Konuya geçmeden önce gelin Karacaoğlan'ın bir dörtlüğünü anımsayalım.

Yiğit yiğidin yoldaşı

At yiğidin öz kardaşı

Sağlıktır her işin başı

Gamlanma gönül gamlanma

Yıllar  önce Karacaoğlan önemle vurgulayarak,bizleri uyarmış "SAĞLIKTIR HER İŞİN BAŞI" diye. Salgında bu gerçeği acı bir şekilde anladık.Bu durum Küresel Kapitalislerin işine gelmediği gibi Pandemiden gözümüzün önünde göstere göstere yararlanıp,varlıklarını kat kat arttırdılar.Yoksullar da kat kat yoksullaştı.Yuh ki yuh!Neredesin  Mahzuni Şerif Usta?

*

Lafı uzatmadan gelelim sorunumuza.Çünkü ilgili ilgisiz kişiler tarafından OMİKRON'u mülayim gösterme adeta bir moda halini almıştır.Bu mesele nedir diye? Konuyla ilgilenen biz hekimlere bugünlerde en çok sorulan soru olmuştur.

*

Pandemide virüsün hücre içindeki genetik yapısındaki değişimlerinden kaynaklanan sayamayacağımız pek çok mutasyon ve buna bağlı olarak varyasyonlarının ortaya çıkmaya başladığını anımsayalım.Şu an Omikron Varyantını ve alt gruplarını konuşursak, bununda bilemeyeceğim bir zamanda sahayı başka bir varyant'a terkedeceğini söyleyebiliriz.

*

Tüm canlı hücrelerde mutasyon doğaldır.Koronavirüs salgınında da virüsün çoğalmak ve hücreye tutunmak istediğini daha önceki yazılarımızda belirtmiştik.Eğer yaygın aşılama ve diğer koruyucu önlemleri yeterince alınmadığında, varyasyonların artacağını neredeyse çocuklar bile öğrendi.Pandemi sürdükçe Zoonotik SARS-COV-2 virüsünün farklı varyasyonları,biz istesek de istemesek de devam edecektir.Bu bilimsel bir gerçektir.Bu varyasyonların şu gündemdeki olan "OMİKRON'un"diğerlerinden farklarını sıra ile sıralarsak;

OMİKRON bilim çevrelerince de ifade edildiği gibi şu sıralarda en çok dolaşımda olan varyant olduğu bilinen bir gerçektir.

Kasım  2021'de Güney Afrika kaynaklı olarak dolaşıma girdiği biliniyor.

Bu varyant çok hızlı bulaşıcı olup,kuluçka süresinin diğer varyantlara göre kısa olduğunu belirtelim.

Bu özelliklerini gözönünde bulundurup,öldürücülüğünün az olduğunu söylemek ve varyantı mülayim göstermek kesinlikle doğru değildir.

Ülkemizde hergün yine Soma Faciası veya  Uçak kazasından daha fazla ölümler olduğunu ölüm istatistiklerinden çıkarabiliriz.Bu durum maalesef yurdum insanının kanıksama ve tepkisizlik  katsayısı fazla olduğundan,elektrik faturalarında ki aşırı şişmanlıktan kafalarını kaldıracak halleri kalmadığını yandaş basın görmesede, aklı başında olan herkes görmektedir.

Turkiyede OMİKRON sıklığına dair bir veri varmı? Elbette yok.Çünkü daha önceki yazılarımda da belirttiğim üzere bakanlığımızın elinde çok değerli bilgiler olmasına rağmen ne hikmetse bunları sır gibi saklıyor.Ne gerek bilimsel yayın yapmaya!Kaderimiz de ne varsa o olur diyor!Saydamlık mı? Bırakın o beyaz adam laflarını diye neredeyse yüzümüze haykıracak!

Türkiye'de şu an OMİKRON'un koşuda önde olduğunu biliyoruz.Bunun için bakanlığın sık sık  dizin analizleri yapması, kamuoyuna bilgi vermesi gerektiğini yine yüksek sesle bir defa daha haykıralım.Bilgilerin paylaşılması inanın ki hepimizin yararınadir.LÜTFEN  LÜTFEN ŞEFFAF OLUN SAYIN YETKİLİLER DİYE SESLENELİM!

