Ordu Yorum/Celal Yıldız/Özel Haber

·        Yolsuzluk iddiası bulunan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası yeni hizmet binası hakkında konuşan Servet Şahin ve Aşkın Baş, “OTSO kamu ihale kanununa tabi değil” dedi.

 Ordu ticaret ve Sanayi Odası’nın (OTSO) yeni hizmet binası ihalesine ilişkin olarak ihaleye fesat karıştırma iddiası ortaya atan ihaleye 4 firmanın alınmadığını söyleyen Mustafa Türkmen, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın müfettiş raporunu paylaşmıştı. OTSO Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin ile iddialarda adı geçen Yönetim Kurulu üyesi Aşkın Baş bu iddiaları yanıtladı. Servet Şahin “Allah biliyor yanlış bir şey yapmadık” derken, Aşkın Baş’ta “Ticaret odası ihale kanununa tabi bir kuruluş değil, istediği kişiye istediği ihaleyi verme yetkisine sahip bir kuruluş” ifadelerini kullandı. Kamu ihale kanununa tabi olmadıklarını bildiren Servet Şahin, “Ben ihale komisyonunda değildim, ben yönetim kurulu başkanıyım. Bizde 26 tane meslek komisyonu var. Ben onların aldığı kararları onaylıyorum. İhale kanununa tabi olmadığımız için Normalde bizim bir kişiyi çağırıp ihaleyi ona yetkimiz var ama öyle yapmadık” şeklinde konuştu.

 

“Biz yanlış bir şey yapmadık”

 

Yanlık bir şey yapmadıklarını kaydeden Şahin, “İhaleye ailemden ve arkadaşlarımdan birini yaklaştırmadım. Komisyondakileri tanıyorum hepsi düzgün kişiler. Şuan için bu duruma yorum yapmak doğru olmaz. Mustafa Türkmen’i elemeseler daha iyiymiş, kalsaydı keşke. Veya daha çok kişi ihaleye girseydi. Allah biliyor biz yanlış bir şey yapmadık. Ben inşaat komisyonuna güveniyorum” dedi.

 

 Mustafa Türkmen’le uyumlu çalışma ihtimali yoktu

 

OTSO’nun ihale kanununa tabi olmadığını söyleyen Aşkın Baş, “Mustafa Türkmen ihaleye alınmayan müteahhitlerden birisi. Ticaret Odası, Mustafa Türkmen’i ihaleye almak zorunda değil. OTSO bu inşaatı istediği firmaya yaptırabilir. Çünkü ticaret odası ihale kanununa tabi bir kuruluş değil, istediği kişiye istediği ihaleyi verme yetkisine sahip bir kuruluş. İhale komisyonu Mustafa Türkmen’le uyumlu çalışma ihtimali olmadığı için kendisini eledi. Mustafa Türkmen ihaleye çok düşük bir fiyat verse de, onu eleme yetkimiz var. OTSO’nun ihale kanununa tabi olmadığı için ihaleyi yüksek fiyat verene de verebilir düşük fiyat verene de verebilir. İşini sağlıklı bir şekilde yapacağına inandığımız kişiye ihaleyi veriyoruz” şeklinde konuştu.

 

Bakanlık müfettişi bu işin neresinde?

 

“Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin bu işin neresinde olduğunun doğru açıklanması lazım” diyen Aşkın Baş, “Mesela biz demişiz ki her ne kadar binayı kendi istediğimiz kişiye verme yetkimiz olsa bile bunu kendi aramızda kurala bağladık. Maddelerin birinde ‘Yeterli rekabet koşulu oluşmadığında ihaleyi iptal ederiz, yeniden ihale yaparız’ kuralı var. 10 firma ihale için müracaat etti, biz 7 tanesini eledik. Yeterli rekabetin olması için tane firmanın olması lazım. 3 firma olmasına rağmen ihaleyi iptal etmemiz gerekirken, ihaleye devam etmişiz bu 3’ü arasından da en düşük fiyatı verene ihaleyi vermişiz. Müfettişler bize 5’in altına inince ihaleyi iptal etmeniz gerekiyordu, ihaleyi neden iptal etmediniz sorgulamasını yaptı. Bu ihalede art niyet olmadığını hem savcılık hem de bakanlık raporunu iletti” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi