Biruni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel, “Yalnızca eğitim vermek değil amacımız bilim üretmek ürettikten sonra da ekonomiye katkı sağlamak istiyoruz” dedi.
Türkiye’nin en kapsamlı tematik sağlık üniversitesi olmayı hedefleyen Biruni Üniversitesi’nin kurucu Rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel üniversitenin tamamlanmak üzere olan Topkapı’daki kampusunda gazetecilerle bir araya geldi. Düzenlenen basın toplantısında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haydar Su, Prof. Dr. Hasan Bacanlı, Prof. Dr. Ayfer Yalçın, Prof. Dr. Mustafa Özen de hazır bulundu.
21’inci yüzyılın Birunilerini yetiştirmek üzere yola çıktıklarını belirten Rektör Yüksel, A’dan Z’ye bir sağlık üniversitesi olacaklarını belirterek üniversitenin yapısı, hizmetleri ve amaçlarına yönelik değerlendirmede bulundu. Yüksek eğitim kalitesinin öncülüğünde araştırma hizmetleriyle Türkiye ve dünyada referans kabul edilmeyi amaçladıklarını belirten Rektör Yüksel, “ Bir işi yapmak için tematik olmak gerekiyor. Tematikte de A’dan Z’ye olmak gerekiyor. Biruni aslında tek demek. Türkiye’de bir birleri oluşturacağız. Farlılıklarımızın en önemlisi Hazırlık sınıfını kaldırıyoruz. Hazırlık sınıfının tüm programını 950 saatlik dersi birinci sınıfa dahil ediyoruz. Birinci sınıftaki üç dersten ikisini ikinci sınıfa bir tanesini de üçüncü sınıfa koyduk. Dört yıllık fakülteden öğrencilerimiz dört yıl içerisinde mezun olacaklar. İlk kez Türkçe programı koyuyoruz. Tek amacımız bilim insanı yetiştirmek. Türkiye’nin en iyi hocaları ile son teknolojiyi birleştirerek sağlık konusunda önce üniversitesi olacağız” dedi.
Türkiye’de bilimsel çalışmaların ekonomiye katkı oranının düşük olduğunu aktaran Rektör Yüksel kurulmasını planladıkları genetik moleküler laboratuvarı ile çıtayı yükseletceklerini hedefledi. Rektör Yüksel şu açıklamalarda bulundu: “ Genetik alanında Türkiye’nin en son teknolojileri kullanan ve uygulayan laboratuarlar Biruni Üniversitesi’nde kuruluyor. Yüzlerce hastalığın tanı ve tedavisi yeni nesil DNA dizileme teknolojisiyle kolayca yapılabilecek. Böylelikle insanın tüm genetik yapısı Biruni Üniversitesi laboratuvarlarında incelenebilecek. Bu alanda ülkemizin dışa bağımlılığına da önemli ölçüde son verilmiş olacak. Şu anda da son beş yıl içerisinde Türkiye’de tedavi oluyor. Türkiye’de insan gücü olarak çok iyi ama bazı gereksinimler eksik. Tıp fakültesini de ilerleyen zamanlarda açacağız. Amerika’da üniversitelerin ekonomiye katkısı yüzde 40 iken Türkiye’de bu rakam çok düşük. Dolayısı ile farklılık oluşturacağız. Türkiye’de Amerika’da olan yeni jenerasyon dizileme cihazımız olacak. Böylece Türkiye’nin en iyi genetik laboratuvarı olan moleküler laboratuvarını kuruyoruz. Bu anlamda da bütün üniversitelere hizmet vereceğiz. Artık dışa bağımlılığı da bir noktada yok edeceğiz.”
ÖZEL BURS İMKANLARI
Biruni Üniversitesi yüksek eğitim kalitesi hedefi, araştırmaya verdiği hizmetleriyle ülkemiz ve dünyada referans kabul edilecek, mensubu olmaktan övünç duyulacak, yenilikçi ve girişimci lider bir üniversite vizyonuyla hizmete başlıyor. İlk yılına özel tüm öğrencilerine yüzde 25, yüzde 50 veya yüzde 100 oranlarda burs imkânı sağlanacak. Üniversiteye ilk girişte sağlanan bursların tamamı karşılıksız olacak ve eğitim boyunca devam edecek. Ayrıca bu öğrencilerden ilk bin içinde olanlar, üniversitenin yüzde 25 burslu veya yüzde 50 burslu kontenjanlarına yerleşseler bile eğitim - öğretim ücretinin tamamından muaf olacaklar. İlk üç tercihinde yerleşen öğrencilere ise ilk yıl yüzde 10 oranında ek indirim imkânı sağlanacak.
BİR YIL ERKEN MEZUN OLMA İMKÂNI
Biruni’de erken mezun olma imkânı da var. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek İngilizce hazırlık sınıfı müfredatını 1. sınıf içine yerleştirecek. Böylece öğrenciler hem bir yıl gibi ciddi bir zaman kazanmış olacak, hem de en iyi şekilde yabancı dil öğrenmiş olacaklar. Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı ile birinci sınıf dersleri birleştirilerek öğrencilere bir yıl kazandırılarak, iş hayatına bir yıl erken başlamaları sağlanacak. Tüm öğrenciler ayrıca 2. seneden başlayarak Mesleki İngilizce dersleri ile desteklenecek.
PROGRAMLAR ARASI BÖLÜM DEĞİŞTİRME İMKÂNI
Biruni Üniversitesi birçok alanda programlar arası geçiş imkânları sağladığı gibi çift anadal ve yandal uygulamaları da sunacak. Birinci sınıfın sonunda uygun şartları sağlayan öğrenciler istedikleri programlara geçiş yapabilecekler. Biruni Üniversitesi’nin dikkat çekici yeniliklerinden biri de Eğitim Fakültesi’nin, çift anadal ve yandal uygulama imkânlarının yanı sıra uzmanlaşmaya ve disiplinler arası etkileşime temel oluşturacak “Seçmeli Ders Paketi” uygulamalarına sahip öncü ve tek fakülte olması.
ULUSLAR ARASI İŞ BİRLİĞİ İMKÂNI
Dünyanın önde gelen sağlık üniversiteleri ile entegre çalışma hedefiyle yola çıkan Biruni Üniversitesi bu bağlamda yurtdışındaki üniversiteler ile ikili anlaşmalar, Erasmus Programları ve akademik personel değişim programlarıyla geniş bir uluslararası işbirliği imkânı sunacak.
BİRUNİ KİMDİR?
Biruni Üniversitesi adını 11. Yüzyıl’da yaşamış büyük Türk bilgini Ebu Reyhan El Biruni’den almaktadır. Yaptığı keşiflerle 11. Yüzyıl’a adını veren ve insanlığın ortaçağ birikiminin Batı’ya aktarılıp diğer çağlara eklenmesinde en önemli zincir halkası olan Biruni, Galileo’dan 600 yıl önce dünyanın döndüğü varsayımını ortaya koymuş, Newton’dan 700 yıl önce yerçekiminin varlığını fark etmiştir. Tıp ve eczacılık bilimlerinin birbirinden ayrışıp sınırlarının oluşmasını sağlamış bir tıp, eczacılık, astronomi ve fizik dâhisidir. UNESCO’nun yayımladığı Courier Dergisi 1974 Haziran sayısının kapağında “Bin yıl önce Orta Asya’da yaşayan ve yaşadığı asra damgasını vurup Biruni asrı denilmesine sebep olan zekâ harikası bir bilgin” tanımını yapmıştır.
Kaynak: iha