin uyumlu bir hale getirilmesi çalışmasıdır.”

Açıklamalarına devam eden Baş; “ Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk”ün yıllar önce söylediği “vatandaşın hazineye karşı mükellefiyetinin en önemli vazifesi olduğunu anlatmak için yorulmamak lazım” ifadesinde olduğu gibi Vergi Haftası verginin öneminin toplumun tüm kesimlerine anlatılması çalışmasıdır. Vergi bilinci yüksek olan toplumlarda ekonomik ve kültürel gelişimler de yüksektir. Vergi veren vatandaş verdiği verginin hesabını sorma hakkını da elde etmiş olur. Vergi bilinci yüksek toplumlarda hesap verebilirlik, şefaflık ilkeleri kamusal hizmetin en önemli yönünü oluşturur.” Dedi.

Dolaylı vergilerin yüksekliği adaletsizliği artırıyor

Ordu SMMM Odası Başkanı Bahadır Baş, ülkede gelir dağılımı bozukluğunu ve mali güce göre vergi ödeme ilkesini gerçekleştirebilmenin yolu dolaylı ve dolaysız vergiler arasındaki çarpıklığı (dolaylı ve dolaysız vergi arasındaki uçurumu azaltmak) düzeltmek olarak karşımıza çıktığını ve düzeltmenin yolu da kayıt dışılığı azaltmaktan geçtiğini söyledi.

Ordu SMMM Odası Başkanı Bahadır Baş; Beyana dayalı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payı çok düşük. Esas itibarıyla gelir vergisini ücretlilerden, bordrolu çalışanlardan alıyoruz. Gelir vergisi tevkifatının yüzde 65’i ücret gelirlerinden yapılan kesintilerden oluşuyor. Beyanname ile ödenen gelir, vergisi maaşlarından kesilerek beyan edilen gelir vergisinden daha düşük. Yani çalışanların; Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinden daha çok vergi ödemesi anlaşılır ve kabal edilebilir bir durum değil. Vergi sistemimiz için sözün bittiği yer burasıdır. Dolaylı vergilerin yüksekliği adaletsizliği artırıyor. Dolaylı vergileri artırmak vergi adaletinde onarılamaz yaralar açıyor. “ dedi.

Adil bir vergi sistemine ihtiyaç var

Ülkemizde verginin amir hükmü Anayasa’nın 73. maddesinde yer aldığını belirten Ordu SMMM Odası Başkanı Bahadır Baş; “Ülkemizdeki vergilendirme rejimi kaynağını yasallığını Anayasa’nın 73’nçü maddesinden alıyor. Bu madde diyor ki;  ‘herkes kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücü oranında vergi ödemekle mükelleftir.’ Buradaki herkes ifadesi genellik ilkesini kapsıyor, ayrım yapmıyor. Bir de mali güç ilkesine vurgu yapıyor. Yani az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması prensibinin vergi sistemimize hakim olmasını, harcama ve tüketimden değil, kazanç üzerinden vergi alınmasını ANAYASAMIZ EMREDİYOR. Ancak Anayasanın vergilerle ilgili bu ilkesi uygulanmıyor. Çünkü biz az kazanandan da, çok kazanandan da aynı vergiyi alıyoruz. ÖTV gibi KDV gibi dolaylı vergiler bu prensibi bozuyor. Anayasamız ne diyor? Az kazanandan az,  çok kazanandan çok vergi alacaksın. Maalesef biz bunu yapamıyoruz. Ülkemizin vergi reformundan önce anayasada belirtilen ilkelere bağlı adil bir vergi sistemine ihtiyacı var. Biz bunları Vergi haftamızda konuşuyoruz. İşte bu nedenledir ki Türkiye açısından yapısal reformların en başında bu yapıyı değiştirecek düzenlemelerin yapılması geliyor. Bunu yaparken dolaysız vergilerin oranlarının artırılması yerine vergi sisteminin dışına çıkmış olan kazançların sisteme alınması yani kayıt dışının kayıt içerisine alınması gerekiyor. Vergi gelirlerimizi artırmak, adil ve etkin bir vergi sistemi için birlikte hareket etmek, vergisel hedeflere ulaşmada ülkemizi başarıya götürecek temel yoldur. “ diyerek sözlerini tamamladı. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi