2022 yılı yeniden değerleme oranının yüzde 122,93 olarak belirlendiğini ifade eden Sönmez; “ Son on yıla kıyaslandığında yeniden değerleme oranı enflasyonun da etkileri ile çok yüksek bir oranda artmıştır. 2021 yılında bu oran %36,20 olarak belirlenmişti. Çeşitli vergi ve harçlarla ilgili kanunlarda, vergi, harç ve ceza tutarlarının her yıl yeniden değerleme oranı kadar artması öngörülmektedir. Ancak kendi kanunlarında artırılan bu tutarı Cumhurbaşkanı farklı oranlarda artırabilir ya da azaltabilir. Yeniden değerleme oranı 2023 yılında uygulanacak pek çok vergi, istisna, harç, ceza tutarlarının belirlenmesine dayanak olmaktadır.” Dedi.

Sönmez şöyle devam etti: “Bu oran Mesken Kira Gelirleri İstisna Tutarı, Gelir Vergisi Tarifesinin Gelir Dilim Tutarları, Veraset Ve İntikal Vergisi’nde İstisnalarla Birlikte Matrah Dilim Tutarları, Motorlu Taşıtlar Vergisi Ve Maktu Damga Vergisi Tutarları, Emlak Vergisi Tutarları, Pasaport, Ehliyet, Yargı Harcı gibi maktu olarak belirlenmiş pek çok harç tutarlarının artmasına neden olacaktır.

Vergi Usul Kanunu’nda yer alan pek çok had veya tutar da yeniden değerleme oranından etkilenmektedir. Yazar kasa fişi veya perakende satış fişi düzenleme sınırı, iktisadi kıymet bedellerinin amortismana tabi tutmaksızın doğrudan gider yazabilmelerine ilişkin sınır, belge düzenlememe, defterlere kanunla belirlenen sürelerde kayıt yapmama, vergi kimlik numarası kullanmama, ikaza rağmen aracı durdurmama, muhasebe standartlarına uymama ve daha pek çok fiilin cezası vergi mükelleflerinin defter tutma ve sınıf değiştirme hadleri de yeniden değerleme oranına göre belirlenmektedir.

Ayrıca  Trafik Cezaları, İş Kanunu,  Ticaret Kanunu’na Göre Kesilen Cezalar gibi uygulanan para cezalarının tutarları da 2023 yılında yeniden değerleme oranı oranında artacaktır.

Vergi, harç ve cezalar kendi kanunlarına göre “yeniden değerleme oranında artırılır” olarak belirtilmekte olup, Cumhurbaşkanının değişik oranlarda artırma ve azaltma yetkisi de bulunmaktadır.

Cumhurbaşkanı Vergi Usul Kanuna göre cezaları yarı oranda azaltma, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununa göre yüzde 20'sinden az olmamak üzere yeni oranlar belirleyebilme, Damga Vergisi Kanununa farklı oranlarda değiştirme, Emlak vergisi kanuna göre artış oranını sıfıra kadar indirmeye veya yeniden değerleme oranına kadar artırma, Harçlar Kanuna göre yarı oranda azaltma yetkisine sahiptir.” Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi