Futbol, dünya genelinde büyük bir tutkudur ve bu heyecanlı oyunun içinde, ofsayt kuralları gibi konular sık sık tartışma yaratır. Peki, Hangi durumda ofsayt olmaz? Nelerden ofsayt olmaz? İşte detaylar...

Hangi durumda ofsayt olmaz?

Ofsayt'ın oluşmaması için aşağıdaki durumlardan birinin geçerli olması gerekir:

1. Kendi Yarı Sahada Olmak:

Bir hücum oyuncusu, topla temas ettiğinde veya top ona doğru oynatıldığında kendi sahasındaysa ofsayt olmaz.

2. Sondan İkinci Oyuncuyla Aynı Hizada Olmak:

Hücum oyuncusu, topla temas ettiğinde veya top ona doğru oynatıldığında, sondan ikinci rakip oyuncuyla aynı hizada veya gerideyse ofsayt olmaz. Sondan ikinci oyuncu kaleci olabilir.

3. Kale ile Arasında Oyuncu Olmamasına Rağmen Topun Arkasında Olmak:

Hücum oyuncusu, topla temas ettiğinde veya top ona doğru oynatıldığında, kale ile arasında rakip oyuncu olmasa bile, topun arkasındaysa ofsayt olmaz.

4. Ofsayt Pozisyonunda Olmasına Rağmen Top Rakip Oyuncuların Müdahalesi Sonucu Kendisine Gelmesi:

Hücum oyuncusu ofsayt pozisyonundayken, top ona rakip bir oyuncunun müdahalesi (kasıtlı veya kasıtsız) sonucu gelirse ofsayt ihlali oluşmaz.

5. Taç Atışı, Köşe Vuruşu ve Kale Vuruşu:

Taç atışı, köşe vuruşu ve kale vuruşu oyunlarında ofsayt kuralı uygulanmaz.

Ek olarak:

  • Bir hücum oyuncusu, pasif bir durumda ise (topla oynamıyor veya oyuna müdahale etmiyorsa) ofsayt ihlali oluşmaz.
  • Ofsayt kararının verilmesi için, hücum oyuncusunun ofsayt pozisyonda olması ve topa temas etmesi veya oyuna müdahale etmesi gerekir.

Nelerden ofsayt olmaz?

1. Kendi Yarı Sahada: Bir hücum oyuncusu, topla veya rakip kale ile aynı hizada veya kendi yarı sahasındaysa ofsayt olamaz.

2. Sondan İkinci Oyuncuyla Aynı Hizada: Hücum oyuncusu, sondan ikinci rakip oyuncuyla (genellikle kaleci) aynı hizada veya gerideyse ofsayt sayılmaz.

3. Topun Arkasında: Hücum oyuncusu, topla rakip kale arasında rakip oyuncu bulunmasa bile, topun arkasındaysa ofsayt olamaz.

4. Ofsayt Pozisyonunda Olmasına Rağmen Top Rakipten Gelirse: Hücum oyuncusu ofsayt pozisyonundayken, top ona doğrudan bir rakipten (kasıtlı veya kasıtsız) gelirse ofsayt ihlali gerçekleşmez.

5. Taç Atışı, Köşe Vuruşu ve Kale Vuruşu: Taç atışı, köşe vuruşu ve kale vuruşu anında ofsayt kuralı uygulanmaz.

6. Pasif Ofsayt: 2020 yılında FIFA tarafından yapılan değişiklikle, ofsayt pozisyonunda bulunan hücum oyuncusunun topa veya rakibe aktif olarak müdahale etmemesi halinde ofsayt ihlali sayılmamaya başladı.

7. VAR Kontrolü: Ofsayt kararları, VAR (Video Yardımcı Hakem) sistemi tarafından tekrar gözden geçirilebilir ve hakemler bu inceleme sonucunda kararlarını değiştirebilir.

Editör: Kerim Gültaş