Bu mikroorganizm yani virüs ne kadar evrim geçirirse ve buna da dünya seyirci kalıp,saldım çayıra mevlam kayıra düşüncesi ile bakarak, yani açıkça buna şans verilirse,bu varyasyonların çeşitlenmesi ve çoğalması doğaldır.Bu bilimsel bir kuraldır.Bu böyle biline! Yani varyasyonlar devam edecek gibi.

OMİKRON varyasyonu diğer varyantlardan daha bulaşıcı ve yayılımı fazladır.Öldürücülüğü ticaret agababalarinin söyledikleri gibi düşük değildir.Ülkemizdeki sıklığı için genetik dizin analizi şarttır. Önümüzdeki süreç bunun olup olamayacağını gösterecektir.

YORUM VE ÖNERİLER

Bilimsel veriler açıklanmadığı, şeffaflık sağlanmadığı sürece daha çok varyantlar bizi enfekte edecektir.

BİRAN ÖNCE; BAĞIMSIZ ÇALIŞAN,SİYASET ÜSTÜ, TÜM SAĞLIK BİLEŞENLERİNİ KAPSAYAN, ALMANYA'DAKİ "ROBERT KOCH ENSTİTÜSÜ" GİBİ  BİLİMSEL KURUL OLUŞTURULMALI VE ALDIĞI KARARLAR DERHAL UYGULANMALIDIR.BUNLAR YAPILIR MI? ELBETTE KOCAMAN HAYIR.

Aşı patenti dünyada kaldırılmalıdır.

Aşı teknolojileri paylaşılmalıdır.

Aşı evrensel ve yaşamsaldır.

Dünyadaki tüm insanların hakkıdır.

*

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başkanı çok sevdiğimiz saygın meslektaşımız DR.TEDROS ADHANOM GHEBREYESUS yaptığı açıklamada;

"Omikron varyantı ilk kez 10 hafta önce  tamamlandığından bu yana yaklaşık 90 milyon olgu Dünya Sağlık Örgütüne(WHO) bildirilmiştir.

Bu sayı bütün 2020 yılı boyunca bildirilen COVID-19 olgu sayısından çok fazla olup,

bugünlerde dünyanın birçok bölgesinde ölüm sayılarında  endişe verici şekilde artış görülmekte olduğunu fark ediyoruz.

Bu olgu ve ölüm sayılarındaki artışa göre,herhangi bir ülkede salgın nedeniyle  pes etmek yada zafer ilan etmek için henüz zaman çok etkendir.

Son zamanlarda dolaşımdaki bilim dışı bir varsayıma göre: Omikron  varyantının çok bulaşıcı olması, hastalık tablosunun daha hafif geçirilmesi gibi gerekçelerle; •Hastalıktan  korunmak  durumu yersiz ve aşı uygulamaları gereksizdir• sözleri yaygın olup,bu nedenlerle

gerçeklerden kaçmamız doğru değildir.Bilindiği gibi Daha çok bulaş, daha çok ölüm demektir.

Herhangi bir ülkeye tam kapanma  çağrısında bulunmuyoruz.Fakat bütün ülkeleri kendi yurttaşlarını

bilinen bütün korunma araçları ile hastalıktan korunmaya çağırıyoruz.

Yalnızca aşılar değil, maske-mesafe ve hijyen kurallarına pes etmeden uyulması gerekmektiğinin altını çiziyoruz."DEMİŞTİR.

SAYIN BAŞKANI KÜRESEL KAPİTALİSTLER DİNLERLER Mİ?YİNE KOCAMAN "HAYIR" DİYORUM.

Sözümüzü ustamız Karacaoğlan ile bitirelim.

Kara gündür gelir geçer

Gamlanma gönül gamlanma!..

Gamlanmayi bırakıp,enseyi sakın karartmayın derim.Her karanlığın bir aydınlığı vardır unutmayın!

Sevgilerimle..