Sözlükte hayal kırıklığının manası:

"Çok istenilen veya umulan bir şeyin gerçekleşmeyişinden duyulan üzüntü, düş kırıklığı. "

     Hayal kırıklığı. Çoğumuzun zaman zaman karşılaştığı kelime bütünü. Hayatımızda bir şekilde ister istemez beklentiye girebiliyoruz. Gerek işte olsun gerek ilişkilerimizde ve daha birçok yerde.

     Hayal kırıklığı iki şekilde ele alınıyor. İçsel hayal kırıklığı ve dışsal hayal kırıklığı. İçsel hayal kırıklığı, genellikle iç dünyamızı kaplar örneğin; zihinsel sağlığımızı, vicdanımızı, dürüstlüğümüzü manevi şeyleri ve düşüncelerimizi. Dışsal hayal kırıklığı ise genellikle sosyal ve diğer insanlarla olan ilişkilerimizi, maddi şeyleri, normları, kısıtlamaları kapsar. Karşılanmamış ihtiyaçlarımız bu gibi durumları kışkırtır ve kişinin başarısızlık durumlarına nasıl tepki verdiğine bağlı olarak yaşanan bu duygu yoğunluğu artabilir. İçsel ve dışsal durumların çatışmasından da kaynaklanabilir. Her kişide tabi ki hayal kırıklığı ortaya farklı şekillerde çıkabilir ve bunun sonucunda kişi çoğunlukla anksiyete, stres, tatminsizlik, duygusal bir boşluk ve umutsuzluk yaşayabilir (Chua & arkadaşları , 2009).

    Hayal kırıklığı çoğunlukla gerçek dünya yerine fantezi ve yanılsamalar dünyasında yaşamayı tercih eden insanları içine çekmeye çok müsaittir. Bununla birlikte, pasif agresif davranışlar, kişilikle alakalı sorunlar, çeşitli saldırganlıklar ortaya çıkabilir. Örnek verecek olursak, çok sevdiğiniz bir işte çalışıyorsunuz ve istediğiniz pozisyona yükselmek için beklentileriniz vardı. Sabah akşam durmadan çalıştınız. Sosyal ve iş ilişkilerinizde başarılı oldunuz vs. fakat yükselmek istediğiniz pozisyonu bir başkasının aldığını öğrendiniz. Bu durumda planlarınızın gerçekleşmeyecek olması sizi büyük bir hayal kırıklığına uğratır değil mi?  Hayal kırıklığı yaşadığınızdaki hüsran, umutsuzluk, işte yaşayacağınız başarı inancınız zedelenebilir ve düşünceleriniz, hareketleriniz değişkenlik gösterebilir (Van Dijk & Zeelenberg 2002).