Güvensizlik oldukça yaygın bir duygudur. Bununla birlikte, aynı zamanda büyük bir rahatsızlık kaynağıdır ve kişisel gelişimi engeller. Ne olduğuna ve nasıl üstesinden gelineceğine bir göz atalım.

Güvensizliğin çeşitli kökenleri olabilir. Ancak bunun temel nedenlerinden biri özgüven eksikliğidir. Hepimiz belirli durumlarda bir zaman veya başka bir zamanda güvensiz hissettik. Bu şekilde hissettiğinizde, başarısız olmaktan, onaylanmamaktan, reddedilmekten veya kendinizi göstermekten korkarsınız.

Bu psikolojik boyut, genel popülasyonda en çok tekrarlanan boyutlardan biridir. Aslında güvensizlik, reddedilme, yalnızlık, sosyal kaygı ve hatta düşük benlik saygısı gibi durumların arkasındadır. Bunu belirleyen faktörler, çocukluk travmasından sosyal becerilerin kötü yönetimine kadar değişebilir.

Bununla birlikte, güvensizliğin üstesinden gelmek mümkündür. Bu şekilde daha özgüvenli, yetkin ve değerli bir insan olarak yükselebilirsiniz.

Sosyal ilişkilerinizde azim ve ölçülü olmadığınızı düşünüyorsanız, özgüveninizi geliştirmeye başlamaktan çekinmeyin. Kendinizi hangi durumda bulursanız bulunun, güvensizliklerinizi bir kenara bırakın ve uyum sağlamaya başlayın.

Hayatınızda olan her şey sizi şekillendirir. Genetik ve biyolojinin sizi az çok kendine güvenen ve iddialı bir karakter sergilemeye ya da az çok dışa dönük olmaya yatkın hale getirdiği doğru olsa da, geçmişinizde meydana gelen olaylar tarafından da şekillendiriliyorsunuz.

Ayrıca sosyal kaygı ve sürekli başkaları tarafından değerlendirilmenin ıstırabı gibi faktörler de kendinizi güvensiz hissetmenize neden olur. Bu tür kaygıya genellikle yukarıda bahsedilen yaşam olayları da aracılık eder. Böylece otoriter, eleştirel ve hatta istismarcı bir yetiştirme ve eğitim, güvensiz bir profil oluşturacaktır.

Güvensizliğin başka bir açıklaması, mükemmeliyetçilikten kaynaklanıyor olmasıdır. Gerçekten de, yeterince iyi olmadığınız için kendinizi azarlarsanız, derin bir güvensizlik sergiliyorsunuz demektir. Bu, bazı psikolojik rahatsızlıklardan muzdarip olmanıza neden olabilir.

Güvensiz insanlar bazı karakteristik işaretler gösterirler. Kural olarak, kendilerini bir şekilde güvende hissetmek için başkalarının onayını aramaya eğilimlidirler.

Savunmacı olma eğilimindedirler ve eleştiriyi kabul etmezler. Çünkü bunu kendilerine bir saldırı olarak görüyorlar. Sonuç olarak, güvensiz bir kişiyle yapıcı bir konuşma yapmak zordur.

Güvensizliklerini nasıl yöneteceklerini bilmeyen güvensiz insanlar genellikle tuhaf bir yeteneğe sahiptir. Hatta başkalarını da güvensiz hissettirir ve kendilerini sorgulatırlar.

Sessizkalamazlar ve sessizlikleri gereksiz konuşmalarla doldurma eğilimindedirler. Bunun nedeni, kendileri hakkında özellikle olumlu bir görüşe sahip olmadıkları için kendi düşüncelerinden rahatsız olmalarıdır.

Merakla, çok şaka yapma eğilimindedirler. Gerçekten de, başkalarını güldürmeye çalışırlar. Bununla birlikte, aynı zamanda, başkalarına karşı çok duyarsız olma eğilimindedirler, dikkat çekmek için hem kendileriyle hem de onlarla dalga geçerler.

Egoist olma ve sürekli kendilerini geliştirme eğilimleri vardır. Bunu yaparlar çünkü diğer insanlardan onay almaya ihtiyaçları vardır.

İlişkilerde, güvensiz insanlar kıskançtır ve eşlerine güven duymadıkları için genellikle taciz edicidir. Bu, karşı cinsten üyelerle güvensizliğe ve sürekli tartışmalara yol açar.

Bu ihtiyacı kendinizde fark ederseniz, değişim zamanıdır. Güvensizliğin üstesinden gelmenize yardımcı olacak bazı ipuçları.

-Pozitif düşünün,

-Zayıf yönlerinizin üstesinden gelin,

-Düşüncelerinizi paylaşın,

-Paranoyak veya saçma fikirlere hayır deyin,

-İyi eğlenin.