Iğdır Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında yaptırılan ‘Engelsiz Çevre Parkı’ düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Park açılışına Iğdır Valisi Davut Haner, Belediye Eş Başkanları Murat Yikit, Şaziye Önder, İl Emniyete Müdür Yüksel Babal, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Banu Aslan Can ve kurum amirleri katıldı.
Burada hazır bulunan çocuklara birlikte parkın açılışını yapan Iğdır Valisi Davut Haner, özellikle engelli çocukların faydalanacağı parkın hayırlı olması temennisinde bulunarak, çocukların oyun oynayacağı ve vatandaşların dinlenebileceği böylesi parkların çoğaltılarak yapılması gerektiğini ifade etti.
Parkın proje, metraj, ihale, yapı kontrollüğü gibi tüm işlemleri de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce yapılmış olduğunu ifade eden Çevre ve Şehircilik İl Müdür Banu Aslan Can, projenin toplamda 135 bin TL'ye mal olmuş olduğunu söyledi. Aslan Can, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün görev tanımları ve sorumluluğu dahilinde olmamasına rağmen; alanın atıl durumda bulunması, ilimizdeki yeşil alan ve oyun parkı ihtiyacı, engelli çocukların sosyal yaşam içerisindeki etkinliklerinin arttırılması, kendilerini diğer insanlardan farklı olarak algılamadan hayata iyi bir başlangıç yapabilmeleri amacıyla ihtiyaç duyulan engelli çocuk oyun alanının ilimizde bulunmayışı gibi nedenler göz önüne alınarak proje yapılmıştır. Ayrıca; parkta yenilenebilir enerji kaynakları ile aydınlatma, modern yeraltı hidrolik çöp sistemleri, çevre konusunda bilinçlendirme notları, biri engelli çocuk kullanımına göre tasarlanmış iki adet oyun gurubu, yapay şelale, yürüyüş yolu gibi çevresel koşullara duyarlılığı alışkanlık haline getirmeye yardımcı olacak tasarımlar değerlendirilmiştir. Park girişi süslemesinde yerelin kaynaklarının öncelikli tercihini teşvik etmek amacıyla ilimize özgü kırmızı taşlar kullanılmıştır” dedi.
Aslan Can, hibe edilmek suretiyle İstanbul'dan gönderilen ve yenilenebilir enerji kaynakları değerlendirilerek, telefon aletlerin şarj edilmesini sağlayan Solar Şarj İstasyonun bulunmakta olduğunu söyledi.
Parkın kabul ve açılışını müteakip, Iğdır Belediye Başkanlığına devir protokolü gerçekleştirileceğini ifade eden Aslan Can, önümüzdeki süreçte, her yıl kentin değişik alanlarına bu projenin geliştirilerek; ‘Engelsiz Çevre Parkı’ benzeri yapılmasının gelenek haline getirilmesi hedeflenmekte olduğunu sözlerine ekledi.
Yapılan konuşmanın ardında açılışı yapılan parkta Vali Davut Haner, öğrencilere kendi elleri ile yaptığı pamuk şekerleri dağıttı.
Kaynak: iha