Türkiye 2022 yılının ocak ağustos döneminde enerji ithalatına 73 milyar 435 milyon dolar ödedi. Türkiye’nin 2022 nin ilk 8 ayında ihracaatı 165 milyar 672 milyon dolar;  İthalatımız ise 239 milyar 127 milyon dolar;  İhracaatın ithalatı karşılama oranı ilk 8 ay için % 65,4 oldu.  Hükümetin yaptığı Orta Vadeli Programda (OVP 2022 de enerji ithalatının yıl sonunda 103,5 milyar dolar olacağı;  2023 te enerji faturasının 85 milyar dolara  düşeceği hesaplanıyor).  Petrol Dünya  borsalarında şu sıralar düşme eğiliminde; brent petrol 87,56; diğer petrol tipi 82 dolar civarında; eğer petrol fiyatları daha düşerse Ülkemiz açısından olumlu olur. 2023 ilk çeyreğinin son ayında Sakarya gaz Sahasından, ilk doğalgazın Türkiye’nin doğalgaz tüketim sistemine verileceği;  ancak ilk yıl bu miktarın günlük 10 milyon metreküp; yıllık olarakta yaklaşık 4 milyar metreküp olacağı hesaplanıyor.  Bu üretimin peyderpey 2027 ye kadar 20 milyar metreküpe çıkacağı hesaplanıyor.  Mevcut bulunan kaynaklardan; yapılan hesaplamaya göre; (2021 yılının tüketimi 61 milyar metreküptür.) bu miktarın Türkiye’nin bugünkü tüketiminin 3 te birini karşılayabileceği hesaplanıyor. Geri kalan miktarlar yine boru hatlarıyla; ithal  edilmeye devam edecek.

      Türkiye önemli seviyede elektrik üretim potansiyeline sahip;  ancak bu üretim miktarının; kurulu gücün % 25 ini doğalgaz    çevrim santrallerinde üretiliyor.  Dolasıyla burada bir tüketim kısıtlamasına (doğalgaz)  gidilmesi mümkün görülmüyor. Türkiye’de hidrolik kaynaklarda;  artık önemli elektrik üretimi yapacak saha kalmadı. O halde bu alanda rüzgar ve güneş enerjisinden çok daha fazla elektrik üretim planlaması yapılmalı.

      Bir diğer konu ise;  Türkiye petrokimya mallarının üretim tesislerini biran önce kurmalıdır.  Şu anda bu alanda yerli  sektör  üretimin % 15 ini karşılıyor.  Geri kalan  % 85 ini ithal ediliyor. Bugünkü durum; bu alanda 45 milyar dolarlık ithalat var.

       Tüm bunlar yüksek dış ticaret açığını ortaya çıkarıyor ve döviz yetmezliği ile karşı karşıya kalıyoruz; sonuçta döviz Türk  Parası karşısında yükseliyor; bu durum iç piyasaya  yansıyarak fiyatları yükseltiyor;  enflasyon olarak  ortaya çıkıyor.