Fındık politikalarında iktidarın desteğiyle de egemen olan Ferrero’ya karşı tepki açıklamalarını değerlendiren Emek Partisi Altınordu İlçe Başkanı Yusuf Kaya,” Fındık fiyatı konusunda tartışmalar sürüyor. Ferrero’nun tüccarlardan 49 TL’ye fındık alacağını duyurması diğer fındık alıcılarını telaşlandırdı. Ferrero’nun açıkladığı fındık fiyatı TMO’dan düşük olmasına rağmen rahatsız oldular. Oysa TMO’nun aldığı fiyat bile fındık maliyetine göre yetersiz. Ferrero fındıkta tek belirleyici olmak için taktikler geliştiriyor. Diğer alıcıları yok etmeye çalışıyor. Ferero’yu eleştirenler, fındığa daha fazla fiyat vermeyi düşünmüyor. İsyanları fındık üreticileri için değil, kendi karlarından zarar etmek istememelerinden dolayı” dedi.

Ferrero piyasaya egemen olmak istiyor

Ferrero’nun üreticilerinin emeğini ve ürününü ucuza almak isteyen bir tarım ve gıda tekeli olduğunu vurgulayan Kaya, “Ferrero’nun savunulacak bir yanı yok. Kapitalist bir tekel ve fındık üreticilerinin ürününü istediği fiyattan almaya çalışıyor. Ağlayıp sızlanan şirketler fındığa daha fazla fiyat vererek Ferrero’yu sıkıştırmak ve üreticileri memnun etmek yerine daha ucuza nasıl almanın hesabını yapıyorlar. Bu tartışmaların üretici köylüye yararı yok. Ferero’yu eleştiren alıcılar ve burjuva muhalefet partileri nedense fındığı serbest piyasada en az TMO’nun fiyatının üzerinde olması gerektiğini savunamıyorlar. Burjuva muhalefet, üretici köylüyü Ferrero’nun değil, yerli tarım ve gıda şirketlerinin sömürmesini istiyorlar. Farkları bu. Üretici mağdur olduktan sonra mağdur edenin kim ya da kimler olduğunun ne önemi var ki, kıyamet koparılıyor.” dedi.

           

Şov yapmanın anlamı yok!

İktidar ve muhalefet partilerinin, alıcıların Rekabet Kurulu’na çağrı yapmasına da değinen Kaya, “Kapitalist kurallara göre serbest piyasa kuralları işliyor. İsteyen istediği fiyata alır. Güçlü olan zayıf olanı yok eder. İşleyiş böyle. Yalandan Rekabet Kurulu’nu göreve çağırmak sorumluluktan kaçmaktır. Üreticileri düşünüyorlarsa Meclisi olağanüstü toplantıya çağırsınlar ve TMO’nun fiyatından aşağı fındık alanların ticaret yapmalarını yasaklayan yasa çıkarsınlar. Şov yapmanın anlamı yok. Hepsi aynı. İhracatçıdan yana politika geliştiriyorlar. Ferrero fındık üreticilerinin emeğine ürününe çöküyor da diğerleri gül mü dağıtıyor? El ele vermişler fındığı daha ucuz nasıl alırız diye hesap yapıyorlar.” dedi.

Var mısınız yasa değişikliklerine

Fındık politikalarının nasıl olması gerektiği üzerine tartışmanın doğru olacağını belirten Kaya, “Var mısınız, üreticileri mağdur eden yasaların değiştirmeye. Var mısınız, fındık fiyatını üreticilerin belirlemesini sağlayan yasa değişikliğine? Var mısınız, kooperatifler yasanını değiştirerek üreticilerin örgütlenmesini kolaylaştıracak yasa değişikliğine? Var mısınız, fındığın stratejik ürün kapsamına alınmasına? Var mısınız, devlet desteğinin şirketlere değil, üreticilere yapılmasını sağlayan yasa değişikliğine? Var mısınız, üreticileri perişan eden serbest piyasa kuralı ortadan kaldıracak yasa değişikliğine? Kimin üretici köylüden yana kimin tarım ve gıda tekellerinden yana olduğu ortaya çıksın.” dedi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi