CHP Ordu Milletvekili İdris Yıldız, Karadeniz Bölgesi'nde mart ayının son günlerinde etkili olan kar yağışı ve beraberinde meydana gelen don felaketinin fındıktan kiviye pek çok ürünü vurduğunu belirterek, fındık ve kivi üreticileri gibi arıcıların da don felaketinden etkilendiğini belirtti. Türkiye'de fındık üretiminde lider olan Ordu`nun, bal üretiminde de başı çektiğini vurgulayan CHP Ordu Milletvekili İdris Yıldız, “Tahminlere göre balda kaybın %40 civarında olduğu belirtilmektedir” dedi. Don nedeniyle zor günler geçiren arıcılarımızın yaşanan doğal afetlerin yanında, başka sıkıntılarla da boğuştuğunu belirten CHP Ordu Milletvekili İdris Yıldız, arıcılarımızın yaşadığı gasp ve soygun olayları nedeniyle büyük mağduriyet yaşadığını ifade etti.

“Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ne bağlı arıcılarımız Erzurum İli Karayazı ilçesinde kendilerine terörist süsü verilen kişiler tarafından haraca zorlandıklarını belirtmekte, 17/06/2014 tarihinde Muammer Türk isimli arıcımızın aracının gasp edilerek kayalıklardan aşağıya atıldığı ve 10/07/2014 tarihinde ise yine Karayazı ilçesinin 3. Km`sinde bulunan Elmakaya Köyü’nde İsa Taşçı ve Mustafa Yılmaz isimli arıcılarımızın soyulduğu belirtilmektedir” diyen CHP Ordu Milletvekili İdris Yıldız, arıcılarımızın yaşadığı mağduriyeti TBMM Gündemi`ne taşıdı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle bir soru önergesi veren Milletvekili Yıldız, Bakan Eker`e şu soruları yöneltti.

1-Yukarıda detayları belirtilen konu ile ilgili Bakanlığınıza ulaşan bir bilgi veya şikayet var mıdır? Var ise hangi işlemler yapılmıştır?

2-Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ne bağlı arıcılarımızın yaşadığı mağduriyet ile ilgili Bakanlık nezdinde herhangi bir araştırma yapılması düşünülmekte midir? Arıcılarımızın yaşadığı mağduriyetin nasıl giderilmesi planlanmaktadır? Arıcılarımızın kayıplarının telafisi için herhangi bir girişiminiz olacak mıdır? Bundan sonra benzer olaylar yaşanmaması için hangi önlemlerin alınması düşünülmektedir?

3-Arıcılarımızın bu güne kadar çözülemeyen sorunları, arıcılık sektörünün gelişmesini ciddi anlamda etkilemektedir. Ülkemizin sahip olduğu mevcut arıcılık potansiyelinden tamamen faydalanabilmesi için yukarıda bahsedilen sorun ve sektörün diğer sorunlarının çözülmesi için Bakanlık olarak hangi adımları atmayı planlamaktasınız?Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi