Emek Partisi Altınordu İlçe Yönetim Kurulu Ütesi Yasin Uzun yaptığı açıklamada, “Son günlerde ekonomik olarak yoksullaştıkça yoksullaşıyoruz. İktidar, yerli ve yabancı sermaye grupları için muslukları açarken işçiler, üretici köylüler, küçük esnaf, emekliler mağdur ediliyor. İşçi ve emekçilerin ücretlerine yapılan artışlar cebe girmeden eridi. Elektrikten benzine, doğalgazdan ulaşıma, gıdadan gübre ve ilaca kadar her alanda zamlar olağanlaştırıldı. Her sabah yeni zamlarla uyanıyoruz.” dedi.

Yerli ve millilik bahane

Uzun, özelleştirme politikalarını da eleştirerek, “Ulusal bir enerji politikası yerine yerli ve yabancı tekellerin rantını ve yüksek karını esas alan enerji politikalarının faturasını emekçi halk ve ülke ağır biçimde ödüyor. Organize Sanayi Bölgelerinde elektrik kesintisi yaşanıyor ve ücretsiz izin kullandırılarak yük işçilere yıkılıyor. Enerjide yüzde 70 dışa bağımlı olunduğunu ilk ağızdan açıklayan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sözde enerji yatırımlarıyla ülkenin yeraltı ve yerüstü kaynaklarını uluslararası tekeller ve yerli sermayeye peşkeş çektikleri gerçeğini gizlemektedir. Oysa İzmir’de bulunan PETKİM, TÜBRAŞ özelleştirmeleri bile tek başına bile gerçeği açıklamaya yeter.” vurgusu yaptı.     

Zengine veren bu düzen değişmeli

Yasin Uzun, yoksulluğun izlenen politikalardan kaynaklı olduğunu söyleyerek, “Yoksuldan alıp zengine aktaran, ülkede yaşanan her bir sorunun faturasını işçi ve emekçilere kesen bu iktidar da bu düzen de değişmelidir. Asgari ücrette patronlardan olduğu gibi işçiden de vergi alınmamalıdır. Artan oranlı vergi uygulamasıyla servet sahiplerine vergi affı yerine servet vergisi getirilmelidir.” dedi.

Üreticilerin borçları silinmeli

Halkın krizden etkilenmemesi için taleplerini sıralayan Uzun,Yaşanan ekonomik krizden halkın etkilenmemesi için taleplerini şu şekilde açıkladı: Ücretsiz izin uygulamaları son bulsun, işten atmalar yasaklansın. Elektrik ve doğalgaz zamları geri alınsın. Konutlarda doğalgaz, elektrik ve suda KDV kaldırılsın. Yoksulluk sınırı altında olan emekçilerin elektrik, doğalgaz ve su faturaları kamu kaynaklarıyla ödensin, kesinti uygulamalarına son verilsin. Enflasyon ve artan fiyatlar karşısında geliri eriyen tüm çalışanların ve emeklilerin ücretleri insanca yaşamalarına olanak verecek şekilde yükseltilsin. Üretici köylülerin ürünlerinin fiyatları üretici örgütlerinin de (sendika, dernek, oda, kooperatifler vb.) içinde olduğu komisyon tarafından belirlensin. Üretici köylüler için önemli olan girdiler olan gübre, ilaç ve mazot zamları geri alınmalı. Tarımda destek tarım şirketlerine değil, üreticilere verilmeli. Üreticilerin borçları silinmeli. Eğitim ve sağlıkta hizmetler kamulaştırılmalı ve ücretsiz olmalı. Öğrencilerin barınma sorunu çözülmeli, tarikat ve cemaat yurtları kamulaştırılmalıdır.” Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi